Strona główna Grupy pl.rec.dom garnki

Grupy

Szukaj w grupach

 

garnki

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 12


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2008-09-21 17:50:30

Temat: garnki
Od: "slud" <s...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam,czy ktoś spotkał sie z garnkami Kaiserkoch,albo Bohmann(wygladaja tak
samo) podejrzewam że są to garnki robione w Chinach i sprzedawane pod różnymi
nazwami(made in germany)Nie mniej jednak chodzi mi o to ze garnki wygladaja
bardzo solidnie,bardzo grube dno i ścianki,stal niklowo chromowa,termostaty
gotowanie beztluszczowe i bez wody itd. Kaiserkoch był chyba sprzedawany w
Europie Zachodniej akwizytorsko,mamiono wysoką wartoscią,nawet w ulotce jest
podana wartośc 1500 euro, a sprzedawano znacznie taniej jako okazję.Wrażenia
wizualne bardzo pozytywne,koszt 16 elementów to około 380-400zł.I teraz moje
pytanie-czy warto? w tej cenie i tak nie ma jakiejs sensownej konkurencji na
rynku,przynajmniej podobnie wyglądających garnków,czy ktoś moze takowe zakupił
i jak mu sie sprawują?


--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2008-09-22 08:57:22

Temat: Re: garnki
Od: "slud" <s...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

takie same garnki ma w ofercie Berghoff,Milerhaus,Bohmann,Ilingen i jeszcze
pewnie kilka niemieckich "marek" http://aukcja.onet.pl/show_item.php?
item=436928001

--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2008-09-24 20:21:02

Temat: Re: garnki
Od: AW <s...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

slud pisze:
> Witam,czy ktoś spotkał sie z garnkami Kaiserkoch,albo Bohmann(wygladaja tak
> samo) podejrzewam że są to garnki robione w Chinach i sprzedawane pod różnymi
> nazwami(made in germany)Nie mniej jednak chodzi mi o to ze garnki wygladaja
> bardzo solidnie,bardzo grube dno i ścianki,stal niklowo chromowa,termostaty
> gotowanie beztluszczowe i bez wody itd. Kaiserkoch był chyba sprzedawany w
> Europie Zachodniej akwizytorsko,mamiono wysoką wartoscią,nawet w ulotce jest
> podana wartośc 1500 euro, a sprzedawano znacznie taniej jako okazję.Wrażenia
> wizualne bardzo pozytywne,koszt 16 elementów to około 380-400zł.I teraz moje
> pytanie-czy warto? w tej cenie i tak nie ma jakiejs sensownej konkurencji na
> rynku,przynajmniej podobnie wyglądających garnków,czy ktoś moze takowe zakupił
> i jak mu sie sprawują?
>
>

Tak się zastanawiam....o co właściwie pytasz? Chcesz się dowiedzieć czy
te gary dobrze wyglądają (czytaj znajomym szczena opada) czy też chodzi
ci o to jak się w nich gotuje?
Jeśli o to pierwsze to nie wiem. Jeśli o drugie to wg. mnie tylko
totalne lamy kulinarne podniecają się marką garów i tym czy mają
"termostat" (gó..no nie termostat, co najwyżej wskaźnik temperatury),
grube dno, stal taką czy sraką itd. Osobiście znam gościa, który kupił
japoński nóż kuchenny za ca. 100EUR a nie umie jajka usmażyć.
Jeśli potrafisz gotować to wszystko ci wyjdzie nawet w puszce po
konserwie, a jak nie potrafisz to żaden garnek , choćby nie wiem jak
wypasiony, ci nie pomoże.

--
Pozdrawiam
AW

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2008-09-26 10:55:51

Temat: Re: garnki
Od: Flo <f...@N...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

Mam podobny dylemat z wyborem jak kolega.
Przebrnąłem przez wszystkie wypowiedzi i w zasadzie może z 10% było na
temat.
Jasno napiszę.

RAZEM z żoną chcemy zakupić takie oto garnki:
http://www.allegro.pl/item437508732_garnki_bergner_1
2_el_bg_2119%5D_hq_inox.html

Niekoniecznie ten zestaw ale na pewno tej firmy.

Czy ktoś z was ich używa?
Jakieś opinie?

Czy może to kolejna Chińska produkcja markowana przez (chyba) Niemców.

Używam zestawu noży tej firmy (kupionego przypadkiem na Słowacji) i
prawdę powiedziawszy skończyły mi się kłopoty w kuchni. Sprawdzają się.


Od razu też wspomnę, że cena mnie nie rajcuje. Metek dla szpanu nie będę
przyklejał na garnkach.
Mają się sprawdzać i tyle, a to czy kosztują 150, 250 czy 350 zł nie ma
znaczenia.

--
I wszystko jasne :)
GG - 2539855
http://www.bezpieczenstwo-osobiste.com/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2008-09-26 17:26:55

Temat: Re: garnki
Od: " 666" <u...@w...eu> szukaj wiadomości tego autora

Trochę jest prawdy w tym, że od garnka jakość potrawy niezbyt zalezy.

Mamy m.in. garnki Lagostina (po 400 zł ale za element) i wcale ich nie lubię,
ciężkie, długo się nagrzewają, niepotrzebnie są do
indukcji (mają wkładkę stalową, a stal ma taką sobie przewodnośc cieplną) - a używamy
na ceramicznej.

No ale zaj..... wygladaja ;-)

Co przy bardzo otwartej kuchni jakąś uzasadnioną potrzebą jest.

Ale...

Mielismy dwie patelnie do grilowania, takie w "prazki".

Obydwie wysokiej klasy, żeby nie było.

Jedna była tak beznadziejna na naszej kuchni, że wylądowała... u rodziców ;-))

Nie to nie zemsta, tam na_gazie się sprawdza, u nas na ceramicznej nie.

Za to mamy drugą patelnię do grilowania i jest REWELACYJNA na ceramicznej płycie, ja
po prostu od czasu pierwszego na tej patelni
smażenia przestałem uzywać grila w kuchenkach.

No dobra, idę sprawdzić co to jest - Tefal Vitaly.
JaC

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2008-09-26 18:43:05

Temat: Re: garnki
Od: "TomekD" <t...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


"Flo" <f...@N...gazeta.pl> wrote in message
news:gbif3q$agp$2@inews.gazeta.pl...
> Mam podobny dylemat z wyborem jak kolega.
> Przebrnąłem przez wszystkie wypowiedzi i w zasadzie może z 10% było na temat.
> Jasno napiszę.
>
> RAZEM z żoną chcemy zakupić takie oto garnki:
> http://www.allegro.pl/item437508732_garnki_bergner_1
2_el_bg_2119%5D_hq_inox.html
>
Ponieważ też szukam garnków myślałem że skorzystam, ale niestety te z aukcji nie
nadają się do indukcji :-(
Dla mnie na plus szklana pokrywa z 'wywietrznikiem'.
Na minus nitowane uchwyty które który to sposób mocowania podejrzewam o problemy
z doczyszczeniem, dla mnie lepsze na wyczucie wydają się zgrzewane.

TomekD


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2008-09-26 18:50:08

Temat: Re: garnki
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Fri, 26 Sep 2008 20:43:05 +0200, TomekD napisał(a):

> "Flo" <f...@N...gazeta.pl> wrote in message
> news:gbif3q$agp$2@inews.gazeta.pl...
>> Mam podobny dylemat z wyborem jak kolega.
>> Przebrnąłem przez wszystkie wypowiedzi i w zasadzie może z 10% było na temat.
>> Jasno napiszę.
>>
>> RAZEM z żoną chcemy zakupić takie oto garnki:
>> http://www.allegro.pl/item437508732_garnki_bergner_1
2_el_bg_2119%5D_hq_inox.html
>>
> Ponieważ też szukam garnków myślałem że skorzystam, ale niestety te z aukcji nie
> nadają się do indukcji :-(
> Dla mnie na plus szklana pokrywa z 'wywietrznikiem'.
> Na minus nitowane uchwyty które który to sposób mocowania podejrzewam o problemy
> z doczyszczeniem, dla mnie lepsze na wyczucie wydają się zgrzewane.
>
> TomekD

Zgrzewane czasem "puszczają" po dłuższym czasie używania, zwłaszcza kiedy
się często wkłąda garnek do piekarnika - następuje silne nagrzewanie, a
potem szybkie stygnięcie, spawy są osłabione. To ma znaczenie przy dużych
garnkach - wiesz, BHP :-)
Można się nieźle poparzyć, jak się urwie uchwyt w trakcie przenoszenia.
Mam parę dużych garnków z nitowanymi mocowaniami (takie różne gary do
robienia przetworów) i czuję się bezpieczniej po prostu. A co do domywania
- zmywarka dotrze w każdy zakamarek, jeśli nie ja :-)
--
"(...)Zewszad rozlegaly sie surowe upomnienia:Jestes niczym,zapomnij o
sobie,zyj innymi!Gdym moje Ja po raz czwarty napisal,poczulem sie jak
Anteusz ziemi dotykajacy!Grunt odnalazlem pod nogami.Utwierdzic sie w tym
Ja wbrew wszystkiemu,z maximum bezczelnosci.(...)"
Z Gombrowicza :-)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2008-09-26 18:52:54

Temat: Re: garnki
Od: Ikselka <i...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Fri, 26 Sep 2008 19:26:55 +0200, 666 napisał(a):

> Trochę jest prawdy w tym, że od garnka jakość potrawy niezbyt zalezy.
>
> Mamy m.in. garnki Lagostina (po 400 zł ale za element) i wcale ich nie lubię,
ciężkie, długo się nagrzewają, niepotrzebnie są do
> indukcji (mają wkładkę stalową, a stal ma taką sobie przewodnośc cieplną) - a
używamy na ceramicznej.
>
> No ale zaj..... wygladaja ;-)
>
> Co przy bardzo otwartej kuchni jakąś uzasadnioną potrzebą jest.
>
> Ale...
>
> Mielismy dwie patelnie do grilowania, takie w "prazki".
>
> Obydwie wysokiej klasy, żeby nie było.
>
> Jedna była tak beznadziejna na naszej kuchni, że wylądowała... u rodziców ;-))
>
> Nie to nie zemsta, tam na_gazie się sprawdza, u nas na ceramicznej nie.
>
> Za to mamy drugą patelnię do grilowania i jest REWELACYJNA na ceramicznej płycie,
ja po prostu od czasu pierwszego na tej patelni
> smażenia przestałem uzywać grila w kuchenkach.
>
> No dobra, idę sprawdzić co to jest - Tefal Vitaly.
> JaC

Jeśli się już wykąpałeś, to prosiłabym o te dane do wysyłki. Poważnie.
--
"(...)Zewszad rozlegaly sie surowe upomnienia:Jestes niczym,zapomnij o
sobie,zyj innymi!Gdym moje Ja po raz czwarty napisal,poczulem sie jak
Anteusz ziemi dotykajacy!Grunt odnalazlem pod nogami.Utwierdzic sie w tym
Ja wbrew wszystkiemu,z maximum bezczelnosci.(...)"
Z Gombrowicza :-)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2008-09-26 21:49:34

Temat: Re: garnki
Od: " 666" <u...@w...eu> szukaj wiadomości tego autora

Ale powaznie lecę, jak wrócę...
JaC


-----

> Jeśli się już wykąpałeś, to prosiłabym o te dane do wysyłki.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2008-09-30 15:36:37

Temat: Re: garnki
Od: Jacek Osiecki <j...@c...pl> szukaj wiadomości tego autora

Dnia Fri, 26 Sep 2008 20:43:05 +0200, TomekD napisał(a):
> "Flo" <f...@N...gazeta.pl> wrote in message

>> RAZEM z żoną chcemy zakupić takie oto garnki:
>> http://www.allegro.pl/item437508732_garnki_bergner_1
2_el_bg_2119%5D_hq_inox.html

> Ponieważ też szukam garnków myślałem że skorzystam, ale niestety te z aukcji nie
> nadają się do indukcji :-(

To ja polecę najzwyklejsze garnki z Ikei, linia Ikea365+.
Nadają się do indukcji, są solidne, mają wewnątrz miarkę co sobie bardzo
chwalę (co rano robię mleko na płatki, odmierzam dokładną ilość, ustawiam
timer i moc na płycie, gotowe), bodajże 15 lat gwarancji. Pokrywki stalowe,
ale można kupić też częściowo przeszklone. Wybór całkiem zacny, a ceny
rozsądne.

> Dla mnie na plus szklana pokrywa z 'wywietrznikiem'.

Nie pamiętam czy metalowe pokrywki mają wywietrznik - CHYBA jest.

> Na minus nitowane uchwyty które który to sposób mocowania podejrzewam
> o problemy z doczyszczeniem, dla mnie lepsze na wyczucie wydają się
> zgrzewane.

Nie dam głowy, ale są chyba zgrzewane (na takie też wyglądają ze zdjęć na
stronie Ikei).

P.S. Korzystałeś już z tej płyty indukcyjnej? Nie powiem, hałas (głównie
wysoki pisk, mniejsza o wentylator) potrafi być dosyć dokuczliwy...
Szczęśliwie kuchnię mamy jako osobne pomieszczenie - podejrzewam że gdyby to
było modne obecnie studio, to taki piszczek mógłby dosyć przeszkadzać.
Inna sprawa że nawet wiedząc o hałasie wybrałbym indukcję - wygodna jak
diabli, tempo podgrzewania idealne...

Pozdrawiam,
--
Jacek Osiecki j...@c...pl GG:3828944
"Poglądy polityczne mają takie znaczenie w sejmie jak upierzenie u krokodyla"
(c) Tomasz Olbratowski 2004

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Olej po smażeniu frytek - co z nim robic ?
Odrestaurowywanie strych mebli - książki
40 minut
Pralka idealna.
grzejnik olejowy

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Naprawa klimy przenośnej - czy to opłacalne?
Prasa do oleju na użytek domowy
Re: Zerowatt zx 33 - instrukcja obslugi
jak dotrzeć do głowicy baterii
Kuchenka gazowa z regulacją temperatury

zobacz wszyskie »