« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-01-21 20:33:36
Temat: co to jest witloof?Znajomy z Belgii wyslal mi na to przepis (wymieniamy sie przepisami raz na
jakis czas). Odpisalam mu ze nie wiem co to jest witloof, wiec on
zaproponowal, ze mi to wysle....poczta:-)
Wie ktos o co chodzi?
Kaska
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-01-21 20:43:58
Temat: Re: co to jest witloof?Katarzyna Nowak wrote:
> Znajomy z Belgii wyslal mi na to przepis (wymieniamy sie przepisami raz na
> jakis czas). Odpisalam mu ze nie wiem co to jest witloof, wiec on
> zaproponowal, ze mi to wysle....poczta:-)
> Wie ktos o co chodzi?
> Kaska
Cykoria czyli Cichorium intybus L.
Dobre do sałatek i zapiekanek.
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-22 16:37:16
Temat: Re: co to jest witloof?
Użytkownik "waldemar z domu" <w...@t...de> napisał w
wiadomości news:a2hugs$84n$00$2@news.t-online.com...
> Cykoria czyli Cichorium intybus L.
> Dobre do sałatek i zapiekanek.
>
> Waldek
Waldek, ale czy moglbys mi wyajsnic czy to jest warzywo czy co?:-))) No i
jakis przepisik, jak znajdziesz chwilke wolna:-)
Kaska
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-22 18:01:45
Temat: Re: co to jest witloof?
"Katarzyna Nowak" <k...@p...wp.pl> schreef in bericht
news:3c4d94ef@news.vogel.pl...
>
> Użytkownik "waldemar z domu" <w...@t...de> napisał w
> wiadomości news:a2hugs$84n$00$2@news.t-online.com...
> > Cykoria czyli Cichorium intybus L.
> > Dobre do sałatek i zapiekanek.
> >
> > Waldek
>
> Waldek, ale czy moglbys mi wyajsnic czy to jest warzywo czy co?:-))) No i
> jakis przepisik, jak znajdziesz chwilke wolna:-)
> Kaska
>
Czesc,co prawda ja nie Waldek tylko Luiza,ale pozwole sie wtracic,bo u nas
w Holandii jada sie cykorie na peczki.Podawalam kiedys przepis na cykorie
zapiekana z szynka i serem.Sprawdz w archiwum.
Pozdrawiam-Luiza.
P.S.Mozna jesc tez surowa,ale jesli nigdy tego nie jadlas,to lepiej pierwszy
raz na cieplo.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-22 18:12:52
Temat: Re: co to jest witloof?
Luiza, sprawdze,ale jesli to nie klopot dla Ciebie, wyslij mi na prive'a....
Dzieki z gory, Kaska
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-22 18:21:22
Temat: Re: co to jest witloof?Wiec z cykoria jest sprawa dosyc skomplikowana! Normalnie jest to roslinka
puszczajaca zielone i dosyc gorzkie liscie i ktorych glownie robi sie francuska
"chicorée" czyli mysle polska kawe zbozowa. Holedrzy w ich ogrodniczym geniuszu
hoduja ta 2-letnia byline w sposob nastepujacy: w ciemnosci jak pieczarki, na
piasku, obcinajac czesc zielona przy samej siemi. W ciemnosci "pien" roslinki
puszcza biale (bo bez slonca, wiec nie ma chlorofilu) liscie w ksztalcie
charakterystycznego wydluzonego glabka. W ten sposob traca one charakterystyczny
gorzki smak i nadaj sie do salatek i roznych takich dobrych rzecz jak duszone
zawijane warzywo w szynce pod beszamelem. Wiadomosci te uzyskalam od osobistej
cioci (inzynier ogrodnictwa). Ta cykoria, u nas nazywa sie "Endive". Voilŕ
Ania
Luiza Groeneveld a écrit :
> "Katarzyna Nowak" <k...@p...wp.pl> schreef in bericht
> news:3c4d94ef@news.vogel.pl...
> >
> > Użytkownik "waldemar z domu" <w...@t...de> napisał w
> > wiadomości news:a2hugs$84n$00$2@news.t-online.com...
> > > Cykoria czyli Cichorium intybus L.
> > > Dobre do sałatek i zapiekanek.
> > >
> > > Waldek
> >
> > Waldek, ale czy moglbys mi wyajsnic czy to jest warzywo czy co?:-))) No i
> > jakis przepisik, jak znajdziesz chwilke wolna:-)
> > Kaska
> >
> Czesc,co prawda ja nie Waldek tylko Luiza,ale pozwole sie wtracic,bo u nas
> w Holandii jada sie cykorie na peczki.Podawalam kiedys przepis na cykorie
> zapiekana z szynka i serem.Sprawdz w archiwum.
> Pozdrawiam-Luiza.
>
> P.S.Mozna jesc tez surowa,ale jesli nigdy tego nie jadlas,to lepiej pierwszy
> raz na cieplo.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-01-22 20:14:13
Temat: Re: co to jest witloof?
> Wiec z cykoria jest sprawa dosyc skomplikowana! Normalnie jest to roslinka
> puszczajaca zielone i dosyc gorzkie liscie i ktorych glownie robi sie
> francuska
> "chicorée" czyli mysle polska kawe zbozowa. Holedrzy w ich ogrodniczym
> geniuszu hoduja ta 2-letnia byline w sposob nastepujacy: w ciemnosci jak
> pieczarki, na piasku, obcinajac czesc zielona przy samej siemi. W
> ciemnosci "pien" roslinki puszcza biale (bo bez slonca, wiec nie ma
> chlorofilu) liscie w ksztalcie charakterystycznego wydluzonego glabka. W
> ten sposob traca one charakterystyczny gorzki smak i nadaj sie do salatek
> i roznych takich dobrych rzecz jak duszone zawijane warzywo w szynce pod
> beszamelem. Wiadomosci te uzyskalam od osobistej cioci (inzynier
> ogrodnictwa). Ta cykoria, u nas nazywa sie "Endive". Voil? Ania
ja jeszcze dodam do tego, że choć to się nazywa endive z endiwią nie ma nic
wspólnego, oprócz tego, że i jedno i drugie jest jadalną rośliną. A, no i
że jest gorzkie. Jedzenia na surowo dla początkujących rzeczywiście nie
polecam, ale przepis dam ;-)
Trzeba pokroić cykorię na kawałki i sparzyć wrzątkiem. Dodać pokrojonej
pomarańczy, soli, pieprzu i sosu majonezowo-jogurtowego (u mnie więcej
jogurtu; jedyna sałata gdzie lubię majonez). Jeść, ale nie pić za żadne
skarby do tego ziołowej aromatycznej herbaty, jak np. mięty. Piołun to
pestka!
Jako warzywo na ciepło, to chyba Luiza już podawała. JA robię czasem
gotowane w rosole, jak koper włoski, na to ser gouda i zapieczone.
Waldek
PS
pień prażony był używany jako "czernidło" do kawy i jest stosowany jako
składnik kawy zbożowej.
WK
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |