| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2002-11-19 07:46:11
Temat: mleko z wódkąPodawane na ciepło, z korzeniami.
Wie może ktoś jak to się robi i podzielił by się wiedzą??
CEzar
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2002-11-19 14:34:11
Temat: Re: mleko z wódką
CEzar wrote:
> Podawane na ciepło, z korzeniami.
> Wie może ktoś jak to się robi i podzielił by się wiedzą??
> CEzar
>
>
Pogoogluj szukajac malibu.
Walkie!
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-20 00:18:50
Temat: Re: mleko z wódkąOn Tue, 19 Nov 2002 08:46:11 +0100, "CEzar" <a...@w...pl> wrote:
>Podawane na ciepło, z korzeniami.
>Wie może ktoś jak to się robi i podzielił by się wiedzą??
A rob jak chcesz - pamietaj tylko ze mleko warto doslodzic a wodke
wlewac musisz powolutku intensywnie mieszajac - inaczej twarog ci sie
moze zrobic.
Doslodzenie czesciowo zapobiega wlasnie koagulacji bialka pod wplywem
alkoholu - reszta to mieszanie niedopuszczajace do miejscowego
przekroczenia stezenia.
A do smaku jak napisalem - dawaj co tam chcesz.
--
Darek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-22 13:59:23
Temat: spirytus z miodem i mlekiem [P] było: mleko z wódką
Użytkownik "CEzar" <a...@w...pl> napisał w wiadomości
news:arcq5m$cg2$1@korweta.task.gda.pl...
> Podawane na ciepło, z korzeniami.
> Wie może ktoś jak to się robi i podzielił by się wiedzą??
> CEzar
Krupnik litewski
0,5 litra miodu
0,5 litra wody
0,5 litra spirytusu 96% (ostatnio na Bałuckim po 13,- za
połówkę)
1 łyżka cukru waniliowego
3/4 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki mielonych goździków
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
mleko (opcja)
Miód rozpuścić, dodać cukier i przyprawy. Zagotować do
wrzenia trzykrotnie (kipi jak mleko, jak zacznie kipieć
zdjąć z ognia, zaczekać aż opadnie i znowu grzać). Dodać
spirytus, zamieszać, przecedzić przez gazę (wytrącają się
białka z miodu).
Znakomite na gorąco, lub na zimno z mlekiem w proporcji 1
cz. krupniku na 2 cz. mleka.
Na moich którychś urodzinach był to przebój
smaaacz... hep... nego ;o))))
--
Rafał
GG #95230
===================
Nie jemy po to, aby żyć.
Żyjemy po to, aby jeść.
===================
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2002-11-25 13:58:20
Temat: Re: spirytus z miodem i mlekiem [P] było: mleko z wódkąDzięki
CEzar
Użytkownik "Tenpa Dhargye" <T...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:arnukn$bmb$1@news.onet.pl...
>
> Użytkownik "CEzar" <a...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:arcq5m$cg2$1@korweta.task.gda.pl...
> > Podawane na ciepło, z korzeniami.
> > Wie może ktoś jak to się robi i podzielił by się wiedzą??
> > CEzar
>
> Krupnik litewski
>
> 0,5 litra miodu
> 0,5 litra wody
> 0,5 litra spirytusu 96% (ostatnio na Bałuckim po 13,- za
> połówkę)
> 1 łyżka cukru waniliowego
> 3/4 łyżeczki cynamonu
> 1/2 łyżeczki mielonych goździków
> 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
>
> mleko (opcja)
>
> Miód rozpuścić, dodać cukier i przyprawy. Zagotować do
> wrzenia trzykrotnie (kipi jak mleko, jak zacznie kipieć
> zdjąć z ognia, zaczekać aż opadnie i znowu grzać). Dodać
> spirytus, zamieszać, przecedzić przez gazę (wytrącają się
> białka z miodu).
> Znakomite na gorąco, lub na zimno z mlekiem w proporcji 1
> cz. krupniku na 2 cz. mleka.
>
> Na moich którychś urodzinach był to przebój
>
> smaaacz... hep... nego ;o))))
>
>
> --
>
> Rafał
> GG #95230
> ===================
> Nie jemy po to, aby żyć.
> Żyjemy po to, aby jeść.
> ===================
>
>
>
>
>
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |