| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2006-02-09 10:49:44
Temat: drożdżoweWitajcie,
Znalazłam w archiwum pare przepisów na ciasto drożdżowe ale pomimo 3 prób
nie chce wyjść takie pulchniutkie i chrupkie:(.
I stąd moje pytanko, w jakiej kolejności i ile czego i kiedy mam dodac,
kiedy poczekac i co z czym łaczyć.
Błagam pomóżcie bo synek kocha drożdżowe a ja mu takie kity piekę bo cos mi
nie wychodzi:(
Pzdr
--
Mimi
Karolcia (25.09.97) Szymcio (03.03.04)
http://foto.onet.pl/albumy/album.html?id=21676&q=mim
i_MAMI&k=2
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2006-02-09 11:05:53
Temat: Re: drożdżoweMimi napisał(a):
> Witajcie,
>
> Znalazłam w archiwum pare przepisów na ciasto drożdżowe ale pomimo 3 prób
> nie chce wyjść takie pulchniutkie i chrupkie:(.
> I stąd moje pytanko, w jakiej kolejności i ile czego i kiedy mam dodac,
> kiedy poczekac i co z czym łaczyć.
> Błagam pomóżcie bo synek kocha drożdżowe a ja mu takie kity piekę bo cos mi
> nie wychodzi:(
Spróbuj zrobić wg mojego przepisu (a właściwie Kuchni Polskiej), który
podawałam w wątku "ciasto drożdżowe ucierane" tydzień temu. Dlugo musi
wyrastać, ale naprawdę wychodzi pulchne i pyszne.
Pozdrawiam
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2006-02-09 13:23:51
Temat: Re: drożdżowe>
> Spróbuj zrobić wg mojego przepisu (a właściwie Kuchni Polskiej), który
> podawałam w wątku "ciasto drożdżowe ucierane" tydzień temu. Dlugo musi
> wyrastać, ale naprawdę wychodzi pulchne i pyszne.
Bardzo dziękuje:)
Zaraz spróbuje:)
Mimi
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2006-02-09 15:05:41
Temat: Re: drożdżowehej
a ja podam moje
robiłam go na Swieta i wyszło extra:
3 szklanki mąki tortowej, badz wrocławskiej
4 całe jajka
1,5szkl cukru
12 dag drożdzy
1 kostka margaryny
troszkę soli
cukier waniliowy
drozdze rozgniesc pokruszyc wymieszac z 1 łyzka maki,łyzka cukru 1łyzka
ciepłego mleka-zostawic na kilkanascie minut do wyrosniecia. make ,jajka
,margaryne zagniesc, dodac drozdze (rozczyn) dokładnie wymeiszac, wyrobic
uformowac kulke, zalac kulke zimna woda i poczekac az ciasto wypłynie do
góry. wyjac ciasto z wody,dodac 1,5 szkl cukru, cukier waniliowy i wyrobic.
piec w srednio nagrzanym piekarniku (piekłam w 180st) przez 45minut.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2006-02-10 16:14:03
Temat: Re: drożdżowe
> Spróbuj zrobić wg mojego przepisu (a właściwie Kuchni Polskiej), który
> podawałam w wątku "ciasto drożdżowe ucierane" tydzień temu. Dlugo musi
> wyrastać, ale naprawdę wychodzi pulchne i pyszne.
No dobra zrobiłam. Jest pyszne, pieknie rosło na kaloryferze tylko czemu po
włożeniu do piekarnika po około 15 minutach sie zapadło??? Tak na środku .:(
Co robie źle?
Mimi
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2006-02-10 19:52:40
Temat: Re: drożdżoweMimi napisał(a):
> No dobra zrobiłam. Jest pyszne, pieknie rosło na kaloryferze tylko czemu po
> włożeniu do piekarnika po około 15 minutach sie zapadło??? Tak na środku .:(
Nie powiem Ci, mogę jedynie coś zasugerować - czy wstawiłaś do
nagrzanego piekarnika? czy piekarnik dobrze grzeje, równomiernie? No i
moim zdaniem ciasto niepotrzebnie na kaloryferze wyrastało, zwłaszcza
teraz w czasie mrozów, kiedy pewnie masz bardzo gorące. Moje wyrastało w
zwykłej temperaturze pokojowej.
Pozdrawiam
Ewa
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2006-02-11 19:26:41
Temat: Re: drożdżowe
Użytkownik "medea" <e...@p...fm> napisał w wiadomości
news:dsiqu2$v44$1@proxy.provider.pl...
> Mimi napisał(a):
>
>> No dobra zrobiłam. Jest pyszne, pieknie rosło na kaloryferze tylko czemu
>> po
ja też zrobiłam, wyszło fantastycznie, znika w mgnieniu oka ;o)
pozdrawiam
śliwka
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |