« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-09-10 20:20:02
Temat: cynamonowiec z jablkamiWitam.
Bardzo smaczne, szybkie, niedrogie ciasto na czasie. Ze strony WKN.
http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis118.html
Ja upieklam w tortownicy, wyroslo stozkowato (nierowne jest), ale bardzo
ladnie.
Polecam.
Pozdrawiam. Beazuku.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2003-09-10 21:56:43
Temat: Re: cynamonowiec z jablkami
> Ja upieklam w tortownicy, wyroslo stozkowato (nierowne jest), ale bardzo
> ladnie.
Moze ciut za duzo sody i proszku do pieczenia?
Iza
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-11 06:34:18
Temat: Re: cynamonowiec z jablkamiUżytkownik Izabela Sowula napisał:
>>Ja upieklam w tortownicy, wyroslo stozkowato (nierowne jest), ale bardzo
>>ladnie.
>
>
> Moze ciut za duzo sody i proszku do pieczenia?
>
> Iza
>
Witam.
Dalam plaskie lyzeczki. Balam sie aby potem nie bylo czuc w ciescie.
Ale z drugiej strony obawialabym sie dac mniej , bo ciasto wyszlo mi
bardzo geste.
Pozdrawiam. Beazuku
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-11 07:27:51
Temat: Re: cynamonowiec z jablkami
Użytkownik "Beazuku" <b...@i...pl> napisał w wiadomości
news:bjp50h$rho$1@absinth.dialog.net.pl...
> Użytkownik Izabela Sowula napisał:
>
> >>Ja upieklam w tortownicy, wyroslo stozkowato (nierowne jest), ale bardzo
> >>ladnie.
> >
> >
> > Moze ciut za duzo sody i proszku do pieczenia?
> >
> > Iza
> >
> Witam.
> Dalam plaskie lyzeczki. Balam sie aby potem nie bylo czuc w ciescie.
> Ale z drugiej strony obawialabym sie dac mniej , bo ciasto wyszlo mi
> bardzo geste.
Z mojego doswiadczenia, ciasto rosnie mi "stozkowato" gdy wkadam je do zbyt
goracego piekarnika. Brzegi szybko sie scinaja i rosnie tylko srodek.
--
Pozdrawiam,
Ania
www.biblioNETka.prv.pl - Sprawdź, co lubisz czytać!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-11 07:35:11
Temat: Re: cynamonowiec z jablkami
>
> Z mojego doswiadczenia, ciasto rosnie mi "stozkowato" gdy wkadam je do
zbyt
> goracego piekarnika. Brzegi szybko sie scinaja i rosnie tylko srodek.
>
A przy jakiej temperaturze piekarnika powinno się wstawiać ciasto, np w
sytuacji gdy powinno się ono piec według przepisu w 180 st.C.?
------
Pozdrawiam smacznie
Bakino
b...@w...pl
GG: 2389134
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-11 07:57:56
Temat: Re: cynamonowiec z jablkamiW przepisie pisze: "piec w srednio nagrzanym piekarniku".
Czy możesz podpowiedzieć w jakiej temp. piekłaś, bo termin "średnio" jest mało
konkretny dla mnie. Nie należę do speców od pieczenia, nia mam doświadczenia,
proszę więc o podpowiedź.
Z góry dzięki.
Yska
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-11 08:14:42
Temat: Re: cynamonowiec z jablkami
Użytkownik "Bakino" <b...@w...pl> napisał w wiadomości
news:bjp8jg$ufp$1@mex.pseinfo.pl...
>
> >
> > Z mojego doswiadczenia, ciasto rosnie mi "stozkowato" gdy wkadam je do
> zbyt
> > goracego piekarnika. Brzegi szybko sie scinaja i rosnie tylko srodek.
> >
> A przy jakiej temperaturze piekarnika powinno się wstawiać ciasto, np w
> sytuacji gdy powinno się ono piec według przepisu w 180 st.C.?
Trudno mi dokladnie odpowiedziec, bo moj termometr w piekarniku jest chyba
niezbyt dokladny (mam piekarnik gazowy). Mysle, ze temperatura poprostu nie
powinna przekraczac 180 stopni, ewentualnie moze byc z 10 st. mniej. Mozna
to zrekompensowac czasem pieczenia. Ja wstawiam gdy termometr wskazuje 180,
ale z doswiadczenia wiem, ze ta temperatura nie jest jeszcze osiagnieta.
--
Pozdrawiam,
Ania
www.biblioNETka.prv.pl - Sprawdź, co lubisz czytać!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-11 14:10:15
Temat: Re: cynamonowiec z jablkamiUżytkownik e...@o...pl napisał:
> W przepisie pisze: "piec w srednio nagrzanym piekarniku".
> Czy możesz podpowiedzieć w jakiej temp. piekłaś, bo termin "średnio" jest mało
> konkretny dla mnie. Nie należę do speców od pieczenia, nia mam doświadczenia,
> proszę więc o podpowiedź.
>
> Z góry dzięki.
> Yska
>
>
Witam.
Ja tez nie jestem specem, a wszystko pieke mniej wiecej w taki sam
sposob , poniewaz mam kuchenke, ktora nie ma termometru, a skala na
galce to 1, 2,3,4,5,6,7,8.
Kiedys ktos pisal jakie to temperatury odpowiadaja takiej skali, ale
niestety juz nie pamietam. Ciasto pieklam miedzy miedzy 3 a 4(blizej 4).
To tyle moge powiedziec o moim pieczeniu:)
Pozdrawiam. Beazuku.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-11 14:12:33
Temat: Re: cynamonowiec z jablkami
"Beazuku" <b...@i...pl> wrote in message
news:bjpvnd$jns$1@absinth.dialog.net.pl...
> Witam.
> Ja tez nie jestem specem, a wszystko pieke mniej wiecej w taki sam
> sposob , poniewaz mam kuchenke, ktora nie ma termometru, a skala na
> galce to 1, 2,3,4,5,6,7,8.
> Kiedys ktos pisal jakie to temperatury odpowiadaja takiej skali, ale
> niestety juz nie pamietam. Ciasto pieklam miedzy miedzy 3 a 4(blizej 4).
> To tyle moge powiedziec o moim pieczeniu:)
Ja mam ksiazke, ktora mowi tak:
1 - 120 st. C
2 - 150
3 - 160
4 - 180
5-6 - 190-200
6-7 - 210-220
8 - 230
9-10 - 250-290
Dominika R
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2003-09-11 14:42:50
Temat: Re: cynamonowiec z jablkami
e...@o...pl wrote:
>
> W przepisie pisze: "piec w srednio nagrzanym piekarniku".
> Czy możesz podpowiedzieć w jakiej temp. piekłaś, bo termin "średnio" jest mało
> konkretny dla mnie. Nie należę do speców od pieczenia, nia mam doświadczenia,
> proszę więc o podpowiedź.
Gdy w przepisach jest "piec w srednio nagrzanym piekarniku", ja stosuje 160°C.
MB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |