| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-09-09 16:46:57
Temat: co z cukini ??
Czesc
Dostalam od znajomej bardzo duza (ponad 1 kg) zolta cukinie i nie mam
pojecia co z nia zrobic. Moze ktos ma jakis pomysl.
Czekam na przepisy (najlepiej szybkie ;))
Pozdrawiam - Ola
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-09-10 10:15:06
Temat: Re: co z cukini ??
Użytkownik Ola <o...@k...gliwice.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:3...@k...gliwice.pl...
>
> Czesc
>
> Dostalam od znajomej bardzo duza (ponad 1 kg) zolta cukinie i nie mam
> pojecia co z nia zrobic. Moze ktos ma jakis pomysl.
> Czekam na przepisy (najlepiej szybkie ;))
> Pozdrawiam - Ola
Leczo z cukini!
Kiełbaska 500gram przesmażyć na smalcu. dodać przecier pomidorowy koncentrat,
pokrojoną cukinię i dusić następnie całość bardzo krótko cukinia szybko
mięknie/. Jest to po prostu leczo z cukini. Super dobre i szybkie. Krojenie i
przygotowanie smażenie to tylko kwestia kilkunastu minut no może 20 minut.
Smacznego Morgano
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-09-11 01:57:19
Temat: Re: co z cukini ??
Ola <o...@k...gliwice.pl> wrote in message
news:39BA6981.C744277E@kopnet.gliwice.pl...
>
> Czesc
>
> Dostalam od znajomej bardzo duza (ponad 1 kg) zolta cukinie i nie mam
> pojecia co z nia zrobic. Moze ktos ma jakis pomysl.
> Czekam na przepisy (najlepiej szybkie ;))
> Pozdrawiam - Ola
Lepiej pozno niz wcale. 2 przepisy.
SOPA de CALABACITA
(Meksykanska zupa z cukini )
1 litr wody
1/2 kg. posiekanej cukini
1 posiekana cebula
2 lyzki stolowe masla lub margaryny
2 lyzki stolowe maki
2 lyzki stolowe granulowanego bulionu
2 zoltka
1 szklanka slodkiej smietanki, kremowki
Ugotowac w wodzie cukinie z cebula i bulionem. Gdy miekkie zmiksowac w
blenderze.Rozpuscic maslo, dodac make, wlac zmiksowany plyn I gotowac az sie
zagotuje. Czesc pzelozyc do innego naczynia. Rozmieszaz z zoltkami. Wlozyc
do garnka z zupa. Dobrze rozmieszac. Podgrzac, ale nie gotowac.
ZUCCHINI AND TOMATO FRITTATA
Omlet z cukinia po wlosku
8 jaj
? szklanki startego parmezanu
2 lyzeczki posiekanego szczypiorku
2 lyzeczki oliwy
2 cienko pokrojone cukinie
? szklanki drobno posiekanej cebuli
1 pomidor obrany i posiekany
1 roztarty zabki czosnku
sol i pieprz
Nagrzac piekarnik do 160 C. Rozmieszac w misce jaja , parmezan, sol, pieprz
i szczypiorek. W teflonowej patelni z metalowa raczka ( taka ktora mozna
wlozyc do piekarnika ) rozgrzac oliwe. Usmazyc polowe cukini do mniekkosci.
Przelozyc do miseczki. Usmazyc 2 polowe. Dolozyc do tamtej. Usmazyc
pomidory, cebule i czosnek. Dodac usmazona cukinie. i rozlozyc rowno na
patelni. Wlac rozmacone jaja. Smazyc az sie zetnie spod, ok. 3 minut. Wlozyc
do piekarnika I piec ok 15 minut az sie zetnie wierzch a calosc nabierze
zlotego koloru. Ostroznie, za pomoca 2 lopatek , przelozyc omlet na duzy
talerz. Kroic w trojkaty jak tort.
Smacznego
F.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-09-11 06:48:43
Temat: Re: co z cukini ??
