Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia co z biala kielbasa?

Grupy

Szukaj w grupach

 

co z biala kielbasa?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 17


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2008-03-22 06:57:44

Temat: co z biala kielbasa?
Od: Ludek Vasta <q...@X...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam,

z ciekawosci sobie kupilem surowa biala kielbase, ktora podobno jest
tradycyjna na polskim wielkanocnym stole. Ale na razie nie wiem, jak sie
ja wielkanocnie przyrzadza. Gotuje sie ja? Czy smazy? Piecze? A moze je
sie na surowo? Czy to jest zalezne od regionu Polski?

Ludek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2008-03-22 07:43:36

Temat: Re: co z biala kielbasa?
Od: Panslavista <p...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

On 22 Mar, 07:57, Ludek Vasta <q...@X...onet.pl> wrote:
> Witam,
>
> z ciekawosci sobie kupilem surowa biala kielbase, ktora podobno jest
> tradycyjna na polskim wielkanocnym stole. Ale na razie nie wiem, jak sie
> ja wielkanocnie przyrzadza. Gotuje sie ja? Czy smazy? Piecze? A moze je
> sie na surowo? Czy to jest zalezne od regionu Polski?
>
> Ludek

Wszystko jedno. A w zasadzie gotujesz, a na wywarze robisz żurek
(wtedy kiełbasę kroisz w plasterki i dajesz do tego żutku czy
barszczu) lub inny barszcz biały - poszukaj postu z barszczami i
żurkami - opisałem różne barszcze białe - wszystkie mogą być na
bulionie mięsnym, na białej kiełbasie, bądź na wędzonce. Jeżeli ktos
miał świniobicie przed świętami i robił kiszki krwawe i / lub
pasztetowe, to zapewne je gotował (podobnie szynki gotowane) to na tym
wywarze też mozna zrobić żurek czy inne barszcze białe, albo
zalewajkę. Zalewajka to zupa często z płucek, ale może być mięsna -
warzywa jak na zupę ziemniaczaną podbita zakwasem żurku i śmietaną.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2008-03-22 07:48:18

Temat: Re: co z biala kielbasa?
Od: "Madzik" <i...@w...WYTNIJ.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Ludek Vasta" <q...@X...onet.pl> napisał w wiadomości
news:fs2ak2$lug$1@news.onet.pl...
> Witam,
>
> z ciekawosci sobie kupilem surowa biala kielbase, ktora podobno jest
> tradycyjna na polskim wielkanocnym stole. Ale na razie nie wiem, jak sie
> ja wielkanocnie przyrzadza. Gotuje sie ja? Czy smazy? Piecze? A moze je
> sie na surowo? Czy to jest zalezne od regionu Polski?

Nie wiem, jak to z regionalnością białej, ale nam najbardziej smakuje
pieczona z pieczarkami i cebulą, w moim rodzinnym domu długo jadało się
gotowaną, niektórzy dodają do żurku .

Magda


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2008-03-22 08:35:27

Temat: Re: co z biala kielbasa?
Od: "Mariusz" <m...@v...pl> szukaj wiadomości tego autora

> z ciekawosci sobie kupilem surowa biala kielbase, ktora podobno jest
> tradycyjna na polskim wielkanocnym stole. Ale na razie nie wiem, jak sie
> ja wielkanocnie przyrzadza. Gotuje sie ja? Czy smazy? Piecze? A moze je
> sie na surowo? Czy to jest zalezne od regionu Polski?
>
> Ludek


Gratuluje zakupu.

Zasadniczo przewaznie sie parzy. Tzn. gotuje w lekko pyrkajacym wrzatku (w
wodzie lub w zupie) kilka minut. Nie wolno dopuscic, zeby byla wygotowana,
bo jest wtedy sucha. Je sie na ogol z chrzanem, cwikla lub innymi dodatkami.
Czesto wystepuje z zurkiem - to tradycyjne polskie wielkanocna danie.
Niektorzy podaja z bigosem.

Oczywiscie dopuszczalne sa wszystkie inne sposoby przygotowania (pieczenie,
duszenie, smazenie, grilowanie...), choc akurat na surowo nie polecalbym.

To nie jest jakas super ekstra ordynaryjna kielbasa. Ot po prostu zwykla
surowa kielbasa, ktora potrafi byc wysmienita.

Smaczengo
Mariusz


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2008-03-22 14:20:17

Temat: Re: co z biala kielbasa?
Od: "misiczka" <i...@g...com> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Ludek Vasta" <q...@X...onet.pl> napisał w wiadomości
news:fs2ak2$lug$1@news.onet.pl...
> Witam,
>
> z ciekawosci sobie kupilem surowa biala kielbase, ktora podobno jest
> tradycyjna na polskim wielkanocnym stole. Ale na razie nie wiem, jak sie ja
> wielkanocnie przyrzadza. Gotuje sie ja? Czy smazy? Piecze? A moze je sie na
> surowo? Czy to jest zalezne od regionu Polski?

Ja bardzo długo gotuję na wolnym ogniu aż będzie super- miękka a potem obsmażam
z cebulką na patelni na złoto. Do gotowania daję chrzan (ze dwie trzy łyżki,
takiego ze słoika) i ząbki czosnku i marchewkę. Potem na wywarze robię żurek z
jajkiem.

--
misiczka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2008-03-22 14:35:33

Temat: TYLKO PIECZONA! Re: co z biala kielbasa? (was: co z biala kielbasa?)
Od: Ikselka <i...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sat, 22 Mar 2008 07:57:44 +0100, Ludek Vasta napisał(a):

> Witam,
>
> z ciekawosci sobie kupilem surowa biala kielbase, ktora podobno jest
> tradycyjna na polskim wielkanocnym stole. Ale na razie nie wiem, jak sie
> ja wielkanocnie przyrzadza. Gotuje sie ja? Czy smazy? Piecze? A moze je
> sie na surowo? Czy to jest zalezne od regionu Polski?
>
> Ludek

TYLKO PIECZONA - gotowana traci smak i w ogóle nie to. Spróbuj tego:
http://www.cudzoziemcy.pl/?s=danietygodnia&l_daniety
godnia_nr=17&l_danietygodnia_pn=01&lang=pl
Niebo w gębie!
:-)
PS. Właśnie nastawiam własnoręcznie zrobioną - zaraz ląduje w piekarniku!

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2008-03-22 14:39:06

Temat: Re: TYLKO PIECZONA! Re: co z biala kielbasa?
Od: Ikselka <i...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sat, 22 Mar 2008 15:35:33 +0100, Ikselka napisał(a):

> Dnia Sat, 22 Mar 2008 07:57:44 +0100, Ludek Vasta napisał(a):
>
>> Witam,
>>
>> z ciekawosci sobie kupilem surowa biala kielbase, ktora podobno jest
>> tradycyjna na polskim wielkanocnym stole. Ale na razie nie wiem, jak sie
>> ja wielkanocnie przyrzadza. Gotuje sie ja? Czy smazy? Piecze? A moze je
>> sie na surowo? Czy to jest zalezne od regionu Polski?
>>
>> Ludek
>
> TYLKO PIECZONA - gotowana traci smak i w ogóle nie to. Spróbuj tego:
> http://www.cudzoziemcy.pl/?s=danietygodnia&l_daniety
godnia_nr=17&l_danietygodnia_pn=01&lang=pl
> Niebo w gębie!
> :-)
> PS. Właśnie nastawiam własnoręcznie zrobioną - zaraz ląduje w piekarniku!

Aha-aha: najlepiej piec w naczyniu żaroodpornym, koniecznie pod
przykryciem, bo wyschnie. Pod koniec pieczenia można odkryć w celu
przyrumienienia. W trakcie pieczenia ze 2 razy polać sosem, nie przewracać
kiełbasy.
Podawać ułożoną w wianku w piramidkę na półmisku, obłożoną cebulą i polaną
tłuszczykiem... Mniammmmm...

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2008-03-22 16:53:43

Temat: Re: TYLKO PIECZONA! Re: co z biala kielbasa?
Od: "basia" <b...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Ikselka" <i...@w...pl> napisał w wiadomości
news:41z6logrwfbs.fmb8hpq8xshh$.dlg@40tude.net...
>>
>> TYLKO PIECZONA - gotowana traci smak i w ogóle nie to. Spróbuj tego:
>> http://www.cudzoziemcy.pl/?s=danietygodnia&l_daniety
godnia_nr=17&l_danietygodnia_pn=01&lang=pl
>> Niebo w gębie!
> Aha-aha: najlepiej piec w naczyniu żaroodpornym, koniecznie pod
> przykryciem, bo wyschnie. Pod koniec pieczenia można odkryć w celu
> przyrumienienia. W trakcie pieczenia ze 2 razy polać sosem, nie przewracać
> kiełbasy.
> Podawać ułożoną w wianku w piramidkę na półmisku, obłożoną cebulą i polaną
> tłuszczykiem... Mniammmmm...

Ikselko, przy okazji i ja skorzystałam z tego, co piszesz. Akurat
zastanawiałam się, co zrobić z kiełbasą. Dzięki i Wesołych Świąt.



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2008-03-22 17:03:58

Temat: Re: TYLKO PIECZONA! Re: co z biala kielbasa?
Od: Ikselka <i...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sat, 22 Mar 2008 17:53:43 +0100, basia napisał(a):

> Użytkownik "Ikselka" <i...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:41z6logrwfbs.fmb8hpq8xshh$.dlg@40tude.net...
>>>
>>> TYLKO PIECZONA - gotowana traci smak i w ogóle nie to. Spróbuj tego:
>>> http://www.cudzoziemcy.pl/?s=danietygodnia&l_daniety
godnia_nr=17&l_danietygodnia_pn=01&lang=pl
>>> Niebo w gębie!
>> Aha-aha: najlepiej piec w naczyniu żaroodpornym, koniecznie pod
>> przykryciem, bo wyschnie. Pod koniec pieczenia można odkryć w celu
>> przyrumienienia. W trakcie pieczenia ze 2 razy polać sosem, nie przewracać
>> kiełbasy.
>> Podawać ułożoną w wianku w piramidkę na półmisku, obłożoną cebulą i polaną
>> tłuszczykiem... Mniammmmm...
>
> Ikselko, przy okazji i ja skorzystałam z tego, co piszesz. Akurat
> zastanawiałam się, co zrobić z kiełbasą. Dzięki i Wesołych Świąt.

Cieszę się, że pomogłam.
Wesołych Świąt i samych smaczności!

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2008-03-22 17:14:54

Temat: zaparzam
Od: akata <m...@v...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sat, 22 Mar 2008 07:57:44 +0100, Ludek Vasta napisał(a):

> Witam,
>
> z ciekawosci sobie kupilem surowa biala kielbase, ktora podobno jest
> tradycyjna na polskim wielkanocnym stole. Ale na razie nie wiem, jak sie
> ja wielkanocnie przyrzadza. Gotuje sie ja? Czy smazy? Piecze? A moze je
> sie na surowo? Czy to jest zalezne od regionu Polski?
>
> Ludek

Witam!

Zaparzam tą kiełbasę i część wrzucam do "pyrlącego" żurku, a
część piekę z dodatkiem cebuli i majeranku. (W naczynie żaroodporne
leję trochę tłuszczu płynnego, np. oleju z pestek winogron i na to
wrzucam białą właśnie, plus dodatki.)
Biała surowa, którą kupuję jest mocno doprawiona, więc dodaję tylko
majeranek na wierzch.

Moje zaparzanie polega na wrzuceniu białej do wrzątku, wyłączeniu
gazu/prądu i odczekaniu ok. 15 minut.

Smacznego!

--
APZ otpowiedzią na prawdę.

APZ alternatywą dla zubożenia znaczenia znaków diakrytycznych. ! Ö !

Your barrel is your castle.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Krem budyniowy do karpatki
ciasto dla cukrzykow
Życzenia
substytut mięcha
makowa improwizacja (placek)

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »