| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-03-07 03:58:59
Temat: cos na szczupakaserdecznie prosze o jakis stary, dobry przepis na duzego szczupaka
(kilka kilo) - ma byc z tego obiad niedzielny na kilka osob. niestety
lista gosci zamknieta! obiecuje podzielic sie wrazeniami. zrewanzuje sie
opisem i wrazeniami z "zepelinow" - to taka wilenska potrawa, po ktorej
czlowiek nie moze sie zginac!
--
pzdr &:-)))
propeler
--
Internetowe Forum Dyskusyjne - http://www.newsgate.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2000-03-08 20:05:15
Temat: Re: cos na szczupakaPrzepis nie jest stary, ale na prawdę dobry i wybitnie nadaje sie na
uroczysty niedzielny obiad z udzialem calej rodzinki. Niestety - przewiduje
szczupaka o wadze kilograma - moja rodzina twierdzi, ze wieksze maja bardzo
suche mieso. Sprobuj sobie dostosowac proporcje.
szczupak pieczony
1 szczupak o wadze 1000 g
30 dag pieczarek
1 peczek szczypiorku
3 zabki czosnku
1 cytryna
szklanka bialego wytrawnego wina
3 lyzki oliwy
12,5 dag masla
3 lyzki posiekanej natki pietruszki
1 pomidor
2 lyzeczki soli
Szczupaka spraw i pokroj w grube plastry, dobrze natrzyj sola (my zawsze
filetujemy tez rybe, na tyle, na ile jest to wykonalne). Czosnek i pol
lyzeczki soli rozetrzyj na mase i dokladnie wymieszaj z oliwa. Ta czosnkowa
oliwa wysmaruj zaroodporna foremke i uloz na niej plastry szczupaczka.
Przykryj gruba warstwa cieniutko pokrojonych pieczarek i skrop polowa wina.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni i zapiekaj w nim rybe z grzybami przez 40
minut (w tym przepisie chyba troche przesadzili - jeśli wyfiletujesz rybe i
podzielisz każde "dzwonko" (tak to sie mowi ?) na pol - to nie bedzie sie
piec wiecej niz 20 minut). W tym czasie bardzo miekkie masło ubijasz
trzepaczką z dodatkiem pozostalego wina do czasu, gdy uzyskasz puszysta
mase. Nastepnie wmieszaj szczypiorek, natke i szczypte soli. Sos powinien
miec konsystencje kremu. Rybke wyjmujesz z piekarnika, ukladasz na
podgrzanym polmisku, dekorujesz sosem, ozdabiasz plasterkami pomidorow,
cytryny i natka. Obkładasz ziemniaczkami z wody i podajesz.
Smacznego
Herbatka
propeler wrote in message <3...@n...pl>...
>serdecznie prosze o jakis stary, dobry przepis na duzego szczupaka
>(kilka kilo) - ma byc z tego obiad niedzielny na kilka osob.
>propeler
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2000-03-08 22:27:01
Temat: Odp: cos na szczupaka
Użytkownik propeler <p...@n...pl> w wiadomości do grup
dyskusyjnych napisał:3...@n...pl...
> serdecznie prosze o jakis stary, dobry przepis na duzego szczupaka
> (kilka kilo) - ma byc z tego obiad niedzielny na kilka osob. niestety
> lista gosci zamknieta! obiecuje podzielic sie wrazeniami. zrewanzuje sie
> opisem i wrazeniami z "zepelinow" - to taka wilenska potrawa, po ktorej
> czlowiek nie moze sie zginac!
> --
> pzdr &:-)))
> propeler
Szczupak po chłopsku(zwiększ składniki)
800g ryby
pęczek włoszczyzny bez kapusty
400g obranych ziemniaków
natka pietruszki
2/3 szkl.śmietany
50g twardego żółtego sera
sól,pieprz,gałka muszkatolowa do smaku
Oczyszczonego i wypatroszonego szczupaka umyć,przekrajać wzdłuż na
połówki,usuwając kręgosłup,pokrajać ukośnie na porcje.Warzywa
umyć,obrać,opłukać,rozdrobnić,ugotować;włożyć rybę,posolić i ugotować na
małym ogniu.Cebulę obrać,opłukać,pokrajać w półplasterki,usmażyć.Ziemniaki
umyć,pokrajać w plastry,zalać wrzącą osoloną wodą ,gotować
10min.,odcedzić.Układać warstwami w naczyniu wysmarowanym
tłuszczem,przesypując cebulą,posiekaną natką i przyprawami,przekładając
rybą.Polać doprawioną śmietaną,posypać startym serem i zapiec w gorącym
piekarniku.Smacznego.
Po sprawieniu ryby można też posypać ją przyprawami,pozostawić w chłodnym
miejscu na 30min.Oprószyć mąką i podsmażyć z obu stron na rozgrzanym
tłuszczu,potem dosmażyć na małym ogniu.
Gośka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |