| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-11-08 13:35:09
Temat: Re: co zrobic z feta?
Basia wrote:
>
> Boze, jak ja cierpie ;-(
> U mnie jedyna feta to ta w kartonie, mlekowity...taka w sloiczku to moge
> sobie narysowac a grecka....szkoda slow, a niby w dzisiejszych czasach
> wszedzie jest wszystko tylko trzeba miec pieniadze, ha, ha, ha (to smiech
> nerwowy)
Ale moze daloby sie zrobic samemu taka w oliwie? Kiedys ludzie pisali o
robieniu aromatyzowanych smakowych oliw przez dodawanie róznych rzeczy
do srodka- a to czosnku a to ziolek. Chyba kiedys spróbuje z ciekawosci
czy smacznie wyjdzie.
agi
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-11-08 13:43:49
Temat: Re: co zrobic z feta?
> Ale moze daloby sie zrobic samemu taka w oliwie? Kiedys ludzie pisali o
> robieniu aromatyzowanych smakowych oliw przez dodawanie róznych rzeczy
> do srodka- a to czosnku a to ziolek. Chyba kiedys spróbuje z ciekawosci
> czy smacznie wyjdzie.
Moze dla takich jak ja to jest wyjscie...myslisz, ze wystarczy pokrojona
fete włozyc do słoiczka i zalac oliwa z ziolami?
Tylko jaką oliwą - z oliwek czy jakims olejem?
Moze jest tu ktos, kto robil takie cuda?
pozdrawiam
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-08 13:51:15
Temat: Re: co zrobic z feta?Ja upodobalem sobie fete na pizze. Klasyczna Capricciosa + kawalki fety -
rewelacja.
KB
Użytkownik "Basia" <b...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:9sdtsq$jg6$1@news.tpi.pl...
> Czy fete mozna podac jakos na cieplo?
> Do tej pory kladlam ja na kanapke z pomidorem albo do salatki, ale przy
tej
> pogodzie nie mam ochoty na zimne rzeczy (na mysl o majonezie z lodowki
> dostaje dreszczy).
> No i tak wlasnie mysle, do czego cieplego ja uzyc?
> Wiadomo, moge ja podgrzac i zjesc ale nie o to mi chodzi ;-)
>
> pozdrawiam
> Basia
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-08 13:51:29
Temat: Re: co zrobic z feta?"Basia" wrote in message
> Czy fete mozna podac jakos na cieplo?
> Do tej pory kladlam ja na kanapke z pomidorem albo do salatki, ale przy
tej
> pogodzie nie mam ochoty na zimne rzeczy (na mysl o majonezie z lodowki
> dostaje dreszczy).
> No i tak wlasnie mysle, do czego cieplego ja uzyc?
> Wiadomo, moge ja podgrzac i zjesc ale nie o to mi chodzi ;-)
>
A może zapiekaną w cieście francuskim, w formie pierożków albo rożków?
Ja dodaję jeszcze odciśnięty szpinak i jest pyszne
MauaM
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-08 13:51:31
Temat: Re: co zrobic z feta?
Basia wrote:
> Moze dla takich jak ja to jest wyjscie...myslisz, ze wystarczy pokrojona
> fete włozyc do słoiczka i zalac oliwa z ziolami?
> Tylko jaką oliwą - z oliwek czy jakims olejem?
Niech Cie reka broni przed dodaniem oleju - smak wyjdzie obrzydliwy.
Oliwa na 100 % . Na mój chlopski rozum wystarczy tylko pokroic zalac i
juz. Ale przydalaby sie wypowiedz eksperta
> Moze jest tu ktos, kto robil takie cuda?
no wlasnie, jest ktos?
> Basia
agi :)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-08 13:58:30
Temat: Re: co zrobic z feta?
Użytkownik "Krzysztof Burmer" <k...@u...com.pl> napisał w
wiadomości news:9se2n0$65t$1@news.tpi.pl...
> Ja upodobalem sobie fete na pizze. Klasyczna Capricciosa + kawalki fety -
> rewelacja.
Oooo, to jest myśl !
Dzięki ;-))
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-08 14:24:58
Temat: Re: co zrobic z feta?> > No i tak wlasnie mysle, do czego cieplego ja uzyc?
> Wiadomo, moge ja podgrzac i zjesc ale nie o to mi chodzi ;-)
>
> pozdrawiam
> Basia
>
> No to spróbuj upiec pieróg z ryżem i fetą....
Co jest dobre odgrzewane? Bigos, bigos i jeszcze raz bigos. I grochówka. No
może krupnik.Też tak myślałam. Aż pewnego razu upiekłam pieróg nadziewany serem
i ryżem.
Ciasto robi się tak bardzo inaczej, że aż musiałam przełamać w sobie stereotyp,
no bo sami powiedzcie: w rondelku zagotowuje się pół szklanki oliwy ( olej też
może być) , pół szklanki wody i sól. Zdjąć z ognia, dosypać powoli 2 szklanki
mąki ( najlepiej krupczatki) plus 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, wymieszać
i wyłożyć na stolnicę posypaną mąką. Wyrabiać ok.10 min. Gotowe ciasto włożyć
do posmarowanej oliwą miski, przykryć i zająć się przygotowywaniem farszu.
Najpierw ryż - najlepiej zwykły, najtańszy. Pół litra wody, łyżka oliwy, sól -
zagotować, wsypać 25 dkg suchego ryżu, zamieszać, przykryć , gotować na małym
ogniu 20 minut. Ser typu feta - 1 kartonik ( 270 g, ale nie o szczegóły chodzi,
tu nie apteka) zmiksować z jogurtem ( 250 ml, naturalny, gęsty), dodać łyżkę
posiekanego koperku, tyleż natki pietruszki i 2 łyżki szczypiorku. Teraz dodać
2 cale jajka, sół i pieprz. Wszystko jeszcze raz zmiksować. Ugotowany ryż
dodać do masy serowej, wymieszać łyżką i gotowe.
Ciasto się odleżało, 2/3 rozwałkować trzeba dość cienko i wyłożyć formę (
najlepsza tortownica), nałożyć farsz, przykryć płatem ciasta, starannie skleić
brzegi. Posmarować rozbełtanym jajkiem. Upiec w piekarniku nagrzanym uprzednio
do temperatury 180 stopni.
Piecze się około 1 godziny.
No dobrze, podałam ten pieróg na ciepło, jakiś taki bez smaku się nam wydał.
Zostało do następnego dnia więcej niż połowa. A że nie znoszę wyrzucania
jedzenia, postanowiłam "spaść" potrawę po odgrzaniu. Plastry podsmażyłam na
oleju, apetycznie zarumienione wyłożyłam na talerze, do tego zielona
sałata....Jak oni to jedli! Placek nabrał wyrazistości, specyficznego i
znakomitego smaku. I w ten sposób moja kuchnia wzbogaciła się o jeszcze jedną
potrawę, która po odgrzaniu jest zdecydowanie lepsza.
Qd
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-08 14:45:39
Temat: Re: co zrobic z feta?Basia <b...@p...onet.pl> a écrit dans le message :
9se225$sno$...@n...tpi.pl...
>
> > Ale moze daloby sie zrobic samemu taka w oliwie? Kiedys ludzie pisali o
> > robieniu aromatyzowanych smakowych oliw przez dodawanie róznych rzeczy
> > do srodka- a to czosnku a to ziolek. Chyba kiedys spróbuje z ciekawosci
> > czy smacznie wyjdzie.
>
> Moze dla takich jak ja to jest wyjscie...myslisz, ze wystarczy pokrojona
> fete włozyc do słoiczka i zalac oliwa z ziolami?
> Tylko jaką oliwą - z oliwek czy jakims olejem?
>
> Moze jest tu ktos, kto robil takie cuda?
>
Basiu, uwazaj !
Jak bylam w Szczecinie, to Mama mi kupila taka fete z kartoniku do salatki
ktora chcialam zrobic. No i niestety, on syr nie dosc ze byl naprawde slony,
to byl tez o wiele za miekki jak na "normalna" fete. Nie nadawal sie (Mama
mi z tego pozniej zrobila ruskie pierogi). Jestem przekonana wiec, ze ta
niby-feta z kartonu jest za miekka, zeby sie w oliwie utrzymala i nie
rozpadla !
Coby Cie pocieszyc : Ty nie masz fety, ale ja nie mam dostepu zadnego ani do
oscypka, ani do bryndzy, ani nawet do zwyklego twarogu.....
(buuu..... buuuu.....)
Ewcia
--
Niesz !
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-08 15:59:08
Temat: Re: co zrobic z feta?>ale ja nie mam dostepu zadnego ani do oscypka, ani do bryndzy, ani nawet do
zwyklego twarogu.....
> (buuu..... buuuu.....)
>
> Ewcia
>
>
Ani do wafli...
*********
m-gosia
*********>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-11-08 17:42:13
Temat: Re: co zrobic z feta?
>
>Basiu, uwazaj !
>Jak bylam w Szczecinie, to Mama mi kupila taka fete z kartoniku do salatki
>ktora chcialam zrobic. No i niestety, on syr nie dosc ze byl naprawde slony,
>to byl tez o wiele za miekki jak na "normalna" fete. Nie nadawal sie (Mama
>mi z tego pozniej zrobila ruskie pierogi). Jestem przekonana wiec, ze ta
>niby-feta z kartonu jest za miekka, zeby sie w oliwie utrzymala i nie
>rozpadla !
>
>Coby Cie pocieszyc : Ty nie masz fety, ale ja nie mam dostepu zadnego ani do
>oscypka, ani do bryndzy, ani nawet do zwyklego twarogu.....
>(buuu..... buuuu.....)
>
>Ewcia
bo taka faktyczna feta jest w sumie dosc gumiasta, ale
rozlatujaca sie na okruchowo przy okazji. to w kartoniku to
mazidlo feta-style
Krysia
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |