Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
sfeed.gazeta.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Sowa" <m...@b...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: ciemna mąka
Date: Mon, 17 Nov 2003 19:37:05 +0100
Organization: Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl
Lines: 27
Message-ID: <bpb4gn$icc$1@inews.gazeta.pl>
References: <bpasi9$af5$1@korweta.task.gda.pl>
NNTP-Posting-Host: karwiny.multicon.pl
X-Trace: inews.gazeta.pl 1069094235 18828 81.210.11.210 (17 Nov 2003 18:37:15 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 17 Nov 2003 18:37:15 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1165
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1158
X-User: padiszachti
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:179685
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Kredka" <k...@w...WYTNIJTO.pl> napisał w wiadomości
news:bpasi9$af5$1@korweta.task.gda.pl...
> wyrzucilam ze swojej diety zwykla, biala make. nie mam jednak zamiaru
> rezygnowac ze wszystkich pysznosci, takich jak nalesniki, ciastka itp,
ktore
> z tej bialej maki niegdys przyzadzalam.
> i teraz pytanie: skad moge wziasc ciemna make?? mieszkam w olsztynie,
bywam
> w warszawie (tylko w soboty). mam isc do mlyna, czy jak? ;)
W sklepach tzw. "zdrowa żywność"
Szukaj mąki pszennej razowej, lub pszennej orkiszowej razowej (IMHO dużo
smaczniejsza), na naleśniki nadaje się też mąka kukurydziana, i mąka żytnia
(rewelacyjne naleśniki wychodzą z połączenia mąki żytniej, piwa i jaj)
Mąka typu graham nadaje się raczej jedynie jako dodatek do pieczywa, jest
grubo mielona i gorzkawa.
Mąka razowa jest mniej "kleista" od białej - więc wyroby z niej są dość
kapryśne, ja na początku dodawałam 1/3 mąki białej.
Pozdrawiam serdecznie
Sowa
|