Data: 2001-11-08 21:51:15
Temat: Re: co zrobic z feta?
Od: "Kaliope" <k...@p...krakow.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Basia" <b...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:9sdtsq$jg6$1@news.tpi.pl...
> Czy fete mozna podac jakos na cieplo?
Hejeczka;-))
Robię tarty z fetą, może będą Ci smakować.
Tarta szpinakowa z fetą
Ciasto:
200 g maki,
100 g masła,
3 łyżki zimnej wody,
1 łyżeczka soli
Nadzienie
500 g świeżego szpinaku (może być mrożony w końcu zima idzie)
1 jajo
2 żółtka,
150 - 200g sera feta
120 g śmietany
kilka ząbków czosnku
sól, pieprz
Ciasto:
Mąkę wymieszać z solą, dodać masło, drobno posiekać ostrym nożem mieszając
jednocześnie z mąką. Dolać wodę i szybko zagnieść ciasto. Uformować z niego
kule, przykryć, wstawić na 30 min do lodówki, następnie ciasto rozwałkować
i wyłożyć nim natłuszczoną formę do tarty. Podpiec.
Nadzienie:
Szpinak poddusić (jeżeli świeży to sparzyć, posiekać i na patelnie z
odrobiną masła, jeżeli mrożony to odparować),
dodać kilka posiekanych ząbków czosnku. Następnie dodać do szpinaku śmietanę
wymieszaną z jajkiem, żółtkami, poddusić chwilkę i na sam koniec dodać fetę
pokrojoną w kostkę. Posolić i popieprzyć do smaku. Nadzienie wyłożyć na
ciasto i zapiec ok. 30 min. Czasami robiłam więcej ciasta i warstwę ciasta
kładłam na wierzch, posmarowaną żółtkiem, też było pyszne;-)))
Tarta serowa
Ciasto:
200 g maki,
100 g masła,
3 łyżki zimnej wody,
1 łyżeczka soli
Nadzienie:
10 dag utartego sera twardego
25 - 30 dag różnych serów (twarde, pleśniowe, feta)
400 ml gęstej śmietany
5 jajek
sól, pieprz, papryka, gałka muszkatołowa
Na podpieczone ciasto ułożyć 25 dkg sera pokrojonego w kostkę. Zalać
śmietaną wymieszaną z jajkami, utartym serem, doprawioną solą, pieprzem
(dodaję poza czarnym jeszcze kajeński),papryka i gałką. Piec ok. 30 min.
Pozdrawiam,
Kaliope
--
Barbara Łączna
k...@p...krakow.pl
ICQ 73558372
|