Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!newsfeed.tpinternet.
pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Kaliope" <k...@p...krakow.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: co zrobic z feta?
Date: Thu, 8 Nov 2001 22:51:15 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 70
Message-ID: <9seup6$t3t$1@news.tpi.pl>
References: <9sdtsq$jg6$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: pa139.biezanow.sdi.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 1005256294 29821 213.77.149.139 (8 Nov 2001 21:51:34 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 8 Nov 2001 21:51:34 GMT
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2919.6700
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2919.6700
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:79955
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Basia" <b...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:9sdtsq$jg6$1@news.tpi.pl...
> Czy fete mozna podac jakos na cieplo?
Hejeczka;-))
Robię tarty z fetą, może będą Ci smakować.
Tarta szpinakowa z fetą
Ciasto:
200 g maki,
100 g masła,
3 łyżki zimnej wody,
1 łyżeczka soli
Nadzienie
500 g świeżego szpinaku (może być mrożony w końcu zima idzie)
1 jajo
2 żółtka,
150 - 200g sera feta
120 g śmietany
kilka ząbków czosnku
sól, pieprz
Ciasto:
Mąkę wymieszać z solą, dodać masło, drobno posiekać ostrym nożem mieszając
jednocześnie z mąką. Dolać wodę i szybko zagnieść ciasto. Uformować z niego
kule, przykryć, wstawić na 30 min do lodówki, następnie ciasto rozwałkować
i wyłożyć nim natłuszczoną formę do tarty. Podpiec.
Nadzienie:
Szpinak poddusić (jeżeli świeży to sparzyć, posiekać i na patelnie z
odrobiną masła, jeżeli mrożony to odparować),
dodać kilka posiekanych ząbków czosnku. Następnie dodać do szpinaku śmietanę
wymieszaną z jajkiem, żółtkami, poddusić chwilkę i na sam koniec dodać fetę
pokrojoną w kostkę. Posolić i popieprzyć do smaku. Nadzienie wyłożyć na
ciasto i zapiec ok. 30 min. Czasami robiłam więcej ciasta i warstwę ciasta
kładłam na wierzch, posmarowaną żółtkiem, też było pyszne;-)))
Tarta serowa
Ciasto:
200 g maki,
100 g masła,
3 łyżki zimnej wody,
1 łyżeczka soli
Nadzienie:
10 dag utartego sera twardego
25 - 30 dag różnych serów (twarde, pleśniowe, feta)
400 ml gęstej śmietany
5 jajek
sól, pieprz, papryka, gałka muszkatołowa
Na podpieczone ciasto ułożyć 25 dkg sera pokrojonego w kostkę. Zalać
śmietaną wymieszaną z jajkami, utartym serem, doprawioną solą, pieprzem
(dodaję poza czarnym jeszcze kajeński),papryka i gałką. Piec ok. 30 min.
Pozdrawiam,
Kaliope
--
Barbara Łączna
k...@p...krakow.pl
ICQ 73558372
|