« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-12-04 12:23:36
Temat: czy moglby mi ktos pomoc?Witam
Mam problem musze zrobic sos beszamelowy
a zupelnie nie mam pojecia jak go zrobic.
Prosze posiadaczy tej tajemnej wiedzy
o podzielenie sie.
A zeby nie uskuteczniac komunikacji jednostronnej
ponizej przepis na zupe czosnkowa
do sredniej wielkosci rondla wlej ok 4-5 lyzek oliwy z oliwek
rozgrzej i wzuc 4-5 zabkow czosnku poczekaj az sie zarumieni
nastepnie zdejmij czosnek i wrzuc na oliwe lyzke sproszkowanej papryki
slodkiej i troszke ostrej do smaku
trzeba to smazyc kilkanascie sekund zebys nie nie spalilo
nastepnie dodac ok 1l bulionu najlepiej z wolowiny
wczesniej usmazony czosnek rozgniesc i tez dodac do zupy
w przeopisie jest zeby dodac szafran ale ja niemam a i tak bylo dobre
na rozgrzanej patelni polozyc pokrojone w kromki ok 1 cm
chlebek typu "ciabata" skropic oliwa i zarumienic nastepnie wetrzec troszke
swierzego czomku
do miseczek wlozyc po kromce zalac zupa dodac (wedlug przepisu zoltko z
jajka) ale ja dodalem ser zolty i bylo super
acha na koniec troszke zielonej pietruszki na gore
Pozdrawiam
Peter
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-12-04 12:50:19
Temat: Re: czy moglby mi ktos pomoc?
Peter <b...@m...com.pl> wrote in message
news:9uifa0$11ih$1@news2.ipartners.pl...
> Witam
> Mam problem musze zrobic sos beszamelowy
> a zupelnie nie mam pojecia jak go zrobic.
> Prosze posiadaczy tej tajemnej wiedzy
> o podzielenie sie.
>
> A zeby nie uskuteczniac komunikacji jednostronnej
> ponizej przepis na zupe czosnkowa
Moze byc w sposob nastepujacy. pol szklanki masla, pol szklanki maki, dwie
szklanki mleka. Make przez 5 minut prazyc na masle, nastepnie wlac w to
zimne mleko powoli i intensywnie mieszajac trzepaczka. Posolic. Wsio. A,
zamiast 1/3 wody moze byc biale wino.
Pozdro,
Marek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-04 13:02:18
Temat: Re: czy moglby mi ktos pomoc?
> Moze byc w sposob nastepujacy. pol szklanki masla, pol szklanki maki, dwie
> szklanki mleka.
Nie pasuja mi te proporcje - przy takiej ilosci maki 2 szkl. mleka to
stanowczo malo, klucha sie zrobi a nie sos.
Zalezy ile tego sosu ma byc, jak litr, to mozna z taka iloscia maki robic.
Do sosu beszamelowego pasuje galka muszkatolowa.
Make przez 5 minut prazyc na masle, nastepnie wlac w to
> zimne mleko powoli i intensywnie mieszajac trzepaczka.
Czas ogrzewania maki z maslem zalezy od tego jak ciemny ma byc sos, jak np.
wole jasny wiec ogrzewam je gora minute ale jak ktos lubi ciemny sos to moze
byc 5 minut byle sie maslo nie spalilo.
pozdrawiam
Basia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-04 13:11:55
Temat: Re: czy moglby mi ktos pomoc?
Basia <b...@p...onet.pl> wrote in message
news:9uiha5$fos$1@news.tpi.pl...
>
> > Moze byc w sposob nastepujacy. pol szklanki masla, pol szklanki maki,
dwie
> > szklanki mleka.
>
>
> Nie pasuja mi te proporcje - przy takiej ilosci maki 2 szkl. mleka to
> stanowczo malo, klucha sie zrobi a nie sos.
> Zalezy ile tego sosu ma byc, jak litr, to mozna z taka iloscia maki robic.
> Do sosu beszamelowego pasuje galka muszkatolowa.
Jest gesty, ale nie klucha. Jak ktos woli, mozna dac mniej maki. zasada
taka, ze maki tyle samo co masla. Po 5 minutach prazenia, sos nie bedzie
wcale ciemny, no chyba, ze kuchenka rozgrzana na maksa...
M
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-04 13:28:54
Temat: Re: czy moglby mi ktos pomoc?
Użytkownik Peter <b...@m...com.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9uifa0$11ih$...@n...ipartners.pl...
> Witam
> Mam problem musze zrobic sos beszamelowy
> a zupelnie nie mam pojecia jak go zrobic.
> Prosze posiadaczy tej tajemnej wiedzy
> o podzielenie sie.
>
> A zeby nie uskuteczniac komunikacji jednostronnej
> ponizej przepis na zupe czosnkowa
>
> Pozdrawiam
>
> Peter
Dodaj do niego białego pieprzu i trochę soku z cytryny. W zależności do
czego dodajesz można sypnąć startego żółtego sera i mieszając rozpuścić go w
sosie.
Pozdrawiam Ramzes.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-04 15:03:55
Temat: Re: czy moglby mi ktos pomoc?Bardzo serdecznie wszystkim dziekuje!!!
Peter
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-04 15:10:06
Temat: Re: czy moglby mi ktos pomoc?On Tue, 4 Dec 2001 16:03:55 +0100, "Peter" <b...@m...com.pl>
wrote:
>Bardzo serdecznie wszystkim dziekuje!!!
>Peter
>
ja to robie bez zaasmazki, ale proporcjito w ogolenie znam, bo
sie nigdy nie baawilam w proporcje..matematyczna metoda kolejnych
przyblizen czesto dochodzilam...zimne mleko, zimne maslo, zimna
(hehe) maka do garnuszka, grzac, mieszajac caly czas mietla taka,
rozga czy jak jej tam...mieszasz, mieszasz, mieszasz, a sos sam
sie zrobi jak sie zagotuje. dodaje do tego rozne roznosci - np
cebule, np pietruszke, np zolty ser starty,np zolty ser starty is
sok z cytryny (wtedy jest smietana i wywar z qrczaka, DO kurczka
ugotowanego i w kawalkach)), np moze byc pieprz zielony, np moze
byc drobno pokrojona czerowna papryka...
Krysia
K.T. - starannie opakowana
____________________________________________________
__________________________
Posted Via Binaries.net = SPEED+RETENTION+COMPLETION = http://www.binaries.net
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-12-06 14:07:00
Temat: Re: czy moglby mi ktos pomoc?
Użytkownik "Marek Lang" <m...@h...com> napisał w wiadomości
news:9uigqa$12e1$1@news2.ipartners.pl...
>
> Peter <b...@m...com.pl> wrote in message
> news:9uifa0$11ih$1@news2.ipartners.pl...
> > Witam
> > Mam problem musze zrobic sos beszamelowy
> > a zupelnie nie mam pojecia jak go zrobic.
> > Prosze posiadaczy tej tajemnej wiedzy
> > o podzielenie sie.
> >
> > A zeby nie uskuteczniac komunikacji jednostronnej
> > ponizej przepis na zupe czosnkowa
>
> Moze byc w sposob nastepujacy. pol szklanki masla, pol szklanki maki, dwie
> szklanki mleka. Make przez 5 minut prazyc na masle, nastepnie wlac w to
> zimne mleko powoli i intensywnie mieszajac trzepaczka. Posolic. Wsio. A,
> zamiast 1/3 wody moze byc biale wino.
>
> Pozdro,
>
> Marek
>
I do tego trochę gałki muszkatołowej...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |