| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2008-02-17 13:46:22
Temat: ghee
Jak przyrzadzic ghee? w necie znalazlem 2 rodzaje przepisow - w jednych sie
samo maslo podgrzewa, w innych gotuje w wodzie, ktory przepis jest wlasciwy?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2008-02-17 14:33:33
Temat: Re: gheeNAY schrieb:
> Jak przyrzadzic ghee? w necie znalazlem 2 rodzaje przepisow - w jednych sie
> samo maslo podgrzewa, w innych gotuje w wodzie, ktory przepis jest wlasciwy?
rozumiem, że nie chcesz gotowca z supermarktu. Masło ostrożnie
podgrzewasz w garnku bez wody. Ona ma właśnie odparować. Ostrożnie
grzać, bo spalisz. Po jakiś 20-30 minutach ściągasz pianę białkową z
góry (w międzyczasie też), na końcu filtrujesz przez niezbyt drobny
filtr, papierowe do herbaty są ok. Albo przez pończochę, ale wypraną
;-). Jeszcze płynne wlewasz do jakichś pojemników, najlepiej z ciemnego
szkła, ale z dużą dziurą ;-)
Waldek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2008-02-17 21:03:53
Temat: Re: gheeUżytkownik "NAY" <N...@N...com> napisał w wiadomości
news:fp9cql$h8n$1@node1.news.atman.pl...
>
>
> Jak przyrzadzic ghee? w necie znalazlem 2 rodzaje przepisow - w jednych
> sie samo maslo podgrzewa, w innych gotuje w wodzie, ktory przepis jest
> wlasciwy?
Najbardziej kompletny - i osobiście sprawdzony - przepis jaki znam jest
następujący:
Masło należy najpierw wypłukać z białek w zimnej wodzie, tzn. włożyć kostkę
do gara (polecam) lub michy, zalać letnią wodą, dobrze wymiesić, wymienić
wodę, czynności powtarzać dopóki odlewana woda jest mętna. Uwaga - jeśli
woda jest za zimna, masło będzie twarde i trudne w obróbce. Jeśli za ciepła,
ryzykujemy, że roztopi się i wymiesza z wodą.
Następnie masło należy ogrzewać na łaźni wodnej (najlepiej w tym samym
garnku, dla ograniczenia strat - dlatego polecam), dopóki nie przejdzie z
dyspersji typu tłuszcz w wodzie do dyspersji typu woda w tłuszczu - można
moment przejścia fazowego poznać po tym, że robi się na chwilę jakby
galaretowate - i ogrzewać jeszcze trochę w celu odparowania jak największej
ilości wody. Ogrzewania bezpośrednio na ogniu nie polecam, bo łatwo
przekroczyć temperaturę powyżej której nastąpi przejście tłuszczów
nienasyconych z izomeru cis do trans, co nie jest zbyt zdrowe, i można
przypalić resztki białek, co zasadniczo zmienia smak - choć są i tacy,
którzy to lubią - takie masło trochę smakuje "krówką".
Na koniec tłuszcz należy przesączyć do zakręcanego słoika, np. przez zwykły
filtr do kawy. Niestety filtr szybko się zatyka krzepnącym masłem, więc jest
trochę zabawy z przelewaniem masła z powrotem do garnka, ogrzewaniem,
wlewaniem z powrotem do filtra...
Poza tym razem z masłem przedostają się czasem do słoika również resztki
wody, w postaci kulek opadających na dno. Można je później usunąć, po
schłodzeniu zawartości, albo zignorować. Na jedno wychodzi. ;)
Faktura masła, o ile ma dla nas znaczenie, zależy od dwu czynników: im
wolniejsze schładzanie tym bardziej ziarnista (np. można słoik wstawić do
dużej ilości gorącej wody, i poczekać aż stopniowo ostygnie), im szybsze tym
bardziej gładka (można od razu wstawić do zamrażalnika). Drugi czynnik to
skład samego masła: im bardziej fałszowane tłuszczami roślinnymi, tym
bardziej papkowata konsystencja - przy prawdziwym maśle powinno być twarde i
"skrobalne" łyżeczką.
Tak przygotowane masło daje się bardzo długo przechowywać, podobnie jak np.
olej roślinny - wobec braku wody i innych substancji drobnoustroje
niechętnie biorą się za taki tłuszcz. Oczywiście przechowujemy zakręcone,
żeby się nie utleniało.
Miłej zabawy!
T. D.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
4. Data: 2008-02-18 04:46:34
Temat: Re: gheeNAY pisze:
> Jak przyrzadzic ghee? w necie znalazlem 2 rodzaje przepisow - w jednych sie
> samo maslo podgrzewa, w innych gotuje w wodzie, ktory przepis jest wlasciwy?
>
>
Oba. Róznią sie nieco w smaku, ale efekt taki sam.
--
Sławomir Jan Marusiński
Gdańsk.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
5. Data: 2008-02-18 20:32:03
Temat: Re: gheeKyllyan pisze:
> NAY pisze:
>> Jak przyrzadzic ghee? w necie znalazlem 2 rodzaje przepisow - w
>> jednych sie samo maslo podgrzewa, w innych gotuje w wodzie, ktory
>> przepis jest wlasciwy?
>>
>>
> Oba. Róznią sie nieco w smaku, ale efekt taki sam.
O ludzie kochani, czy nikt już nie wie kiedy sie topi masło na
jesienno-zimowo-wiosenne przechowanie?
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
6. Data: 2008-02-20 17:01:12
Temat: Re: ghee
Użytkownik "Jerzy Nowak" <0...@m...pl> napisał w wiadomości
news:fpcq9k$jjn$2@nemesis.news.tpi.pl...
> Kyllyan pisze:
>> NAY pisze:
>>> Jak przyrzadzic ghee? w necie znalazlem 2 rodzaje przepisow - w jednych
>>> sie samo maslo podgrzewa, w innych gotuje w wodzie, ktory przepis jest
>>> wlasciwy?
>>>
>>>
>> Oba. Róznią sie nieco w smaku, ale efekt taki sam.
>
> O ludzie kochani, czy nikt już nie wie kiedy sie topi masło na
> jesienno-zimowo-wiosenne przechowanie?
> pozdr. Jerzy
w takim razie powiedz jak?
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
7. Data: 2008-02-20 20:02:44
Temat: Re: gheeNAY pisze:
> w takim razie powiedz jak?
Chemia praktyczna dla wszystkich, str. 272
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
8. Data: 2008-02-21 04:44:06
Temat: Re: ghee
Użytkownik "Jerzy Nowak" <0...@m...pl> napisał w wiadomości
news:fpi1ai$hq5$1@nemesis.news.tpi.pl...
> NAY pisze:
>> w takim razie powiedz jak?
>
> Chemia praktyczna dla wszystkich, str. 272
> pozdr. Jerzy
tzn nie wiesz. tak myslalem
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
9. Data: 2008-02-21 20:20:14
Temat: Re: gheeNAY pisze:
> Użytkownik "Jerzy Nowak" <0...@m...pl> napisał w wiadomości
> news:fpi1ai$hq5$1@nemesis.news.tpi.pl...
>> NAY pisze:
>>> w takim razie powiedz jak?
>> Chemia praktyczna dla wszystkich, str. 272
>> pozdr. Jerzy
>
> tzn nie wiesz. tak myslalem
Na wodzie.
pozdr. Jerzy
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
10. Data: 2008-02-28 15:34:49
Temat: Re: gheew youtube.com - wiesz co to takiego...? wpisz "how to make ghee" i zobacz co
tam jest... kub duzo masla wrzuc do gara lekko gotuj i zbieraj piane - nie
mieszaj. jak zostanie przezroczyste to przewilturj przez metalowe sitko i
papier toalet (jedna war) do sloikow albo innych garow i do lodowki - albo
na parapet.
--
GiveMeHug Inc.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |