Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia czy znacie sposób ???

Grupy

Szukaj w grupach

 

czy znacie sposób ???

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-06-15 11:28:12

Temat: Re: czy znacie sposób ??? Kapusta kiszona w 3 dni!
Od: "Jerzy" <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik Klient - rzeczoznawcyap - info
> Ale tak już całkiem na serio.
> Małosolne zrobić potrafię i to chyba nieźle, nigdy jednak nie robiłam
> kiszonych, takich, żeby przez całą zimę mi stały w piwnicy [...]
> Jak zatrzymać proces kiszenia?
pasteryzować po 2-3-4 dniach ale one i tak się ukiszą, z rozpędu ;-)))

> A co z kapustą? Czy to można pasteryzować,
tak, ale to już nie jest ten sam smak, lepiej ukiśić świeżą w 3 dni:
cienko pokrojoną przesypać lekko solą, po pół godz. wycisnąć sok [usuwanie
goryczy], włożyć do kamiennego gara, zalać wodą odcedzoną z gotowania
ziemniaków, dodać kawałek razowca i postawić w ciepłym miejscu.

> czy ogóry mi się nie rozciapciają?
to zależy od dodatków, koper z nasionami, czosnek, chrzan, liście cz.
porzeczki i wiśni. I raczej się nie zdarzyło aby prawdziwe kiszeniaki się
rozciapciały, innym gat. zdarzało się.
pozdr. Jerzy


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2001-06-15 18:38:25

Temat: Re: czy znacie sposób ???
Od: "TOMASZ Z>" <t...@n...e.pl> szukaj wiadomości tego autora

oczywiście, ja zalewam ogórki gorącym roztworem wody z solą i po 1,5
tygodnia pasteryzuję, robię tak co rok

--

Pozdrawiam
TOMASZ Z>
t...@n...e.pl


Użytkownik "Idol" <n...@w...com.pl> napisał w wiadomości
news:9gcvuo$gs8$1@news.tpi.pl...
>
> Jerzy <0...@m...pl> napisał(a) w wiadomości:
> <9gaar1$10c$1@sunsite.icm.edu.pl>...
> >Użytkownik TOMASZ Z> <t...@n...e.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
> >napisał:9gaahv$78t$...@n...tpi.pl...
> >> proponuję po pewnym czasie, przerwać zakwaszanie ogórków, po prostu je
> >> pasteryzując. Wekujesz je ,a potem je pasteryzujesz...
> >I co udało ci się to kiedkolwiek? ;-)))
> >Pozdrawiam Jerzy
> >
> >
>
>
> Mi się udało i jeszcze w zeszłym tygidniu otwierałem słoik z ogórkami,
który
> eksperymentalnie trzymałem od sezeonu 1999. Tą metodąą wychodzą bardzo
dobre
> i hrupkie/twarde ogorki. W smaku przypominają ogórki, które kiszą się
klika
> dni w garku. Ważne jest aby słoików nie gotować długo, góra 5 mn. W
podpbny
> sposób traktuje kapustę kiszoną (z tą różnicą zę kapustę wkładam do
słoików
> już ukiszona).
>
> Idol
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-06-15 19:10:31

Temat: Re: czy znacie sposób ???
Od: Aleksander Kłosiewicz <s...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "TOMASZ Z>" <t...@n...e.pl> napisał w wiadomości
news:9gdkos$p7k$1@news.tpi.pl...
> oczywiście, ja zalewam ogórki gorącym roztworem wody z solą i po 1,5
> tygodnia pasteryzuję, robię tak co rok
>
> --
>
> Pozdrawiam
> TOMASZ Z>
> t...@n...e.pl


I wychodzą małosolne ??? Nie dokiszają się ???
pozdr.Alex

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-06-15 20:37:27

Temat: Re: czy znacie sposób ???
Od: "ssiegmund" <s...@s...com> szukaj wiadomości tego autora

Po 1,5 tygodnia to one sa dobrze ukiszone.

Slav

Aleksander Kłosiewicz <s...@i...pl> wrote in message
news:9gdmed$v4b$1@news.internetia.pl...
>
> Użytkownik "TOMASZ Z>" <t...@n...e.pl> napisał w wiadomości
> news:9gdkos$p7k$1@news.tpi.pl...
> > oczywiście, ja zalewam ogórki gorącym roztworem wody z solą i po 1,5
> > tygodnia pasteryzuję, robię tak co rok
> >
> > --
> >
> > Pozdrawiam
> > TOMASZ Z>
> > t...@n...e.pl
>
>
> I wychodzą małosolne ??? Nie dokiszają się ???
> pozdr.Alex
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2001-06-16 09:09:55

Temat: Re: czy znacie sposób ???
Od: Aleksander Kłosiewicz <s...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "ssiegmund" <s...@s...com> napisał w wiadomości
news:6guW6.249685$Z2.2897236@nnrp1.uunet.ca...
> Po 1,5 tygodnia to one sa dobrze ukiszone.

Też miałem takie wrażenie
pozdr.Alex





>
> Slav
>
> Aleksander Kłosiewicz <s...@i...pl> wrote in message
> news:9gdmed$v4b$1@news.internetia.pl...
> >
> > Użytkownik "TOMASZ Z>" <t...@n...e.pl> napisał w wiadomości
> > news:9gdkos$p7k$1@news.tpi.pl...
> > > oczywiście, ja zalewam ogórki gorącym roztworem wody z solą i po
1,5
> > > tygodnia pasteryzuję, robię tak co rok
> > >
> > > --
> > >
> > > Pozdrawiam
> > > TOMASZ Z>
> > > t...@n...e.pl
> >
> >
> > I wychodzą małosolne ??? Nie dokiszają się ???
> > pozdr.Alex
> >
>
>

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

OT Jak czyscic podstawki z korka ?
anglerfish?
Turbot
Nalesniki ze szpinakiem.
w "Smakach i aromatach" zaproponowali pierogi

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »