Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia drób

Grupy

Szukaj w grupach

 

drób

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 17


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-08-21 02:37:15

Temat: drób
Od: "waldek" <x...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

===
Od pewnego czasu (2-3 miesiące) wszelkie gotowanie kurczaków kończy się u
mnie dziwnym zmętnieniem wywaru. Robi się on niemal biały, prawie jak mleko
(no, może lekko przesadziłem). Mętność ta nie ustępuje nawet po długim
gotowaniu, co normalnie powoduje idealne wyklarowanie się rosołu.
Zastanawiam się, czy to jakiś nowy patent fabrykantów drobiu, czy też
problem leży gdzie indziej.

Wy też tak macie?

waldek
===


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2005-08-21 09:43:58

Temat: Re: drób
Od: Tatiana <yennefer12*antyspam*@go2.pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Sun, 21 Aug 2005 04:37:15 +0200, Waćpanna lub Waćpan *waldek*, w
wiadomości news:<news:de8pde$avi$1@inews.gazeta.pl> zawarł, co następuje:

> ===
> Od pewnego czasu (2-3 miesiące) wszelkie gotowanie kurczaków kończy się u
> mnie dziwnym zmętnieniem wywaru. Robi się on niemal biały, prawie jak mleko
> (no, może lekko przesadziłem). Mętność ta nie ustępuje nawet po długim
> gotowaniu, co normalnie powoduje idealne wyklarowanie się rosołu.
> Zastanawiam się, czy to jakiś nowy patent fabrykantów drobiu, czy też
> problem leży gdzie indziej.
>
> Wy też tak macie?

Ja akurat nie zauważyłam, nkurczaki mam z małego sklepiku i zawszebyły
dorbej jakości. Przy następnej kurzej okazji będę się też uwaznie
przyglądać...

--
Pozdrawiam, Ti`Ana
"The girl loaded gun, went outside. No one has ever seen her again..."

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2005-08-21 13:19:48

Temat: Re: drób
Od: "HaNo" <z...@n...pl> szukaj wiadomości tego autora

Rosół mętnieje jeśli jest gotowany za gwałtownie, tzn na duzym ogniu,
powinno to sie robić na wolnym małym ogniu (z porad mojej babci, która
doskonale gotowała)
HaNo
Użytkownik "waldek" <x...@o...pl> napisał w wiadomości
news:de8pde$avi$1@inews.gazeta.pl...
> ===
> Od pewnego czasu (2-3 miesiące) wszelkie gotowanie kurczaków kończy się u
> mnie dziwnym zmętnieniem wywaru. Robi się on niemal biały, prawie jak
> mleko
> (no, może lekko przesadziłem). Mętność ta nie ustępuje nawet po długim
> gotowaniu, co normalnie powoduje idealne wyklarowanie się rosołu.
> Zastanawiam się, czy to jakiś nowy patent fabrykantów drobiu, czy też
> problem leży gdzie indziej.
>
> Wy też tak macie?
>
> waldek
> ===
>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2005-08-21 16:51:36

Temat: Re: drób
Od: scooby <s...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

HaNo napisał(a):
> Rosół mętnieje jeśli jest gotowany za gwałtownie, tzn na duzym ogniu,
> powinno to sie robić na wolnym małym ogniu

... oraz mięsko ląduje do zimnej wody ... wtedy jest bardziej esencjonalny

scoo

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2005-08-21 17:25:49

Temat: Re: drób
Od: "waldek" <x...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "HaNo" <z...@n...pl> napisał w wiadomości
news:de9v1u$ki9$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Rosół mętnieje jeśli jest gotowany za gwałtownie, tzn na duzym ogniu,
> powinno to sie robić na wolnym małym ogniu (z porad mojej babci, która
> doskonale gotowała)
===
Dziękuję, ale wiem jak się gotuje rosół. Ja nie o to normalne mętnienie
pytam. Powtórzę: wygląda to tak, jakby kurczak puszczał jakąś farbę, lub
inną substancję. Jeśli wiesz, jak wygląda woda z rozpuszczonym krochmalem,
to jest to coś podobnego.

waldek
===


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2005-08-21 18:17:52

Temat: Re: drób
Od: "dorka" <dorka62!NIE SMIECIOM!@interia.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "waldek" <x...@o...pl> napisał w wiadomości
news:deadfh$6d$1@inews.gazeta.pl...

wygląda to tak, jakby kurczak puszczał jakąś farbę, lub
> inną substancję. Jeśli wiesz, jak wygląda woda z rozpuszczonym krochmalem,
> to jest to coś podobnego.

Też tak mam, to na bank wina drobiu przemysłowego. Gdy kupuję drób w
zaprzyjaźnionej budce- takich efektów nie ma.

Pozdrawiam
Dorota

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2005-08-21 19:17:03

Temat: Re: drób
Od: "@nn" <jurek@post> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "waldek" <x...@o...pl> napisał w wiadomości
news:deadfh$6d$1@inews.gazeta.pl...
> Dziękuję, ale wiem jak się gotuje rosół. Ja nie o to normalne
> mętnienie
> pytam. Powtórzę: wygląda to tak, jakby kurczak puszczał jakąś farbę,
> lub
> inną substancję. Jeśli wiesz, jak wygląda woda z rozpuszczonym
> krochmalem,
> to jest to coś podobnego.
>
Skoro wiesz jak się gotuje rosół, to powinieneś tez wiedzieć, ze z
qrczaka dobrego rosołu zrobić się nie da :(,
natomiast jeśli chodzi o objawy jakie podałeś, to też je zauważyłam.
:((
Ania
--
*~*~* Pisz tu: http://www.cerbermail.com/?Y8Pg93XYwQ *~*~*
*~*~* Chcesz zagrać? Szukaj na Kurniku: jainaproudmoore *~*~*
~*~*~*~*~* Moje dziecki: http://tinyurl.com/bdgxw *~*~*~*~*~


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2005-08-22 01:24:47

Temat: Re: drób
Od: JerzyN <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

@nn napisał(a):
> Skoro wiesz jak się gotuje rosół, to powinieneś tez wiedzieć, ze z
> qrczaka dobrego rosołu zrobić się nie da :(,
> natomiast jeśli chodzi o objawy jakie podałeś, to też je zauważyłam.

Przytyk nie na miejscu, wiadomo, że robił wywar pod coś tam a że od
jakiegoś czasu mętnieje również potwierdzam. W końcu szkoda marnować
wywar "rosołowy" z gotowania kurczęcia dla psa.
pozdr. Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2005-08-22 07:35:00

Temat: Re: drób
Od: "Pin&Mar" <pi23atWp.pl> szukaj wiadomości tego autora

Przytyk nie na miejscu, wiadomo, że robił wywar pod coś tam a że od
jakiegoś czasu mętnieje również potwierdzam. W końcu szkoda marnować
wywar "rosołowy" z gotowania kurczęcia dla psa.
pozdr. Jerzy


ja tam staram sie nie jesc drobiu,
karmia je taka iloscia chormonow ,ze az sie slabo czlowiekowi robi
gorsza to moze byc juz tylko amerykanska kukrydza :P

pozdrawiam:



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2005-08-22 07:55:57

Temat: Re: drób
Od: "jacenty" <s...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


>
>
> ja tam staram sie nie jesc drobiu,
> karmia je taka iloscia chormonow ,ze az sie slabo czlowiekowi robi
> gorsza to moze byc juz tylko amerykanska kukrydza :P
>
A ja wolę piersi i pałki z kurczaka niż np. wściekłą wołowinę. Po drugie, to
co teraz jest bez chemi ? Samo życie jest szkodliwe a oddychanie to wręcz
powolne samobójstwo. Chyba odzwyczaję się od powietrza;))
Pozdro Na Bezdechu Jacenty


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

wino z soku winogronowego jak?
Przepisy wegetarianskie
aronia
Wok na płycie ceramicznej?
loj wolowy

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »