Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia ciemna mąka

Grupy

Szukaj w grupach

 

ciemna mąka

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-11-17 16:19:10

Temat: ciemna mąka
Od: "Kredka" <k...@w...WYTNIJTO.pl> szukaj wiadomości tego autora

wyrzucilam ze swojej diety zwykla, biala make. nie mam jednak zamiaru
rezygnowac ze wszystkich pysznosci, takich jak nalesniki, ciastka itp, ktore
z tej bialej maki niegdys przyzadzalam.
i teraz pytanie: skad moge wziasc ciemna make?? mieszkam w olsztynie, bywam
w warszawie (tylko w soboty). mam isc do mlyna, czy jak? ;)

pozdrawiam
kredka
--
k...@w...pl
GG 2324910 - czynne całą dobę


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-11-17 17:13:52

Temat: Re: ciemna mąka
Od: jakub <a...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora


> i teraz pytanie: skad moge wziasc ciemna make?? mieszkam w olsztynie, bywam
> w warszawie (tylko w soboty). mam isc do mlyna, czy jak? ;)
>
ciemna? znaczy razowa? od pewnego czasu bywa w wiekszych supermarketach
(afaik w calym kraju, w Olsztynie pewnie tez), ale sporadycznie. Na
pewno jest na okraglo w sklepach z tzw. zdrowa zywnoscia (cokolwiek to
znaczy, mnie kojarzy sie raczej z zarabianiem ciezkiego szmalu na ladnie
opakowanych zmiotkach z roznych nieciekawych miejsc... tym niemniej
czasem mozna tam dostac cos ciekawego). Takze zytnia (polecam).
Oczywiscie drogo.

Jakub

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-11-17 18:37:05

Temat: Re: ciemna mąka
Od: "Sowa" <m...@b...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Kredka" <k...@w...WYTNIJTO.pl> napisał w wiadomości
news:bpasi9$af5$1@korweta.task.gda.pl...
> wyrzucilam ze swojej diety zwykla, biala make. nie mam jednak zamiaru
> rezygnowac ze wszystkich pysznosci, takich jak nalesniki, ciastka itp,
ktore
> z tej bialej maki niegdys przyzadzalam.
> i teraz pytanie: skad moge wziasc ciemna make?? mieszkam w olsztynie,
bywam
> w warszawie (tylko w soboty). mam isc do mlyna, czy jak? ;)

W sklepach tzw. "zdrowa żywność"

Szukaj mąki pszennej razowej, lub pszennej orkiszowej razowej (IMHO dużo
smaczniejsza), na naleśniki nadaje się też mąka kukurydziana, i mąka żytnia
(rewelacyjne naleśniki wychodzą z połączenia mąki żytniej, piwa i jaj)

Mąka typu graham nadaje się raczej jedynie jako dodatek do pieczywa, jest
grubo mielona i gorzkawa.

Mąka razowa jest mniej "kleista" od białej - więc wyroby z niej są dość
kapryśne, ja na początku dodawałam 1/3 mąki białej.

Pozdrawiam serdecznie
Sowa


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-11-17 18:55:25

Temat: Re: ciemna mąka
Od: "Kredka" <k...@w...WYTNIJTO.pl> szukaj wiadomości tego autora

Jestem gapa - bylam wlasnie w sklepie i znalazlam ta make. Tylko ze nie
stala tam, gdzie wszystkie zwykle biale, ale na polce ze zdrowa zywnoscia.
Dzieki wszystkim mimo wszystko :)
Kredka
ps. ide pichcic te nalesniki :)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

[Pyt:]Jaki zrobić gyrosa lub kebaba w pionowym ruszcie?
Kiełki sojowe
Bulki pizzowe Adioli, parowki w ciescie (?), i chleb Fiony
Gotowanie ryży
Zaprawione jagody

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »