Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia faszerowana ryba

Grupy

Szukaj w grupach

 

faszerowana ryba

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-12-10 13:07:20

Temat: faszerowana ryba
Od: "Dorcia" <d...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Szukałam na goglach , ale nic nie znalazłam ,
może ktoś dysponuje dobrym przepisem na faszerowaną rybę ?

pozdr.dorcia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-12-10 13:59:40

Temat: Re: faszerowana ryba
Od: m...@p...onet.pl szukaj wiadomości tego autora

> Szukałam na goglach , ale nic nie znalazłam ,
> może ktoś dysponuje dobrym przepisem na faszerowaną rybę ?
>
> pozdr.dorcia
>
>
Ryba faszerowana:
W zależności od rodzaju ryby:
szczupak- zdejmujesz skórę z całej ryby tak aby jej nie uszkodzić, filetujesz
mięso i przekręcasz przez maszynkę
filety rybne- mintal, morszczuk, sandacz- przekręcasz przez maszynkę
osobno w miseczce moczysz bułkę w mleku i odciśniętą też przekręcasz.
Do tej masy dodajesz:
jako, sól, pieprz, można dodać namoczonych rodzynek, trochę posiekanego koperku
Wyeabiasz masę i zawijasz w ściereczkę lub gazę, zaszywając końce.
gotujesz w wodzie z dodatkiem warzyw/ marchewka, pietruszka, seler/. Czas
gotowania dostosowujesz do grubości zaiwjańca. Z 1 kg ryby np. , gotujesz ok
30 minut na bardzo wolnym ogniu, tak aby ryba się nie rozleciała. Po
ugotowaniu wyjmujesz z wody i czekasz aż ostygnie. Do wywaru w którym gogowała
się ryba dodajesz trochę soli i pieprzu, można dać też drobiową kostkę
rosołową lub magi, wywar musi być esencjonalny, bo stygnąc traci trochę
intensywny smak.Wrzucasz żelatynę / wg. prepisu na torebce/ lub jeśli masz
głowy rybie to gotujesz je w wywarze. Kroisz rybę w platry i zalewasz
stygnącym wywarem.
Z surowej masy rybnej można też zrobić kulki i gotować w wywarze.
I to już wszystko! Smacznego! pzdr.
Ps. do masy dodaj troszeczkę cukru.

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-12-10 15:17:24

Temat: Re: faszerowana ryba
Od: "Dorcia" <d...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:67ea.000001cb.3fd726cc@newsgate.onet.pl...

> I to już wszystko! Smacznego! pzdr.
> Ps. do masy dodaj troszeczkę cukru.
>
> --
dzięki wielkie !
napisz mi jeszcze tylko czy zamiast w ściereczkę mogę wlozyc w skórę po
rybie ?( tylko nie bardzo wiem jak zdjąć skórę nie uszkadzając jej)
i czy robisz czasami zamiast w galarecie to z sosem majonezowym ?
a jeśli tak to jakim ?

pozrd.dorcia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-12-10 18:55:32

Temat: Re: faszerowana ryba
Od: m...@p...onet.pl szukaj wiadomości tego autora

>
> Użytkownik <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:67ea.000001cb.3fd726cc@newsgate.onet.pl...
>
> > I to już wszystko! Smacznego! pzdr.
> > Ps. do masy dodaj troszeczkę cukru.
> >
> > --
> dzięki wielkie !
> napisz mi jeszcze tylko czy zamiast w ściereczkę mogę wlozyc w skórę po
> rybie ?( tylko nie bardzo wiem jak zdjąć skórę nie uszkadzając jej)
> i czy robisz czasami zamiast w galarecie to z sosem majonezowym ?
> a jeśli tak to jakim ?
>
> pozrd.dorcia
>
>
Zapomniała Ci napisać, że właśnie szczupaka nadziewam w skórkę. Odkroj skórkę
przy głowie i nadetnij przy płetwach i delikatnie ciągnij aż cała skórka
zejdzie. Dziurki po płetwach zaszyj.Nie jest to łatwe, trzeba wprawy, ale
ćwiczenie czyni mistrza.
Czasem jak mi się nie chce robić galarety to gotową rybę jemy po porostu z
majonezem lub sosem tatarskim. Dipy majonezowe też są dobre, ostatnio kupiłam
taki sos "salsa", bardzo dobry. Czasem do majonezu dodaję troszkę koncentratu
pomidorowego. Takie sosy robię zwykle w lecie , maczam w nich surowego
kalafiora lub marchewkę. pzdr.

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-12-11 08:18:02

Temat: Re: faszerowana ryba
Od: "Dorcia" <d...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości

> Zapomniała Ci napisać, że właśnie szczupaka nadziewam w skórkę. Odkroj
skórkę
> przy głowie i nadetnij przy płetwach i delikatnie ciągnij aż cała skórka
> zejdzie. Dziurki po płetwach zaszyj.Nie jest to łatwe, trzeba wprawy, ale
> ćwiczenie czyni mistrza.

ok, jeśli mi coś nie wyjdzie to zrobię bez skóry, chociaż w skórce ładniej
wygląda .

dzięki , pozdr.dorcia


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-12-11 08:26:36

Temat: Re: faszerowana ryba
Od: "Bakino" <b...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


> Z surowej masy rybnej można też zrobić kulki i gotować w wywarze.

A gdyby się takie kulki chciało jeść na codzień na ciepło to z jakim sosem
najlepiej. Mam na myśli raczej gorący sos, nie majonez itp.
Proszę o podpowiedź.

--
Pozdrawiam smacznie
Bakino

b...@w...pl
GG: 2389134


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-12-11 14:24:16

Temat: Re: faszerowana ryba
Od: m...@p...onet.pl szukaj wiadomości tego autora

>
> > Z surowej masy rybnej można też zrobić kulki i gotować w wywarze.
>
> A gdyby się takie kulki chciało jeść na codzień na ciepło to z jakim sosem
> najlepiej. Mam na myśli raczej gorący sos, nie majonez itp.
> Proszę o podpowiedź.
>
> --
> Pozdrawiam smacznie
> Bakino
>
> b...@w...pl
> GG: 2389134
>
>
Może z sosem koperkowym ? Chrzanowym ?

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-12-11 15:50:58

Temat: Re: faszerowana ryba
Od: "Bakino" <b...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


> Może z sosem koperkowym ? Chrzanowym ?

Właśnie o chrzanowym myślałam, ale jakoś tak mi nie pasuje do końca.
Koperkowy to chyba będzie TO.
Dzięki

Teraz musze od kogoś pożyczyć maszynkę do mięsa i będę robić, bo nawet rybka
w domu jest.

--
Pozdrawiam smacznie
Bakino

b...@w...pl
GG: 2389134


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

new free usenet server
Poszukiwana - Strona z przepisami
do dominikoteresy
watrobka
Co o tym myślicie [ot na temat usenetu]

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »