Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia galaretka z kurczaka

Grupy

Szukaj w grupach

 

galaretka z kurczaka

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-10-20 09:35:13

Temat: galaretka z kurczaka
Od: "Lusia71" <b...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witajcie,

Hmm... jak ja zrobic? Wlasciwie to moglabym moja Mame zapytac ale wlasnie
dla niej chce ja zrobic . Uwielbia galaretki miesne. Pomozcie :))


--
JoannaP + Alicja (niedługo kończymy 4 lata)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-10-20 11:32:48

Temat: Re: galaretka z kurczaka
Od: "Agata Solon" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Lusia71" <b...@g...pl> napisał w wiadomości
news:bn0aa2$j42$1@atlantis.news.tpi.pl...
> Witajcie,
>
> Hmm... jak ja zrobic? Wlasciwie to moglabym moja Mame zapytac ale wlasnie
> dla niej chce ja zrobic . Uwielbia galaretki miesne. Pomozcie :))
>
>
> --
> JoannaP + Alicja (niedługo kończymy 4 lata)
>

To nie jest skomplikowane danie. Na pewno bedzie sukces ;o)

1 kurczak albo same udka, wtedy nie ma problemu z wiorowatym miesem z piersi
standardowy zestaw wloszczyzny plus natka pietruszki
pieprz ziarnisty
czosnek
ok.pol kg kurzych lapek
sol
cos do garnirowania: zielony groszek, jajka na twardo itp. (niekoniecznie)

Ja osobiscie wole galaretke delikatnie scieta, dlatego nie uzywam dodatkowo
zelatyny - jezeli sa lapki to zetnie sie na bank.
Kurczaka oczyscic, podzielic na kawalki, do wersji dietetycznej czyli malo
tlustej - sciagnac skore. Zalac w rondlu zimna woda tak zeby tylko
przykrywala kurczaka, nie zeby sie w niej zatopil jak w studni, dodac lapki
i postawic na malym ogniu. Dodac ziarna pieprzu, kilka sztuk. Gotowac nalezy
ostroznie, ma tylko pyrkac bo jak sie bedzie kotlowac to wyjdzie metna
galaretka. Wloszczyzne mozna dodac od razu albo jak kto chce wykorzystac
marchewki do ozdabiania to jedna albo dwie odlozyc na ostatnie pol godziny
gotowania, to nie bedzie rozciapciana. Sol dodaje na ostatnie pol godziny,
jak juz mieso jest miekkie. Gotowac nalezy tak dlugo az sie polowa wody
wygotuje. Na koniec przyprawic czosnkiem, ale delikatnie. Z czosnku mozna w
zasadzie zrezygnowac, ale wtedy jest mdle. Schlodzic, zimne mieso podzielic
na wiorki, ulozyc jakos schludnie albo artystycznie w miseczkach poslugujac
sie wyriezanymi dekoracyjnie plasterkami marchewki, listeczkami natki i
innymi takimi. Zalac wywarem i do lodowki albo jakiej zimnej komorki.

Agata Solon, naturalna


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-10-20 12:06:23

Temat: Re: galaretka z kurczaka
Od: "Misielin" <MichalSadowski@_NOSPAM_acn.waw.pl> szukaj wiadomości tego autora

zamiast żelatyny polecam skrzydełka lub łapki kurze.

pozdrowionka

>
>


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Mam sardynki - co teraz ???
Płytka z "Tiny"
Kafeterka - urzadzenie gdzie znajde?
Gdzie znajde w Gdansku Wrzeszczu?
Kotlety z ziemniakow

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »