Data: 2004-07-01 15:26:59
Temat: Re: czekolada do picia
Od: "klituś" <k...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
okazuje sie, ze głownie tu pisza emigranci, a to ciekawe
Użytkownik "eM eL" <b...@g...pl> napisał w wiadomości
news:cc0udb$nlg$1@inews.gazeta.pl...
> Ewa (siostra Ani) N. <n...@y...com> napisał(a):
>
> > Jeszcze nie spotkalam sie z cynamonem w laskach...
> > natomiast z kawalkami kory cynamononowej, owszem...
>
> Bo cynamon to kora. Ale jak jest bardzo zwarta, gruba i ciasno zwinieta
to
> przypomina paleczki czy laseczki. Pewnie moje niezreczne tlumaczenie.
> Napisalem "laski" bo ja kupuje cynamon na bazarach w Ameryce Srodkowej.
> Wyglada on jak platy postrzepionej miekkiej kory, jest niezykle
aromatyczny
> ale nie nadaje sie do czekolady bo sie w czasie gotowanie rozwala.
>
> > Masz na mysli 1 ziarno wanilii wydlubane z (tym razem) laski ?
> > Smiem watpic w potege aromatyczna tego jednzgo ziarenka ;-)
>
> ???. Nie wiem co to laska wanilii (straczek..? vanilla bean po ang.) ale
> jesli masz na mysli wlasnie straczek to jestes w domu. Same ziarenka sa
> raczej malutkie. :-)))
>
> Ale sorry za takie wpadki po polsku bo, poniewaz jestem jedyna w rodzinie
> osoba jako-tako gadajaca po polsku, musze trzymac swoje notatki i przepisy
> po angielsku albo (czesciej) po hiszpansku, aby rodzina mogla to odczytac
> jak mnie szlag, trafi stad kazdy przepis ktory podaje to tlumaczenie na
> goraco :-)))
>
> A z ta wanilia to dobrze wybrac dlugi cienki straczek, dobrze jak jest
> typu "wanilia meksykanska" - bardziej - i inaczej - aromatyczna niz np. z
> Florydy.
>
> --
> ><Uklony><eM eL><Washington, D.C.><
> ><5 out of 3 people don't understand statistics><
>
>
> --
> Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl ->
http://www.gazeta.pl/usenet/
|