Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia czy moglby mi ktos pomoc?

Grupy

Szukaj w grupach

 

czy moglby mi ktos pomoc?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-12-04 12:23:36

Temat: czy moglby mi ktos pomoc?
Od: "Peter" <b...@m...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam
Mam problem musze zrobic sos beszamelowy
a zupelnie nie mam pojecia jak go zrobic.
Prosze posiadaczy tej tajemnej wiedzy
o podzielenie sie.

A zeby nie uskuteczniac komunikacji jednostronnej
ponizej przepis na zupe czosnkowa


do sredniej wielkosci rondla wlej ok 4-5 lyzek oliwy z oliwek

rozgrzej i wzuc 4-5 zabkow czosnku poczekaj az sie zarumieni

nastepnie zdejmij czosnek i wrzuc na oliwe lyzke sproszkowanej papryki
slodkiej i troszke ostrej do smaku

trzeba to smazyc kilkanascie sekund zebys nie nie spalilo

nastepnie dodac ok 1l bulionu najlepiej z wolowiny

wczesniej usmazony czosnek rozgniesc i tez dodac do zupy

w przeopisie jest zeby dodac szafran ale ja niemam a i tak bylo dobre

na rozgrzanej patelni polozyc pokrojone w kromki ok 1 cm

chlebek typu "ciabata" skropic oliwa i zarumienic nastepnie wetrzec troszke
swierzego czomku

do miseczek wlozyc po kromce zalac zupa dodac (wedlug przepisu zoltko z
jajka) ale ja dodalem ser zolty i bylo super

acha na koniec troszke zielonej pietruszki na gore

Pozdrawiam

Peter





› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-12-04 12:50:19

Temat: Re: czy moglby mi ktos pomoc?
Od: "Marek Lang" <m...@h...com> szukaj wiadomości tego autora


Peter <b...@m...com.pl> wrote in message
news:9uifa0$11ih$1@news2.ipartners.pl...
> Witam
> Mam problem musze zrobic sos beszamelowy
> a zupelnie nie mam pojecia jak go zrobic.
> Prosze posiadaczy tej tajemnej wiedzy
> o podzielenie sie.
>
> A zeby nie uskuteczniac komunikacji jednostronnej
> ponizej przepis na zupe czosnkowa

Moze byc w sposob nastepujacy. pol szklanki masla, pol szklanki maki, dwie
szklanki mleka. Make przez 5 minut prazyc na masle, nastepnie wlac w to
zimne mleko powoli i intensywnie mieszajac trzepaczka. Posolic. Wsio. A,
zamiast 1/3 wody moze byc biale wino.

Pozdro,

Marek


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-04 13:02:18

Temat: Re: czy moglby mi ktos pomoc?
Od: "Basia" <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


> Moze byc w sposob nastepujacy. pol szklanki masla, pol szklanki maki, dwie
> szklanki mleka.


Nie pasuja mi te proporcje - przy takiej ilosci maki 2 szkl. mleka to
stanowczo malo, klucha sie zrobi a nie sos.
Zalezy ile tego sosu ma byc, jak litr, to mozna z taka iloscia maki robic.
Do sosu beszamelowego pasuje galka muszkatolowa.


Make przez 5 minut prazyc na masle, nastepnie wlac w to
> zimne mleko powoli i intensywnie mieszajac trzepaczka.


Czas ogrzewania maki z maslem zalezy od tego jak ciemny ma byc sos, jak np.
wole jasny wiec ogrzewam je gora minute ale jak ktos lubi ciemny sos to moze
byc 5 minut byle sie maslo nie spalilo.


pozdrawiam
Basia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-04 13:11:55

Temat: Re: czy moglby mi ktos pomoc?
Od: "Marek Lang" <m...@h...com> szukaj wiadomości tego autora


Basia <b...@p...onet.pl> wrote in message
news:9uiha5$fos$1@news.tpi.pl...
>
> > Moze byc w sposob nastepujacy. pol szklanki masla, pol szklanki maki,
dwie
> > szklanki mleka.
>
>
> Nie pasuja mi te proporcje - przy takiej ilosci maki 2 szkl. mleka to
> stanowczo malo, klucha sie zrobi a nie sos.
> Zalezy ile tego sosu ma byc, jak litr, to mozna z taka iloscia maki robic.
> Do sosu beszamelowego pasuje galka muszkatolowa.

