| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-07-25 08:25:28
Temat: co z tym ryżem?Dziś na obiad robię szaszłyki i chcę podać do nich ryż. Nie chcę żeby to
był ryż po prostu ugotowany na sypko. Nie planuję sosu. Co z nim zrobić?
Magda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-07-25 09:19:01
Temat: Re: co z tym ryżem?> Dziś na obiad robię szaszłyki i chcę podać do nich ryż. Nie chcę żeby to
> był ryż po prostu ugotowany na sypko. Nie planuję sosu. Co z nim zrobić?
Usmażyć.
Na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oliwy wysyp ryż i smaż do czasu
kiedy ziarna staną się "mleczno" mętnej barwy. Dodaj sos sojowy lub zioła do
smaku, podlej niewielką ilością bulionu lub wywaru z duszenia warzyw,
przykryj i poczekaj aż ryż wchłonie wszystko co wlałaś. Podlewaj niewielkimi
ilościami płynu(bulion,wywar co wolisz) żeby nie rozcizpciać ryżu. Może nie
jest to "ortodoksyjny" sposób przyrządzenia ryżu ale tak "usmażony" ryż jest
soczysty i przyjmuje zapach i smak ziół, których dodałaś.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-07-25 11:11:01
Temat: Re: co z tym ryżem?dzięki wypróbuję :)
Magda
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2005-07-25 11:52:17
Temat: Re: co z tym ryżem?
Użytkownik "Magdalena Murawska" <r...@w...pl> napisał w wiadomości
news:dc2hcn$c0v$1@atlantis.news.tpi.pl...
> dzięki wypróbuję :)
> Magda
Spróbuj dodać czybata łyzkę curry Dostanie fajnego kolorku i posmaku.
Pzdr Jacenty
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2005-07-25 13:26:17
Temat: Re: co z tym ryżem?
> Spróbuj dodać czybata łyzkę curry Dostanie fajnego kolorku i posmaku.
> Pzdr Jacenty
Tylko nie dodawaj jednocześnie sosu sojowego bo nici z pięknej żółci:)))
kolorek z sosem sojowym jest ciemno herbaciany :)
Pozdrawiam Paweł
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2005-07-25 15:09:15
Temat: Re: co z tym ryżem?
"Magdalena Murawska" <r...@w...pl> wrote in message
news:dc27lu$beb$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Dzi? na obiad robię szaszłyki i chcę podać do nich ryż. Nie chcę żeby to
> był ryż po prostu ugotowany na sypko. Nie planuję sosu. Co z nim zrobić?
> Magda
witam
do szaszlykow konieczny jest ryz po cygansku
na patelni rozgrzej tluszcz podsmaz drobno pokrojona cebule gdy cebula zrobi
sie miekka nie
zlota ale miekka dodaj koncentrat pomidorowy
smaz do momentu gdy cala woda z koncentratu odparuje na koniec dodaj ryz
ugotowany na sypko i przyprawy w/g smaku nie musze dodawac ze wszystko
nalezy smazyc na malym ogniu
blagam nie dodawaj do ryzu curry zmarnujesz cala potrawe
pozdr
alexa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2005-07-25 19:55:21
Temat: Re: co z tym ryżem?
Le lundi 25 juillet 2005 ŕ 10:25:28, dans <dc27lu$beb$1@nemesis.news.tpi.pl> vous
écriviez :
> Dziś na obiad robię szaszłyki i chcę podać do nich ryż. Nie chcę żeby to
> był ryż po prostu ugotowany na sypko. Nie planuję sosu. Co z nim zrobić?
> Magda
Po prostu ugotuj, wymieszaj z siekanymi orzechami / migdalami
(obojetetnie jakimi), upchnij do malych miseczek badz kokilek i wyloz
odwracajac miseczki obok szaszlykow, w ostaniej chwili. Mozesz posypac curry,
albo pietruszka (ale nie obydwoma)
Ewcia
--
Niesz
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2005-07-27 10:16:48
Temat: Re: co z tym ryżem?jacenty wrote:
> Spróbuj dodać czybata łyzkę curry Dostanie fajnego kolorku i posmaku.
Znacznie skuteczniej (kolor,aromat) zadziala w tej kwestii czysta kurkuma,
która
jest skladnikiem curry.
--
pozdr.
ankan
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |