Path: news-archive.icm.edu.pl!news2.icm.edu.pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.t
pi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "klituś" <k...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: czekolada do picia
Date: Thu, 1 Jul 2004 17:26:59 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 45
Message-ID: <cc1agp$7i1$1@atlantis.news.tpi.pl>
References: <cbv07j$8f6$1@news.onet.pl> <cc0rrv$d98$1@inews.gazeta.pl>
<7841689900$20040701133715@ewcia> <cc0udb$nlg$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: cnc144.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1088695641 7745 83.31.156.144 (1 Jul 2004 15:27:21 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 1 Jul 2004 15:27:21 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:206434
Ukryj nagłówki
okazuje sie, ze głownie tu pisza emigranci, a to ciekawe
Użytkownik "eM eL" <b...@g...pl> napisał w wiadomości
news:cc0udb$nlg$1@inews.gazeta.pl...
> Ewa (siostra Ani) N. <n...@y...com> napisał(a):
>
> > Jeszcze nie spotkalam sie z cynamonem w laskach...
> > natomiast z kawalkami kory cynamononowej, owszem...
>
> Bo cynamon to kora. Ale jak jest bardzo zwarta, gruba i ciasno zwinieta
to
> przypomina paleczki czy laseczki. Pewnie moje niezreczne tlumaczenie.
> Napisalem "laski" bo ja kupuje cynamon na bazarach w Ameryce Srodkowej.
> Wyglada on jak platy postrzepionej miekkiej kory, jest niezykle
aromatyczny
> ale nie nadaje sie do czekolady bo sie w czasie gotowanie rozwala.
>
> > Masz na mysli 1 ziarno wanilii wydlubane z (tym razem) laski ?
> > Smiem watpic w potege aromatyczna tego jednzgo ziarenka ;-)
>
> ???. Nie wiem co to laska wanilii (straczek..? vanilla bean po ang.) ale
> jesli masz na mysli wlasnie straczek to jestes w domu. Same ziarenka sa
> raczej malutkie. :-)))
>
> Ale sorry za takie wpadki po polsku bo, poniewaz jestem jedyna w rodzinie
> osoba jako-tako gadajaca po polsku, musze trzymac swoje notatki i przepisy
> po angielsku albo (czesciej) po hiszpansku, aby rodzina mogla to odczytac
> jak mnie szlag, trafi stad kazdy przepis ktory podaje to tlumaczenie na
> goraco :-)))
>
> A z ta wanilia to dobrze wybrac dlugi cienki straczek, dobrze jak jest
> typu "wanilia meksykanska" - bardziej - i inaczej - aromatyczna niz np. z
> Florydy.
>
> --
> ><Uklony><eM eL><Washington, D.C.><
> ><5 out of 3 people don't understand statistics><
>
>
> --
> Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl ->
http://www.gazeta.pl/usenet/
|