Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia eksperyment mi nie wyszedl...

Grupy

Szukaj w grupach

 

eksperyment mi nie wyszedl...

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-04-19 09:38:43

Temat: Re: eksperyment mi nie wyszedl...
Od: "Mapet\(ka\)" <m...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> Czy za rzecz tak oczywista jak ostrosc pieprzu uwazasz skutek polaczenia
> maki z serem - bo ja nie.
W piekarni kolo mnie mozna kupic chleb z zoltym serem. Nie wiem, jak pizza,
ale chleb nie jest najlepszy: watowaty i o dziwnym smaku. Pizza to, jak
mysle co innego, ale na jej temat nie wypowiem sie, bo za rzadkoja jem i
nigdy jej nie robilam.
Mapet


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2002-04-19 10:16:25

Temat: Re: eksperyment mi nie wyszedl...(P)
Od: <k...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

>
>
> Odbior tej potrawy w duzej mierze uwarunkowany jest pewnymi kulinarnymi
> stereotypami - ze wypiek drozdzowy kojarzy sie z czyms puchatym a mi przez
> ten ser jak sadze, nie wyszlo tak puszyste i suche tylko nieco gumowate, ale
> wyrosniete.
>
> pozdrawiam
> Basia
>
> Opwiem Ci coś. Przedziwnymi drogami szedl przepis na "pugaczki" jak byl
zatytułowany. Nazwa jak sie okazalo popchodzi od węgierskich "pogacsa", które
dośc zdecydowanie sie róznią od mojego przepisu.

A przepis jest taki:
500 g mąki
250g smalcu
2 x 100 g tartego żółtego sera
50 g drożdży
1 łyżeczka cukru
1 kopiata łyżeczcka soli
skórka otarta z pol cytryny lub aromat cytrynowy
1 żółtko + 1 białko
250 ml mleka

Zrobic rozczyn drozdzowy z mleka, cukru i drozdzy, posypac lyzka maki.
Przygotować make, posiekac z tluszczem, dodac 100 g sera i reszte skladnikow,
wlac rozczyn, zamiesic. Rozwalkowac, wykrawac ciasteczka, smarowac bialkiem,
maczac w serze i ukladac na blasze, odstawic, zeby lekko podrosly ( jakie 10
minut) i do piekarnika, piec na zloto.

Zupełnie genialny dodatek do piwa!!

No i co, jest drożdżowe z żółtym serem w środku??? Basiu, mialaś nosa z tym
eksperymentrm!!! QD

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-04-19 10:39:54

Temat: Re: eksperyment mi nie wyszedl...(P)
Od: "Basia" <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


> No i co, jest drożdżowe z żółtym serem w środku??? Basiu, mialaś nosa z
tym
> eksperymentrm!!! QD

;-)))))))))))))))rzeczywiście;-))
Z chęcią zrobie to to cos, tylko w moim wykonaniu to musze czyms smalec
zastapic...moze planta?


pozdrawiam serdecznie
Basia
>



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-04-19 10:48:11

Temat: Re: eksperyment mi nie wyszedl...(P)
Od: <k...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

>
> > No i co, jest drożdżowe z żółtym serem w środku??? Basiu, mialaś nosa z
> tym
> > eksperymentrm!!! QD
>
> ;-)))))))))))))))rzeczywiście;-))
> Z chęcią zrobie to to cos, tylko w moim wykonaniu to musze czyms smalec
> zastapic...moze planta?
>
>
> pozdrawiam serdecznie
> Basia
> >
> Zdecydowanie Planta, ja wszedzie gdzie smalec uzywam planty, w tym przepisie
tez, i na dokladke daje polowe tluszczu, znaczy pol kostki planty ( a ona 220g)
i tez jest dobrze; po prostu podalam przepis w wersji ortodoksyjnej.Qd
>
>


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-04-19 11:02:18

Temat: Re: eksperyment mi nie wyszedl...(P)
Od: "Basia" <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


> > Zdecydowanie Planta, ja wszedzie gdzie smalec uzywam planty, w tym
przepisie
> tez, i na dokladke daje polowe tluszczu, znaczy pol kostki planty ( a ona
220g)
> i tez jest dobrze; po prostu podalam przepis w wersji ortodoksyjnej.Qd


No to zrobie dzis chlopu, wymeczyli go na delegacji, niech ma pod wieczorne
piwko;-)

pozdroweczka
Basia



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-04-19 12:22:08

Temat: Re: eksperyment mi nie wyszedl...
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora

On Fri, 19 Apr 2002 11:09:38 +0200, "Basia"
<b...@p...onet.pl> wrote:

>
>> Nie. Ale jeżeli wiesz że pieprz jest ostry a Twoim celem jest coś
>> bardzo łagodnego to właśnie zasób wiedzy o ostrości pieprzu jest
>> "przygotowaniem do eksperymentu".
>
>
>Czy za rzecz tak oczywista jak ostrosc pieprzu uwazasz skutek polaczenia
>maki z serem - bo ja nie. Od 8 lat karmie swoja rodzine, wczesniej tez od
>garnkow z krzykiem nie uciekalam wiec doswiadczenie jakies mam a mimo to nie
>wiedzialam jaki bedzie skutek akurat takiej mieszaniny. Przypuszczam, ze
>gdybym tego sera dala mniej skutek bylby lepszy, ale to wiem dopiero teraz,
>po probie.
>
>pozdrawiam
>Basia
>
>
zalezy od sera..tu mozna odstac lekkiepieczywo, ktore ma po
wierzchu ser i w sordku tez - dosc pomaranczowyczeddar, ktorego
piegi widac w chlebie. nic nowego sienie dzieje w chlebie, jest
zupelnienormalny...ale moze w experymencie bylo sera za duzo no i
niedobrego...a jaki jest dobry? Naturalnie cheddar !! ;))

Krysia (kuzynka Basi)

K.T. - starannie opakowana


-----------== Posted via Newsfeeds.Com, Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeeds.com The Largest Usenet Servers in the World!
------== Over 100,000 Newsgroups - Ulimited downloads - 19 servers ==-----

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-04-19 12:30:36

Temat: Re: eksperyment mi nie wyszedl...
Od: "Basia" <b...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

> zalezy od sera..tu mozna odstac lekkie pieczywo,

znaczy macie za nim takie kolejki jak w Polsce za komuny za niewymownym
papierem? ;-))))))))))

ale moze w experymencie bylo sera za duzo no i
> niedobrego...a jaki jest dobry? Naturalnie cheddar !! ;))


Cheddara u mnie nie ma nie i nie bywa...a ser uzyty byl slony i gumowaty i
myslalam ze go w tym placku przemyce no i srednio mi to przemycanie
wyszlo...




pozdrawiam
Basia(kuzynka Krysi)



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-04-19 13:14:38

Temat: Re: eksperyment mi nie wyszedl...
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora


>> zalezy od sera..tu mozna odstac lekkie pieczywo,
>
>znaczy macie za nim takie kolejki jak w Polsce za komuny za niewymownym
>papierem? ;-))))))))))
>

>pozdrawiam
>Basia(kuzynka Krysi)
>
>
Qrcze blade, ktoregos dnia pewnie napisze , ze znioslam jajko !!
Kuzynka Basi
K.T. - starannie opakowana


-----------== Posted via Newsfeeds.Com, Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeeds.com The Largest Usenet Servers in the World!
------== Over 100,000 Newsgroups - Ulimited downloads - 19 servers ==-----

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-04-19 13:25:51

Temat: Re: eksperyment mi nie wyszedl...
Od: Krysia Thompson <K...@h...fsnet.co.uk> szukaj wiadomości tego autora


>
>Ależ jest to normalne - często spotykane połączenie bardzo smaczne
>szczególnie dobrze przyprawione - mnie chodziło o zdziwienie, że
>włożenie do ciasta od pizzy sera powoduje..... A co ma powodować
>jeżeli set pod wpływem temperatury mięknie i się ciągnie. Przecież ten
>zasób wiedzy już chyba koleżanka posiadała!!!
>
>Pozdrawiam
>Qwax
>
cheddar sie ciagnie bardzo krotko. potem przestaje...to te
holendry sie w sznurki zamieniaja chyba

Krysia
K.T. - starannie opakowana


-----------== Posted via Newsfeeds.Com, Uncensored Usenet News ==----------
http://www.newsfeeds.com The Largest Usenet Servers in the World!
------== Over 100,000 Newsgroups - Ulimited downloads - 19 servers ==-----

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2002-04-19 13:30:22

Temat: Re: eksperyment mi nie wyszedl...
Od: "Qwax" <...@...q> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Basia" <b...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:a9ompq$22t$1@news.tpi.pl...
>
> > Nie. Ale jeżeli wiesz że pieprz jest ostry a Twoim celem jest coś
> > bardzo łagodnego to właśnie zasób wiedzy o ostrości pieprzu jest
> > "przygotowaniem do eksperymentu".
>
>
> Czy za rzecz tak oczywista jak ostrosc pieprzu uwazasz skutek
polaczenia
> maki z serem - bo ja nie. Od 8 lat karmie swoja rodzine, wczesniej
tez od

Ależ jest to normalne - często spotykane połączenie bardzo smaczne
szczególnie dobrze przyprawione - mnie chodziło o zdziwienie, że
włożenie do ciasta od pizzy sera powoduje..... A co ma powodować
jeżeli set pod wpływem temperatury mięknie i się ciągnie. Przecież ten
zasób wiedzy już chyba koleżanka posiadała!!!

Pozdrawiam
Qwax


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : 1 . [ 2 ] . 3


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

A propos [P]
Grill
A urwał nać* outlookowi (OT)
golabki i prodiz
Re: Smakolyki kuchni greckiej

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »