Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!newsfeed.tpinternet.pl!news.onet.pl!newsgate.onet.pl!niusy.on
et.pl
From: <k...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: co zrobic z feta?
Date: 8 Nov 2001 15:24:58 +0100
Organization: Onet.pl SA
Lines: 43
Message-ID: <5...@n...onet.pl>
References: <9sdtsq$jg6$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.test.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.onet.pl 1005229498 7597 192.168.240.245 (8 Nov 2001 14:24:58 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 8 Nov 2001 14:24:58 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 195.205.248.118, 213.180.130.22
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 5.0; Windows 98; DigExt)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:79820
Ukryj nagłówki
> > No i tak wlasnie mysle, do czego cieplego ja uzyc?
> Wiadomo, moge ja podgrzac i zjesc ale nie o to mi chodzi ;-)
>
> pozdrawiam
> Basia
>
> No to spróbuj upiec pieróg z ryżem i fetą....
Co jest dobre odgrzewane? Bigos, bigos i jeszcze raz bigos. I grochówka. No
może krupnik.Też tak myślałam. Aż pewnego razu upiekłam pieróg nadziewany serem
i ryżem.
Ciasto robi się tak bardzo inaczej, że aż musiałam przełamać w sobie stereotyp,
no bo sami powiedzcie: w rondelku zagotowuje się pół szklanki oliwy ( olej też
może być) , pół szklanki wody i sól. Zdjąć z ognia, dosypać powoli 2 szklanki
mąki ( najlepiej krupczatki) plus 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, wymieszać
i wyłożyć na stolnicę posypaną mąką. Wyrabiać ok.10 min. Gotowe ciasto włożyć
do posmarowanej oliwą miski, przykryć i zająć się przygotowywaniem farszu.
Najpierw ryż - najlepiej zwykły, najtańszy. Pół litra wody, łyżka oliwy, sól -
zagotować, wsypać 25 dkg suchego ryżu, zamieszać, przykryć , gotować na małym
ogniu 20 minut. Ser typu feta - 1 kartonik ( 270 g, ale nie o szczegóły chodzi,
tu nie apteka) zmiksować z jogurtem ( 250 ml, naturalny, gęsty), dodać łyżkę
posiekanego koperku, tyleż natki pietruszki i 2 łyżki szczypiorku. Teraz dodać
2 cale jajka, sół i pieprz. Wszystko jeszcze raz zmiksować. Ugotowany ryż
dodać do masy serowej, wymieszać łyżką i gotowe.
Ciasto się odleżało, 2/3 rozwałkować trzeba dość cienko i wyłożyć formę (
najlepsza tortownica), nałożyć farsz, przykryć płatem ciasta, starannie skleić
brzegi. Posmarować rozbełtanym jajkiem. Upiec w piekarniku nagrzanym uprzednio
do temperatury 180 stopni.
Piecze się około 1 godziny.
No dobrze, podałam ten pieróg na ciepło, jakiś taki bez smaku się nam wydał.
Zostało do następnego dnia więcej niż połowa. A że nie znoszę wyrzucania
jedzenia, postanowiłam "spaść" potrawę po odgrzaniu. Plastry podsmażyłam na
oleju, apetycznie zarumienione wyłożyłam na talerze, do tego zielona
sałata....Jak oni to jedli! Placek nabrał wyrazistości, specyficznego i
znakomitego smaku. I w ten sposób moja kuchnia wzbogaciła się o jeszcze jedną
potrawę, która po odgrzaniu jest zdecydowanie lepsza.
Qd
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|