Data: 2002-11-22 13:59:23
Temat: spirytus z miodem i mlekiem [P] było: mleko z wódką
Od: "Tenpa Dhargye" <T...@p...onet.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "CEzar" <a...@w...pl> napisał w wiadomości
news:arcq5m$cg2$1@korweta.task.gda.pl...
> Podawane na ciepło, z korzeniami.
> Wie może ktoś jak to się robi i podzielił by się wiedzą??
> CEzar
Krupnik litewski
0,5 litra miodu
0,5 litra wody
0,5 litra spirytusu 96% (ostatnio na Bałuckim po 13,- za
połówkę)
1 łyżka cukru waniliowego
3/4 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki mielonych goździków
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
mleko (opcja)
Miód rozpuścić, dodać cukier i przyprawy. Zagotować do
wrzenia trzykrotnie (kipi jak mleko, jak zacznie kipieć
zdjąć z ognia, zaczekać aż opadnie i znowu grzać). Dodać
spirytus, zamieszać, przecedzić przez gazę (wytrącają się
białka z miodu).
Znakomite na gorąco, lub na zimno z mlekiem w proporcji 1
cz. krupniku na 2 cz. mleka.
Na moich którychś urodzinach był to przebój
smaaacz... hep... nego ;o))))
--
Rafał
GG #95230
===================
Nie jemy po to, aby żyć.
Żyjemy po to, aby jeść.
===================
|