Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia co zrobic z feta?

Grupy

Szukaj w grupach

 

co zrobic z feta?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-11-08 21:51:15

Temat: Re: co zrobic z feta?
Od: "Kaliope" <k...@p...krakow.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Basia" <b...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:9sdtsq$jg6$1@news.tpi.pl...
> Czy fete mozna podac jakos na cieplo?


Hejeczka;-))

Robię tarty z fetą, może będą Ci smakować.


Tarta szpinakowa z fetą

Ciasto:
200 g maki,
100 g masła,
3 łyżki zimnej wody,
1 łyżeczka soli

Nadzienie
500 g świeżego szpinaku (może być mrożony w końcu zima idzie)
1 jajo
2 żółtka,
150 - 200g sera feta
120 g śmietany
kilka ząbków czosnku
sól, pieprz

Ciasto:

Mąkę wymieszać z solą, dodać masło, drobno posiekać ostrym nożem mieszając
jednocześnie z mąką. Dolać wodę i szybko zagnieść ciasto. Uformować z niego
kule, przykryć, wstawić na 30 min do lodówki, następnie ciasto rozwałkować
i wyłożyć nim natłuszczoną formę do tarty. Podpiec.
Nadzienie:
Szpinak poddusić (jeżeli świeży to sparzyć, posiekać i na patelnie z
odrobiną masła, jeżeli mrożony to odparować),
dodać kilka posiekanych ząbków czosnku. Następnie dodać do szpinaku śmietanę
wymieszaną z jajkiem, żółtkami, poddusić chwilkę i na sam koniec dodać fetę
pokrojoną w kostkę. Posolić i popieprzyć do smaku. Nadzienie wyłożyć na
ciasto i zapiec ok. 30 min. Czasami robiłam więcej ciasta i warstwę ciasta
kładłam na wierzch, posmarowaną żółtkiem, też było pyszne;-)))

Tarta serowa

Ciasto:
200 g maki,
100 g masła,
3 łyżki zimnej wody,
1 łyżeczka soli

Nadzienie:
10 dag utartego sera twardego
25 - 30 dag różnych serów (twarde, pleśniowe, feta)
400 ml gęstej śmietany
5 jajek
sól, pieprz, papryka, gałka muszkatołowa

Na podpieczone ciasto ułożyć 25 dkg sera pokrojonego w kostkę. Zalać
śmietaną wymieszaną z jajkami, utartym serem, doprawioną solą, pieprzem
(dodaję poza czarnym jeszcze kajeński),papryka i gałką. Piec ok. 30 min.

Pozdrawiam,

Kaliope
--
Barbara Łączna
k...@p...krakow.pl
ICQ 73558372

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-11-08 22:28:55

Temat: Odp: co zrobic z feta?
Od: "Ramzes" <w...@w...krakow.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Kaliope <k...@p...krakow.pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:9seup6$t3t$...@n...tpi.pl...
>
> Użytkownik "Basia" <b...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:9sdtsq$jg6$1@news.tpi.pl...
> > Czy fete mozna podac jakos na cieplo?
>
>
> Hejeczka;-))
>
> Robię tarty z fetą, może będą Ci smakować.
>
>
> Tarta szpinakowa z fetą
>
> Ciasto:
> 200 g maki,
> 100 g masła,
> 3 łyżki zimnej wody,
> 1 łyżeczka soli
>
> Nadzienie
> 500 g świeżego szpinaku (może być mrożony w końcu zima idzie)
> 1 jajo
> 2 żółtka,
> 150 - 200g sera feta
> 120 g śmietany
> kilka ząbków czosnku
> sól, pieprz
>
> Ciasto:
> > Tarta serowa
>
> Ciasto:
> 200 g maki,
> 100 g masła,
> 3 łyżki zimnej wody,
> 1 łyżeczka soli
>
> Pozdrawiam,
>
> Kaliope
> --
No no no, jajko mądżejsz od kury, ale widać nauka nie poszła w las.Wpraszam
się na tę tarete. Pozdrawiam pełen uznania Ramzes.



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-09 06:19:02

Temat: Re: co zrobic z feta?
Od: "Basia" <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Coby Cie pocieszyc : Ty nie masz fety, ale ja nie mam dostepu zadnego ani
do
> oscypka, ani do bryndzy, ani nawet do zwyklego twarogu.....


z tego co wymieniłaś to ja mam dostęp tylko do twarogu ;-)
To, co czasem w sklepie sprzedają pod nazwa bryndza, to totalna bryndza jak
ta feta z kartonu...

pozdrawiam
Basia



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-09 06:21:53

Temat: Re: co zrobic z feta?
Od: "Basia" <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> >
> > No to spróbuj upiec pieróg z ryżem i fetą....


[ciach]

O rany...szczeka mi opadla jak kilka dni temu Mechci przy pure z grochu ;-)
Przepis jest niesamowity, zrobie to COS na 100%.

serdecznie pozdrawiam
Basia



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-09 06:23:31

Temat: Re: co zrobic z feta?
Od: "Basia" <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Użytkownik "Basia" <b...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:9sdtsq$jg6$1@news.tpi.pl...
> > Czy fete mozna podac jakos na cieplo?
>
>
> Hejeczka;-))
>
> Robię tarty z fetą, może będą Ci smakować.


[ciach]

Dzięki Basiu, juz zapisuje Twoje przepisy ;-)

serdecznie pozdrawiam
Basia



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-10 15:50:49

Temat: Re: co zrobic z feta?
Od: "Iśka" <f...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik <k...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
>Aż pewnego razu upiekłam pieróg nadziewany serem i ryżem.

Nie wytrzymałam, zaraz poleciałam do sklepu i na obiad wykonałam:-)

Ledwo z pieca wyszło zaraz jadłam:-) Pyyyycha!

A jutro odgrzeję!

--
Pozdrawiam-Iśka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-10 17:48:07

Temat: Re: co zrobic z feta?
Od: <m...@h...com> szukaj wiadomości tego autora


"Iśka" <f...@p...onet.pl> wrote in message
news:9sjijr$cm1$2@news.tpi.pl...
>
> >Aż pewnego razu upiekłam pieróg nadziewany serem i ryżem.
>
> Nie wytrzymałam, zaraz poleciałam do sklepu i na obiad wykonałam:-)>
> Ledwo z pieca wyszło zaraz jadłam:-) Pyyyycha!


Iska, ty to jestes lubelsko-kluchowo-pierogowa, prawda? A andruty mojej
cioci znasz? Patrz Re. Andruty.

**********
m-gosia
**********


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-11-11 13:03:13

Temat: Re: co zrobic z feta?
Od: "Iśka" <f...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik <m...@h...com> napisał w wiadomości > Iska, ty to jestes
lubelsko->kluchowo-pierogowa, prawda? A andruty mojej cioci znasz? Patrz Re.
Andruty.

Zajrzałam, wygląda smakowicie, zapisałam sobie na "twardo":-)

Ja to jestem trójmiejska z korzeniami wołyńsko-kujawskimi, na Lubelszczyźnie
zamieszkała część moich wołyńskich korzeni, więc pewne ciągoty też
przejawiam:-)
A zagęszczam po kujawsku, zupkę na talerzu:-)
--
Pozdrawiam-Iśka

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . 2 . [ 3 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

warzywa jak zapałki
salatkaTabbouleh z zielonej pietruszki?
Gotowanie kalafiora w mikrofalówce... czyli jak ją dalej oswajać...
RE: Czy jest jeszcze ktos...
Ksiega adresowa - take 2

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »