| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2004-07-01 13:16:38
Temat: Re: czekolada do picia
Uzytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisal w
wiadomosci news:5118e0d5h4kcf4rhnlu685jldltlkh4f8b@4ax.com...
> im wiecej promili tym potezniejsza czekolada..ja tej 90tki jesc
> nie moge
Fajnie, kupie 90V, a jak masz nadmiary 90 voltowej czekoladki, to mozesz mi
wysylac w ramach dnia dobroci nad wegusami. ;-P
Sowa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2004-07-01 14:40:53
Temat: Re: czekolada do piciaKrysia Thompson wrote:
> a ja to tam bym chciala wiedziec, JAK sie robi czekolade na
> goraco , jaka daja w Madrycie. do churros - mozna je maczac w tej
> czekoladzie i wlasciwie nic nie kapie...geste, aromatyczne,
> niesamowite
U nas na wsi podaja z nutella.
A ja robie goraca czekolade tak: 200 gram czekolady 70 vol. rozpuszczam
powoli na malenkim ogniu (uzywam takiej specjalnie do deserow, czyli juz
hartowanej, zwykla pewnie lepiej na parze rozpuszczac), zalewam...
wrzaca woda, do objetosci pol litra. Wychodzi czekolada supergesta,
kremowa, malo slodka, mocna jak licho, moja ukochana... ;) A i tak mam
na nia alergie :/
--
Kot
m...@p...onet.pl
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-01 15:09:45
Temat: Re: czekolada do piciaUżytkownik "tapta" <t...@w...pl> napisał w wiadomości
news:cbv6co$1vlv$2@news2.ipartners.pl...
> Filmu nie widziałam. Ale ja robię czekoladę do picia rozpuszczając
> gorzką czekoladę z mlekiem i cukrem. Proporcje ustalisz sobie według
> gustu.
bardzo cie prosze - podaj mi proporcje dla 2 osob. chociaz przy 1 razie
wolalabym zrobic nie na oko:) (kiedys w dziecinstwie znalazlam w filipice
przepis salatke, gdzie podano, zeby dodac duzo czasnku - jako duzo, to
dodalam kilka...glowek - mieszkanie wietrzylismy z miesiac:))) od tej pory
mam lekka awersje do robienia czegos po raz I na oko:)
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-01 15:26:59
Temat: Re: czekolada do piciaokazuje sie, ze głownie tu pisza emigranci, a to ciekawe
Użytkownik "eM eL" <b...@g...pl> napisał w wiadomości
news:cc0udb$nlg$1@inews.gazeta.pl...
> Ewa (siostra Ani) N. <n...@y...com> napisał(a):
>
> > Jeszcze nie spotkalam sie z cynamonem w laskach...
> > natomiast z kawalkami kory cynamononowej, owszem...
>
> Bo cynamon to kora. Ale jak jest bardzo zwarta, gruba i ciasno zwinieta
to
> przypomina paleczki czy laseczki. Pewnie moje niezreczne tlumaczenie.
> Napisalem "laski" bo ja kupuje cynamon na bazarach w Ameryce Srodkowej.
> Wyglada on jak platy postrzepionej miekkiej kory, jest niezykle
aromatyczny
> ale nie nadaje sie do czekolady bo sie w czasie gotowanie rozwala.
>
> > Masz na mysli 1 ziarno wanilii wydlubane z (tym razem) laski ?
> > Smiem watpic w potege aromatyczna tego jednzgo ziarenka ;-)
>
> ???. Nie wiem co to laska wanilii (straczek..? vanilla bean po ang.) ale
> jesli masz na mysli wlasnie straczek to jestes w domu. Same ziarenka sa
> raczej malutkie. :-)))
>
> Ale sorry za takie wpadki po polsku bo, poniewaz jestem jedyna w rodzinie
> osoba jako-tako gadajaca po polsku, musze trzymac swoje notatki i przepisy
> po angielsku albo (czesciej) po hiszpansku, aby rodzina mogla to odczytac
> jak mnie szlag, trafi stad kazdy przepis ktory podaje to tlumaczenie na
> goraco :-)))
>
> A z ta wanilia to dobrze wybrac dlugi cienki straczek, dobrze jak jest
> typu "wanilia meksykanska" - bardziej - i inaczej - aromatyczna niz np. z
> Florydy.
>
> --
> ><Uklony><eM eL><Washington, D.C.><
> ><5 out of 3 people don't understand statistics><
>
>
> --
> Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl ->
http://www.gazeta.pl/usenet/
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-01 15:54:53
Temat: Re: czekolada do piciaOn Thu, 1 Jul 2004 15:16:38 +0200, "Sowa"
<m...@b...pl> wrote:
>
>Uzytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisal w
>wiadomosci news:5118e0d5h4kcf4rhnlu685jldltlkh4f8b@4ax.com...
>> im wiecej promili tym potezniejsza czekolada..ja tej 90tki jesc
>> nie moge
> Fajnie, kupie 90V, a jak masz nadmiary 90 voltowej czekoladki, to mozesz mi
>wysylac w ramach dnia dobroci nad wegusami. ;-P
>
>Sowa
>
kiedy ja ten tego, wlasnie jej do goracej czekulady albo
uszlachetniania kawy dodaje...zawstydzonym szeptem donosi
pierzyk, czesciowy wegus
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-02 08:31:21
Temat: Re: pyszna byla ta czekolada Agaty z Le cordon bleu :-)
Uzytkownik "Krysia Thompson" <K...@h...fsnet.co.uk> napisal w
wiadomosci news:osc8e0plr8t77kmfvo5943inqh6s561l1v@4ax.com...
> kiedy ja ten tego, wlasnie jej do goracej czekulady albo
> uszlachetniania kawy dodaje...zawstydzonym szeptem donosi
> pierzyk, czesciowy wegus
No prosze, jak co do czego, to to zaraz wegus, a juz myslalam, ze cos na
litosc wysepie. :->
Sowa
Zrobilam wczoraj czekolade wg przepisu podanego przez Agate.
Bossska!
Tylko nie rozumiem, czemu np. ma sluzyc ubijanie czekolady podczas
gotowania, o którym to ubijaniu byla mowa odnosnie tych sióstr.
Moze bylby jakis efekt jak czekolada zaczyna stygnac i gestnieje i wtedy
ubijac intensywnie, ale tak na goraco, to tylko reka mnie boli teraz.
Spróbuje drugim razem ubic jak przestygnie.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-02 08:53:18
Temat: Re: czekolada do picia
Użytkownik "misiczka" <s...@m...com> napisał w
wiadomości news:cbv07j$8f6$1@news.onet.pl...
> Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie - będę wdzięczna.
>
Bardzo dziękuję za wszystkie przepisy :))))
Dziś jadę zakupić potrzebne składniki, a wieczorem...
pozdrawiam, misiczka
--
Zawsze przebaczaj swoim wrogom.
Nic ich bardziej nie potrafi rozzłościć. (Oskar Wilde )
http://www.misiczka.com
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-02 15:48:23
Temat: Re: pyszna byla ta czekolada Agaty z Le cordon bleu :-)
>
>> kiedy ja ten tego, wlasnie jej do goracej czekulady albo
>> uszlachetniania kawy dodaje...zawstydzonym szeptem donosi
>> pierzyk, czesciowy wegus
>
>No prosze, jak co do czego, to to zaraz wegus, a juz myslalam, ze cos na
>litosc wysepie. :->
bo ja jestem taki pol wegus, nic na to nie poradze :P
>Sowa
>
>Zrobilam wczoraj czekolade wg przepisu podanego przez Agate.
>Bossska!
>
>Tylko nie rozumiem, czemu np. ma sluzyc ubijanie czekolady podczas
>gotowania, o którym to ubijaniu byla mowa odnosnie tych sióstr.
>Moze bylby jakis efekt jak czekolada zaczyna stygnac i gestnieje i wtedy
>ubijac intensywnie, ale tak na goraco, to tylko reka mnie boli teraz.
>Spróbuje drugim razem ubic jak przestygnie.
>
moze ubijaj elektrycznie?
pierzyk
K.T. - starannie opakowana
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2004-07-02 15:57:11
Temat: Re: czekolada do piciaRuua wrote:
> Użytkownik "tapta" <t...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:cbv6co$1vlv$2@news2.ipartners.pl...
>
>
>>Filmu nie widziałam. Ale ja robię czekoladę do picia rozpuszczając
>>gorzką czekoladę z mlekiem i cukrem. Proporcje ustalisz sobie według
>>gustu.
>
>
> bardzo cie prosze - podaj mi proporcje dla 2 osob. chociaz przy 1 razie
> wolalabym zrobic nie na oko:) (kiedys w dziecinstwie znalazlam w filipice
> przepis salatke, gdzie podano, zeby dodac duzo czasnku - jako duzo, to
> dodalam kilka...glowek - mieszkanie wietrzylismy z miesiac:))) od tej pory
> mam lekka awersje do robienia czegos po raz I na oko:)
>
>
>
Hm. Spróbuj może 1 tabliczkę na pół litra mleka z łyżką cukru.
--
pozdrawiam
tapta
GG:4082847
http://skocz.pl/natalka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |