| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-01-02 11:25:42
Temat: czarne oliwkiPo Sylwestrze zostal mi sloj czarnych oliwek - macie moze jakies pomysly na
co go najlepiej go spozytkowac?
Pozdrawiam noworocznie!!!
--
Agnes
http://www.koneser.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-01-02 11:32:24
Temat: Re: czarne oliwki
Użytkownik "Agnes" <a...@k...pl> napisał...
> Po Sylwestrze zostal mi sloj czarnych oliwek - macie moze jakies pomysly
na
> co go najlepiej go spozytkowac?
1. Zjeść same...
2. Użyć jako składnik... sałatki greckiej, pizzy, tostów...
--
Joanna
http://jduszczynska.republika.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-01-02 14:44:38
Temat: Re: czarne oliwki
Agnes wrote:
>
> Po Sylwestrze zostal mi sloj czarnych oliwek - macie moze jakies pomysly na
> co go najlepiej go spozytkowac?
Moj pomysl na czarne oliwki jest nastepujacy :
1 serek wiejski ( taki granulowany),
4-5 paleczki krabowe
2 pomidory
5-8 szt kaparow
ok. 20 oliwek czarnych
sok pomidorowy z kartonika
sos chilli z czosnkiem ( wietnamski - powszechnie dostepny o
marchewkowej barwie)
szczypta kuminu (zmielonego kopru wloskiego)
Paleczki w plasterki, oliwki w plasterki, kapary posiekac, pomidory w
kostke. Dodac serek, zalac odpowiednia iloscia soku - az zawartosc
przestanie byc suchawa i w miare odpornosci dodac sosu chilli. Uwaga -
ta cholera dopiero w salatce nabiera mocy !!
Nie solic (sol z kaparow)lub solic ostroznie( ja wole sos sojowy, ale
on niestety paskudzi wyglad na buro), dodac troche kuminu (nie
przesadzac, bo bedzie gorzkawe), wymieszac i zjesc samemu. Dla ludzkosci
- proporcje pomnozyc przez x, gdzie x- liczba glodomorow.
Niskokaloryczne danko akurat na sniadanko.
Pozdr, MDR
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-01-02 20:51:55
Temat: Re: czarne oliwki
Użytkownik Agnes <a...@k...pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:92sdpm$p34$...@s...silesia.pik-net.pl...
> Po Sylwestrze zostal mi sloj czarnych oliwek - macie moze jakies pomysly
na
> co go najlepiej go spozytkowac?
>
>
> Pozdrawiam noworocznie!!!
>
> --
> Agnes
> http://www.koneser.pl
>
Czarne oliwki mozna wykorzystac do duszonego drobiu. Ja lubie kacze (lub
indycze albo kurze) fragmenty duszone w winie z czarnymi oliwkami. Oliwki
dodaje tak na oko w polowie duszenia zeby nieco zmiekly ale sie nie
rozklabzdraly.
--
Kaklucha
k...@i...pl
----------------------------------------------------
--------------------
Wolontariat dla zwierząt:
http://canis.koty.pl http://101kotow.koty.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-01-03 15:29:53
Temat: Re: czarne oliwkija mam pomysł-zrob bałwanka a z oliwek oczka i guziczki...z marchewki
nosek....ale...masz marchewke?
tak powaznie to oliwki czaren sa super-ale ciezkostrawne-duzo nie mozna
zjesc najelpsze sa w grackiej salatce, z mozarellą i pomidorami z oliwą...
pozdrowka
jack
Użytkownik "Agnes" <a...@k...pl> napisał w wiadomości
news:92sdpm$p34$1@shilo.silesia.pik-net.pl...
> Po Sylwestrze zostal mi sloj czarnych oliwek - macie moze jakies pomysly
na
> co go najlepiej go spozytkowac?
>
>
> Pozdrawiam noworocznie!!!
>
> --
> Agnes
> http://www.koneser.pl
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-01-03 15:35:16
Temat: Re: czarne oliwkijack wrote:
> tak powaznie to oliwki czaren sa super-ale ciezkostrawne-duzo nie mozna
> zjesc najelpsze sa w grackiej salatce, z mozarellą i pomidorami z oliwą...
W greckiej z mozarellą 8-0? Chyba z fetą...
Pozdrawiam
--
GB
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-01-03 17:57:33
Temat: Re: czarne oliwki
> Po Sylwestrze zostal mi sloj czarnych oliwek - macie moze jakies pomysly na
> co go najlepiej go spozytkowac?
Jadlem kiedys "pierozki" z farszem z oliwek. Ciasto podobne do pierogowego z tym
ze cienko rozwalkowane, a pierozki byly smazone na glebokim tluszczu. Smak
podobny do pierozkow z farszem z podrobow. Moze ktos z was zna przepis.
P.S.
Jadlem to u wlocha lecz nie wiem czy jest to jakies tradycyjne danie
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-01-03 22:00:54
Temat: Re: czarne oliwki"Agnes" <a...@k...pl> wrote:
>Po Sylwestrze zostal mi sloj czarnych oliwek - macie moze jakies pomysly na
>co go najlepiej go spozytkowac?
>
Mozna np. pokroic w okragle plasterki o dodac do cielencych zrazow
zawijanych.
Rozbite kawalki miesa posmarowac musztarda, nasypac posiekanych oliwek i
cebolke (biala), zawinac, podsparzyc i dusic az gotowe. Mniam. Jesli
zostalo Ci tez troche zalewy uzyj jej zamiast wody do podlewania zrazow.
Pozdrawiam.
Lechu
--
_ _
| | ___ ___| |__ _ _ Leszek(Lechu) Marmon
| | / _ \/ __| '_ \| | | | l...@S...PRECZ.ii.uj.edu.pl
| |__| __/ (__| | | | |_| | http://www.ii.uj.edu.pl/~lechu
|_____\___|\___|_| |_|\__,_| ICQ UIN: 59825820
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-01-04 16:38:59
Temat: Re: czarne oliwki"marra" <m...@p...onet.pl> wrote:
>Jadlem kiedys "pierozki" z farszem z oliwek. Ciasto podobne do pierogowego z tym
>ze cienko rozwalkowane, a pierozki byly smazone na glebokim tluszczu. Smak
>podobny do pierozkow z farszem z podrobow. Moze ktos z was zna przepis.
>P.S.
>Jadlem to u wlocha lecz nie wiem czy jest to jakies tradycyjne danie
>
Hmmm.... Przyznam, ze w te swieta mialem ochote zrobic eksperyment wlasnie
z pierogami, w ktorych farsz skladal by sie z posiekanych oliwek czarnych.
Z eksperymentu ostatecznie zrezygnowalem z powodu zjedzenia wczesniej
wszystkich oliwek ale widze, ze to nie bylo takie calkiem pozbawione logiki
jak sie obawialem :-). Tyle, ze ja chcialem te pierogi (moze nawet lepione
jak uszka) normalnie gotowac.
Pozdrawiam.
Lechu
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |