Strona główna Grupy pl.sci.medycyna fobia społeczna i witamina B3

Grupy

Szukaj w grupach

 

fobia społeczna i witamina B3

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 2


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2002-02-07 18:18:07

Temat: fobia społeczna i witamina B3
Od: r...@p...onet.pl (redy) szukaj wiadomości tego autora

Bouwer i Stein w opracowaniu na temat fobii społecznej(1998)
stwierdzili, że osoby z fobią społeczną wykazują nadmierną reakcję o
charakterze zaczerwienienia skóry, wzrostu lęku i zmian wegetatywnych
po podaniu kwasu nikotynowego.
Ale kwas nikotynowy to witamina B3, która jest znana jako "witamina
uszczęśliwiająca nerwy", gdyż oddziałuje również korzystnie na system
nerwowy i stan psychiczny człowieka. Zbyt mała ilość witaminy B3
objawia się ogólnym osłabieniem, bezsennością, bólami głowy i
kłopotami z pamięcią, obserwuje się zaburzenia w działaniu układu
nerwowego - niepokój, depresje, nadmierną aktywność. Z kolei nadmiar
B3 może mieć negatywne skutki dla organizmu i dlatego należy
przyjmować ją pod kontrolą lekarza. Niekiedy bowiem zbyt duża ilość
tej witaminy powoduje m.in. rozszerzanie naczyń krwionośnych i
zaczerwienienia skóry!
Źródłami witaminy B3 są produkty zawierające dużo białka, a więc chude
mięso, wątróbka, serca, drób, ryby, fasola, groch. Znajduje się ona w
drożdżach piwnych, suszonych brzoskwiniach, pełnym ziarnie, migdałach
i grzybach. Czy więc starać się jeść produkty zawierające B3, czy
raczej je odstawić....by uniknąć reakcji opisanych na początku tego
listu.

pozdrawiam redy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2002-02-07 20:23:37

Temat: Re: fobia społeczna i witamina B3
Od: "magda" <m...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik redy <r...@p...onet.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
napisał:9...@p...google.
com...
> Bouwer i Stein w opracowaniu na temat fobii społecznej(1998)
> stwierdzili, że osoby z fobią społeczną wykazują nadmierną reakcję o
> charakterze zaczerwienienia skóry, wzrostu lęku i zmian wegetatywnych
> po podaniu kwasu nikotynowego.
Bardzo ciekawe !
> Źródłami witaminy B3 są produkty zawierające dużo białka, a więc chude
> mięso, wątróbka, serca, drób, ryby, fasola, groch. Znajduje się ona w
> drożdżach piwnych, suszonych brzoskwiniach, pełnym ziarnie, migdałach
> i grzybach. Czy więc starać się jeść produkty zawierające B3, czy
> raczej je odstawić....by uniknąć reakcji opisanych na początku tego
> listu.
>
> pozdrawiam redy
Jesli nie masz zaburzen psychicznych typu fobii spolecznej mozesz sie nie
obawiac.Poza tym badani chorzy mieli ww objawy po podaniu kw. nikotynowego a
nie po zjedzeniu ryby!
pozdr
mmm




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

chroby układu rozrodczego
Groprinosin-jeszcze pytako o ten lek
Padme-lek ziolowy-czy jest komuś znany?
Prokreacja Tetraplegikow
zapalenie pochwy -kiedy bezpiecznie?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem

zobacz wszyskie »