« poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-11-19 09:51:19
Temat: czym się różnią kartacze od pyzów ;)No właśnie. Kłótnia była wczoraj ze znajmymi przy piwku. Może ktoś wie i
powie?
Pozdro
Draj
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-11-19 10:36:48
Temat: Re: czym się różnią kartacze od pyzów ;)Dry <d...@p...com> w <news:ard1b1$ndv$1@flis.man.torun.pl>
napisał(a):
> No właśnie. Kłótnia była wczoraj ze znajmymi przy piwku. Może ktoś
> wie i powie?
Kartacze (cepeliny, didżkukuliai) to litewskie podłużne "kluski"
z ziemniaków (proporcje 3:1 surowe go gotowanych). Zwykle nadziewane.
Pyzy (ziemniaczane, nie poznańskie - mączne na drożdżach) są z
surowych ziemniaków, choć można też robić z mieszanych.
Zatem różnica może być bardzo płynna zależnie od zwyczajów
gotującego. W każdym razie pyzy są kuliste, a kartacze mają
kształt sterowca. :-)
--
Konrad J. Brywczyński
Ten się śmieje ostatni, kto myśli najwolniej.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-19 11:40:56
Temat: Re: czym się różnią kartacze od pyzów ;)
Witam
Kartacze przede wszystkim sa duze jak dwie piesci.Warstwa ciasta otulajacego
miesny farsz ma okolo 1 - 1,5 cm. Czasem do ciasta nie dodaje sie gotowanych
ziemniakow a jedynie zaparza goraca woda przed lepieniem. Poza tym nie jest
latwo zjesc wiecej niz 2 kartacze jednorazowo, w przeciwienstwie do pyz:-)
POzdrawiam AndrzejN
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-19 14:24:50
Temat: Re: Re: czym się różnią kartacze od pyzów ;)
Konrad Brywczyński wrote:
> Zatem różnica może być bardzo płynna zależnie od zwyczajów
> gotującego. W każdym razie pyzy są kuliste, a kartacze mają
> kształt sterowca. :-)
>
slusznie prawisz, że różnice są płynne
moja Mama robiła pyzy dwoistego kształtu; ale zawsze małe
okrągła pyza z małym wglębieniem pośrodku mieściła się w zagłębieniu
stulonej dłoni (kobiecej-dodajmy)
pyza podłużna (zeppelinowata) też nie wychodziła poza obręb dłoni.
Podawano je razem.
Takie pyzy były robione oczywiście bez nadzienia -
podawano je natychmiast po ugotowaniu:
- na szczególne okazje z gęsią
....no i wtedy po zjedzeniu dania
wszyscy jakoś powoli...zamierali...
rozmowa traciła na impecie i zadziorności...
wszyscy godzili się ze zdaniem interlokutora...
a gospodyni miała czas na przygotowanie deseru w prawdziwie
luksusowej atmosferze.
--
Dawna Kuchnia _ /_
http://www.dawnakuchnia.republika.pl ('''')
~~~~
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-19 15:41:56
Temat: Re: Re: czym się różnią kartacze od pyzów ;)From: "dawnakuchnia" <d...@p...onet.pl>
Takie pyzy były robione oczywiście bez nadzienia -
podawano je natychmiast po ugotowaniu:
- na szczególne okazje z gęsią
....no i wtedy po zjedzeniu dania
wszyscy jakoś powoli...zamierali...
rozmowa traciła na impecie i zadziorności...
wszyscy godzili się ze zdaniem interlokutora...
a gospodyni miała czas na przygotowanie deseru w prawdziwie
luksusowej atmosferze.
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Przepiekne :-))))))))))))))))))))))))))))))
Barbara
---
Outgoing mail is certified Virus Free.
Checked by AVG anti-virus system (http://www.grisoft.com).
Version: 6.0.419 / Virus Database: 235 - Release Date: 2002.11.14
--
Archiwum grupy: http://niusy.onet.pl/pl.rec.kuchnia
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |