Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "Tenpa Dhargye" <T...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: spirytus z miodem i mlekiem [P] było: mleko z wódką
Date: Fri, 22 Nov 2002 14:59:23 +0100
Organization: news.onet.pl
Lines: 47
Sender: T...@p...onet.pl@pe29.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl
Message-ID: <arnukn$bmb$1@news.onet.pl>
References: <arcq5m$cg2$1@korweta.task.gda.pl>
NNTP-Posting-Host: pe29.lodz.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: news.onet.pl 1038056919 11979 213.76.63.29 (23 Nov 2002 13:08:39 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 23 Nov 2002 13:08:39 GMT
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:135728
Ukryj nagłówki
Użytkownik "CEzar" <a...@w...pl> napisał w wiadomości
news:arcq5m$cg2$1@korweta.task.gda.pl...
> Podawane na ciepło, z korzeniami.
> Wie może ktoś jak to się robi i podzielił by się wiedzą??
> CEzar
Krupnik litewski
0,5 litra miodu
0,5 litra wody
0,5 litra spirytusu 96% (ostatnio na Bałuckim po 13,- za
połówkę)
1 łyżka cukru waniliowego
3/4 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki mielonych goździków
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
mleko (opcja)
Miód rozpuścić, dodać cukier i przyprawy. Zagotować do
wrzenia trzykrotnie (kipi jak mleko, jak zacznie kipieć
zdjąć z ognia, zaczekać aż opadnie i znowu grzać). Dodać
spirytus, zamieszać, przecedzić przez gazę (wytrącają się
białka z miodu).
Znakomite na gorąco, lub na zimno z mlekiem w proporcji 1
cz. krupniku na 2 cz. mleka.
Na moich którychś urodzinach był to przebój
smaaacz... hep... nego ;o))))
--
Rafał
GG #95230
===================
Nie jemy po to, aby żyć.
Żyjemy po to, aby jeść.
===================
|