Data: 2002-11-25 13:58:20
Temat: Re: spirytus z miodem i mlekiem [P] było: mleko z wódką
Od: "CEzar" <a...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dzięki
CEzar
Użytkownik "Tenpa Dhargye" <T...@p...onet.pl> napisał w
wiadomości news:arnukn$bmb$1@news.onet.pl...
>
> Użytkownik "CEzar" <a...@w...pl> napisał w wiadomości
> news:arcq5m$cg2$1@korweta.task.gda.pl...
> > Podawane na ciepło, z korzeniami.
> > Wie może ktoś jak to się robi i podzielił by się wiedzą??
> > CEzar
>
> Krupnik litewski
>
> 0,5 litra miodu
> 0,5 litra wody
> 0,5 litra spirytusu 96% (ostatnio na Bałuckim po 13,- za
> połówkę)
> 1 łyżka cukru waniliowego
> 3/4 łyżeczki cynamonu
> 1/2 łyżeczki mielonych goździków
> 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
>
> mleko (opcja)
>
> Miód rozpuścić, dodać cukier i przyprawy. Zagotować do
> wrzenia trzykrotnie (kipi jak mleko, jak zacznie kipieć
> zdjąć z ognia, zaczekać aż opadnie i znowu grzać). Dodać
> spirytus, zamieszać, przecedzić przez gazę (wytrącają się
> białka z miodu).
> Znakomite na gorąco, lub na zimno z mlekiem w proporcji 1
> cz. krupniku na 2 cz. mleka.
>
> Na moich którychś urodzinach był to przebój
>
> smaaacz... hep... nego ;o))))
>
>
> --
>
> Rafał
> GG #95230
> ===================
> Nie jemy po to, aby żyć.
> Żyjemy po to, aby jeść.
> ===================
>
>
>
>
>
>
|