« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-07-19 15:18:24
Temat: co zrobić żeby cukinia miała smak??hej
mam problem
2 cukinie w kuchni a ja nigdy nie umiem zrobić ich tak, by miały jakiś smak
(np przy okazji nadziewanych cukinii).
Co zrobić z cukinii/zcukinią żeby to miało jakiś smak no i jakby było
średnio kaloryczne to już w ogóle by było super.. :)
Lamia_(i cukinia)
--
"Piekne kobiety zostawmy mezczyznom bez wyobrazni"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-07-19 15:24:50
Temat: Re: co zrobić żeby cukinia miała smak??Użytkownik lamia_ napisał:
> hej
>
> mam problem
> 2 cukinie w kuchni a ja nigdy nie umiem zrobić ich tak, by miały jakiś smak
> (np przy okazji nadziewanych cukinii).
>
> Co zrobić z cukinii/zcukinią żeby to miało jakiś smak no i jakby było
> średnio kaloryczne to już w ogóle by było super.. :)
Może leczo?
Cukinię pokroić w plastry, usunąć wewnętrzną "watę" z nasionami,
następnie pokroić w kostkę.
Na pateli zeszklić i podsmażyć trochę cebuli, dodać cukinię, pomidory,
paprykę itp. warzywa. Zalać niedużą ilością wody z koncentratem pomidorowym.
Jak się poddusi, dodać berlinki pokrojone w plasterki, przegotować
jeszcze trochę.
Posolić, popieprzyć.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2005-07-19 16:08:04
Temat: Re: co zrobić żeby cukinia miała smak??Wynalezione w necie, zrobione osobiście i na stałe wpisane do menu ;)
"Kreteńskie cukinie
Ok 3-5 minut 3 maleńkie cukinie we wrzątku osolono cukrowym. Out.
Mięso mielone dorzucone na duuuzą patelnie do cebuli dużej i czosnku w
ząbkach x 4 - drobniutko. Papryki x 3 (czerwona, żółta, zielona) - tak po
dupce/piętce czy co tam maja na końcu skrojone... Przesmażone z dodatkiem
mięty Pyńkowej, oregano, bazylia, kuminu łyżka :-) (kreteńsko miało być.)
Przecier pomidorowy do tego i przeduszone - z 20 minut - ma zgęstnieć
wszystko i przejść mocno sobą.
Cukinie na pół, wydrążone, napakowane tym czymś, posypane startym serem:
gouda do stopienia i oscypek do smaku:-) (Kreteńczycy niech żałują!!!)"
Ps. Ja z przypraw dałam estragon i zioła prowansalskie i obyło się bez
oscypka ;)
Pychotka, mniam, mniam...
--
Pozdrawiam,
Fem i Maciej (12.10.04) co ma jedzenie w głębokim poważaniu
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2005-07-19 17:51:57
Temat: Re: co zrobić żeby cukinia miała smak??"lamia_" wrote in message news:dbj5k2$juq$1@news.onet.pl...
<...>
| Co zrobić z cukinii/zcukinią żeby to miało jakiś smak no i jakby było
| średnio kaloryczne to już w ogóle by było super.. :)
<...>
Polecam indyka duszonego z cukinią, cebulą i mnóstwem tymianku. Filet z
indyka pokroic w kostke, posolić, popieprzyć, obsmażyć i wrzucić do gara.
Cebulę posiekać w półkrążki, obsmażyć lekko i dorzucić do indyka. Cukinię
(najlepiej oczywiście taką młodą) też w kostkę i dorzucić do gara. Podlać
całość rosołkiem, odrobiną wina białego (niekoniecznie, może byc tylko
rosołek), od serca sypnąć tymiankiem i poddusić. Sól i pieprz dodajesz do
smaku w trakcie duszenia. Podawać z białym winem :)
Bożenka z Wilna :-)
słoneczna miodzio dziewczyna
http://kuchenna.host.sk
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |