Data: 2003-11-17 18:37:05
Temat: Re: ciemna mąka
Od: "Sowa" <m...@b...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Kredka" <k...@w...WYTNIJTO.pl> napisał w wiadomości
news:bpasi9$af5$1@korweta.task.gda.pl...
> wyrzucilam ze swojej diety zwykla, biala make. nie mam jednak zamiaru
> rezygnowac ze wszystkich pysznosci, takich jak nalesniki, ciastka itp,
ktore
> z tej bialej maki niegdys przyzadzalam.
> i teraz pytanie: skad moge wziasc ciemna make?? mieszkam w olsztynie,
bywam
> w warszawie (tylko w soboty). mam isc do mlyna, czy jak? ;)
W sklepach tzw. "zdrowa żywność"
Szukaj mąki pszennej razowej, lub pszennej orkiszowej razowej (IMHO dużo
smaczniejsza), na naleśniki nadaje się też mąka kukurydziana, i mąka żytnia
(rewelacyjne naleśniki wychodzą z połączenia mąki żytniej, piwa i jaj)
Mąka typu graham nadaje się raczej jedynie jako dodatek do pieczywa, jest
grubo mielona i gorzkawa.
Mąka razowa jest mniej "kleista" od białej - więc wyroby z niej są dość
kapryśne, ja na początku dodawałam 1/3 mąki białej.
Pozdrawiam serdecznie
Sowa
|