Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia drożdżowe

Grupy

Szukaj w grupach

 

drożdżowe

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 7


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2006-02-09 10:49:44

Temat: drożdżowe
Od: "Mimi" <mimi_mami@!!nospam!wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witajcie,

Znalazłam w archiwum pare przepisów na ciasto drożdżowe ale pomimo 3 prób
nie chce wyjść takie pulchniutkie i chrupkie:(.
I stąd moje pytanko, w jakiej kolejności i ile czego i kiedy mam dodac,
kiedy poczekac i co z czym łaczyć.
Błagam pomóżcie bo synek kocha drożdżowe a ja mu takie kity piekę bo cos mi
nie wychodzi:(

Pzdr

--
Mimi
Karolcia (25.09.97) Szymcio (03.03.04)
http://foto.onet.pl/albumy/album.html?id=21676&q=mim
i_MAMI&k=2


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2006-02-09 11:05:53

Temat: Re: drożdżowe
Od: medea <e...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

Mimi napisał(a):
> Witajcie,
>
> Znalazłam w archiwum pare przepisów na ciasto drożdżowe ale pomimo 3 prób
> nie chce wyjść takie pulchniutkie i chrupkie:(.
> I stąd moje pytanko, w jakiej kolejności i ile czego i kiedy mam dodac,
> kiedy poczekac i co z czym łaczyć.
> Błagam pomóżcie bo synek kocha drożdżowe a ja mu takie kity piekę bo cos mi
> nie wychodzi:(

Spróbuj zrobić wg mojego przepisu (a właściwie Kuchni Polskiej), który
podawałam w wątku "ciasto drożdżowe ucierane" tydzień temu. Dlugo musi
wyrastać, ale naprawdę wychodzi pulchne i pyszne.

Pozdrawiam
Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2006-02-09 13:23:51

Temat: Re: drożdżowe
Od: "Mimi" <mimi_mami@!!nospam!wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

>
> Spróbuj zrobić wg mojego przepisu (a właściwie Kuchni Polskiej), który
> podawałam w wątku "ciasto drożdżowe ucierane" tydzień temu. Dlugo musi
> wyrastać, ale naprawdę wychodzi pulchne i pyszne.

Bardzo dziękuje:)
Zaraz spróbuje:)

Mimi


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2006-02-09 15:05:41

Temat: Re: drożdżowe
Od: "Joa" <j...@w...bezspamupl> szukaj wiadomości tego autora

hej
a ja podam moje
robiłam go na Swieta i wyszło extra:

3 szklanki mąki tortowej, badz wrocławskiej
4 całe jajka
1,5szkl cukru
12 dag drożdzy
1 kostka margaryny
troszkę soli
cukier waniliowy

drozdze rozgniesc pokruszyc wymieszac z 1 łyzka maki,łyzka cukru 1łyzka
ciepłego mleka-zostawic na kilkanascie minut do wyrosniecia. make ,jajka
,margaryne zagniesc, dodac drozdze (rozczyn) dokładnie wymeiszac, wyrobic
uformowac kulke, zalac kulke zimna woda i poczekac az ciasto wypłynie do
góry. wyjac ciasto z wody,dodac 1,5 szkl cukru, cukier waniliowy i wyrobic.
piec w srednio nagrzanym piekarniku (piekłam w 180st) przez 45minut.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2006-02-10 16:14:03

Temat: Re: drożdżowe
Od: "Mimi" <mimi_mami@!!nospam!wp.pl> szukaj wiadomości tego autora


> Spróbuj zrobić wg mojego przepisu (a właściwie Kuchni Polskiej), który
> podawałam w wątku "ciasto drożdżowe ucierane" tydzień temu. Dlugo musi
> wyrastać, ale naprawdę wychodzi pulchne i pyszne.


No dobra zrobiłam. Jest pyszne, pieknie rosło na kaloryferze tylko czemu po
włożeniu do piekarnika po około 15 minutach sie zapadło??? Tak na środku .:(

Co robie źle?

Mimi


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2006-02-10 19:52:40

Temat: Re: drożdżowe
Od: medea <e...@p...fm> szukaj wiadomości tego autora

Mimi napisał(a):

> No dobra zrobiłam. Jest pyszne, pieknie rosło na kaloryferze tylko czemu po
> włożeniu do piekarnika po około 15 minutach sie zapadło??? Tak na środku .:(

Nie powiem Ci, mogę jedynie coś zasugerować - czy wstawiłaś do
nagrzanego piekarnika? czy piekarnik dobrze grzeje, równomiernie? No i
moim zdaniem ciasto niepotrzebnie na kaloryferze wyrastało, zwłaszcza
teraz w czasie mrozów, kiedy pewnie masz bardzo gorące. Moje wyrastało w
zwykłej temperaturze pokojowej.

Pozdrawiam
Ewa

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2006-02-11 19:26:41

Temat: Re: drożdżowe
Od: "Śliwka" <m...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "medea" <e...@p...fm> napisał w wiadomości
news:dsiqu2$v44$1@proxy.provider.pl...
> Mimi napisał(a):
>
>> No dobra zrobiłam. Jest pyszne, pieknie rosło na kaloryferze tylko czemu
>> po


ja też zrobiłam, wyszło fantastycznie, znika w mgnieniu oka ;o)

pozdrawiam
śliwka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Łosoś marynoway na ostro- jak?
chandra
Burger
Uczta dla 4 facetow:)
czerwona soczewica

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »