Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.ipartners.pl!not-for-mail
From: Marek Drabik <m...@e...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: czarne oliwki
Date: Tue, 02 Jan 2001 15:44:38 +0100
Organization: Eurozet
Lines: 29
Message-ID: <3...@e...pl>
References: <92sdpm$p34$1@shilo.silesia.pik-net.pl>
NNTP-Posting-Host: www.rrm.com.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Trace: news.ipartners.pl 978446791 15812 157.25.62.10 (2 Jan 2001 14:46:31 GMT)
X-Complaints-To: a...@i...pl
NNTP-Posting-Date: 2 Jan 2001 14:46:31 GMT
X-Accept-Language: pl,en
X-Mailer: Mozilla 4.75 [en] (Windows NT 5.0; U)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:39845
Ukryj nagłówki
Agnes wrote:
>
> Po Sylwestrze zostal mi sloj czarnych oliwek - macie moze jakies pomysly na
> co go najlepiej go spozytkowac?
Moj pomysl na czarne oliwki jest nastepujacy :
1 serek wiejski ( taki granulowany),
4-5 paleczki krabowe
2 pomidory
5-8 szt kaparow
ok. 20 oliwek czarnych
sok pomidorowy z kartonika
sos chilli z czosnkiem ( wietnamski - powszechnie dostepny o
marchewkowej barwie)
szczypta kuminu (zmielonego kopru wloskiego)
Paleczki w plasterki, oliwki w plasterki, kapary posiekac, pomidory w
kostke. Dodac serek, zalac odpowiednia iloscia soku - az zawartosc
przestanie byc suchawa i w miare odpornosci dodac sosu chilli. Uwaga -
ta cholera dopiero w salatce nabiera mocy !!
Nie solic (sol z kaparow)lub solic ostroznie( ja wole sos sojowy, ale
on niestety paskudzi wyglad na buro), dodac troche kuminu (nie
przesadzac, bo bedzie gorzkawe), wymieszac i zjesc samemu. Dla ludzkosci
- proporcje pomnozyc przez x, gdzie x- liczba glodomorow.
Niskokaloryczne danko akurat na sniadanko.
Pozdr, MDR
|