Jest gesty, ale nie klucha. Jak ktos woli, mozna dac mniej maki. zasada
taka, ze maki tyle samo co masla. Po 5 minutach prazenia, sos nie bedzie
wcale ciemny, no chyba, ze kuchenka rozgrzana na maksa...

M


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-04 13:28:54

Temat: Re: czy moglby mi ktos pomoc?
Od: "Ramzes" <w...@w...krakow.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik Peter <b...@m...com.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9uifa0$11ih$...@n...ipartners.pl...
> Witam
> Mam problem musze zrobic sos beszamelowy
> a zupelnie nie mam pojecia jak go zrobic.
> Prosze posiadaczy tej tajemnej wiedzy
> o podzielenie sie.
>
> A zeby nie uskuteczniac komunikacji jednostronnej
> ponizej przepis na zupe czosnkowa
>

> Pozdrawiam
>
> Peter

Dodaj do niego białego pieprzu i trochę soku z cytryny. W zależności do
czego dodajesz można sypnąć startego żółtego sera i mieszając rozpuścić go w
sosie.
Pozdrawiam Ramzes.



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-04 15:03:55

Temat: Re: czy moglby mi ktos pomoc?
Od: "Peter" <b...@m...com.pl> szukaj wiadomości tego autora

Bardzo serdecznie wszystkim dziekuje!!!
Peter


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-04 15:10:06

Temat: Re: czy moglby mi ktos pomoc?
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Tue, 4 Dec 2001 16:03:55 +0100, "Peter" <b...@m...com.pl>
wrote:

>Bardzo serdecznie wszystkim dziekuje!!!
>Peter
>
ja to robie bez zaasmazki, ale proporcjito w ogolenie znam, bo
sie nigdy nie baawilam w proporcje..matematyczna metoda kolejnych
przyblizen czesto dochodzilam...zimne mleko, zimne maslo, zimna
(hehe) maka do garnuszka, grzac, mieszajac caly czas mietla taka,
rozga czy jak jej tam...mieszasz, mieszasz, mieszasz, a sos sam
sie zrobi jak sie zagotuje. dodaje do tego rozne roznosci - np
cebule, np pietruszke, np zolty ser starty,np zolty ser starty is
sok z cytryny (wtedy jest smietana i wywar z qrczaka, DO kurczka
ugotowanego i w kawalkach)), np moze byc pieprz zielony, np moze
byc drobno pokrojona czerowna papryka...

Krysia
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-12-06 14:07:00

Temat: Re: czy moglby mi ktos pomoc?
Od: "Magda G." <s...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Marek Lang" <m...@h...com> napisał w wiadomości
news:9uigqa$12e1$1@news2.ipartners.pl...
>
> Peter <b...@m...com.pl> wrote in message
> news:9uifa0$11ih$1@news2.ipartners.pl...
> > Witam
> > Mam problem musze zrobic sos beszamelowy
> > a zupelnie nie mam pojecia jak go zrobic.
> > Prosze posiadaczy tej tajemnej wiedzy
> > o podzielenie sie.
> >
> > A zeby nie uskuteczniac komunikacji jednostronnej
> > ponizej przepis na zupe czosnkowa
>
> Moze byc w sposob nastepujacy. pol szklanki masla, pol szklanki maki, dwie
> szklanki mleka. Make przez 5 minut prazyc na masle, nastepnie wlac w to
> zimne mleko powoli i intensywnie mieszajac trzepaczka. Posolic. Wsio. A,
> zamiast 1/3 wody moze byc biale wino.
>
> Pozdro,
>
> Marek
>
I do tego trochę gałki muszkatołowej...



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Sosy i salata
rozpusta ;-) polecam wrocławianom
Pieczona swinka
jarzynka z buraka
Cwibak

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a

zobacz wszyskie »