> ZUCCHINI AND TOMATO FRITTATA
> Omlet z cukinia po wlosku
>
> 8 jaj
> ? szklanki startego parmezanu
Ile tego parmezanu 0,5 czy 0,4 bo chyba nie 2 '
--
Logitech Cordless Desktop iTouch? Za darmo ?!? http://konkurs.rubikon.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-09-11 08:35:17
Temat: Odp: co z cukini ??Leczo z cukini
Cukinia sredniej wielkosci (Twoja jest akurat)
3 duze papryki
2 cebule
kilka ogorkow konserwowych
podwedzana kielbasa (ilosc wg uznania)
przecier pomidorowy (sloiczek)
sok pomidorowy (w butelce 1/4 l)
przyprawy: sol, pieprz, majeranek, papryka ostra (dodawana zawsze na koncu,
bo staje sie gorzka przy dlugim gotowaniu), czosnek granulowany, cukier
kroisz kielbase, cebule, papryke i ogorki w kostke, wrzucasz na plante po
kolei, kielbase, cebule, przecier pomidorowy, gdy cebula sie zeszkli
dodajesz ogorki, doprawiasz, na koncu dodajesz papryke, polowe soku
pomidorowy i dusisz tak dlugo az papryka bedzie prawie miekka (musisz wyczuc
ten moment). Cukinie obierasz, wykrawasz srodek zpestkami, krosisz w srednia
kostke, dodajesz do leczo i dusisz pod przykryciem, tak dlugo az cukinia
bedzie miekka, ale pozostaje w kostkach, doprawiasz jeszcze do smaku
papryka.
z tego wychodzi duzy gar, wiec jesli nie zjesz od razu wszystkiego mozesz
gorace wlozyc w wyparzone wrzatkiem sloiki zakrecic i przechowywac w lodowce
na inna okazje.
pozdrawiam i smacznego
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-09-11 14:53:05
Temat: Re: co z cukini ??Ola <o...@k...gliwice.pl> wrote:
>
>
> Czesc
>
> Dostalam od znajomej bardzo duza (ponad 1 kg) zolta cukinie i nie mam
> pojecia co z nia zrobic. Moze ktos ma jakis pomysl.
> Czekam na przepisy (najlepiej szybkie ;))
Moja mama robila placki z cukini (kabaczki, patisony, itp... moga
tez byc). Robi sie to jak placki ziemniaczane - tyle ze zamiast
ziemniakow cukinia (albo puree albo starta na tarce).
Mozna tez mieszac - czesc ziemniakow, czesc cukini...
> Pozdrawiam - Ola
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-09-11 18:23:17
Temat: Re: co z cukini ??
Ulka <u...@p...onet.pl> wrote in message
news:39BC804B.7F1A1C7C@priv6.onet.pl...
>
> > ZUCCHINI AND TOMATO FRITTATA
> > Omlet z cukinia po wlosku
> >
> > 8 jaj
> > ? szklanki startego parmezanu
>
> Ile tego parmezanu 0,5 czy 0,4 bo chyba nie 2 '
>
>
oops...sorry..1/4 szklanki parmezanu
F.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-09-11 18:27:22
Temat: Re: co z cukini ??
F. <f...@p...net> wrote in message
news:8pj801$6eq8$1@newssvr05-en0.news.prodigy.com...
>
>
> Ulka <u...@p...onet.pl> wrote in message
> news:39BC804B.7F1A1C7C@priv6.onet.pl...
> >
> > > ZUCCHINI AND TOMATO FRITTATA
> > > Omlet z cukinia po wlosku
> > >
> > > 8 jaj
> > > ? szklanki startego parmezanu
> >
> > Ile tego parmezanu 0,5 czy 0,4 bo chyba nie 2 '
> >
> >
> oops...sorry..1/4 szklanki parmezanu
> F.
drugie oops.. i tyle samo posiekanej drobno cebuli ( czyli 1/4 szklanki )
F.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |