Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia ghee

Grupy

Szukaj w grupach

 

ghee

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 10


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2008-02-17 13:46:22

Temat: ghee
Od: "NAY" <N...@N...com> szukaj wiadomości tego autora



Jak przyrzadzic ghee? w necie znalazlem 2 rodzaje przepisow - w jednych sie
samo maslo podgrzewa, w innych gotuje w wodzie, ktory przepis jest wlasciwy?


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2008-02-17 14:33:33

Temat: Re: ghee
Od: Waldemar <w...@c...de> szukaj wiadomości tego autora

NAY schrieb:
> Jak przyrzadzic ghee? w necie znalazlem 2 rodzaje przepisow - w jednych sie
> samo maslo podgrzewa, w innych gotuje w wodzie, ktory przepis jest wlasciwy?

rozumiem, że nie chcesz gotowca z supermarktu. Masło ostrożnie
podgrzewasz w garnku bez wody. Ona ma właśnie odparować. Ostrożnie
grzać, bo spalisz. Po jakiś 20-30 minutach ściągasz pianę białkową z
góry (w międzyczasie też), na końcu filtrujesz przez niezbyt drobny
filtr, papierowe do herbaty są ok. Albo przez pończochę, ale wypraną
;-). Jeszcze płynne wlewasz do jakichś pojemników, najlepiej z ciemnego
szkła, ale z dużą dziurą ;-)

Waldek

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2008-02-17 21:03:53

Temat: Re: ghee
Od: "Tomasz Dryjanski" <T...@s...o2.pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "NAY" <N...@N...com> napisał w wiadomości
news:fp9cql$h8n$1@node1.news.atman.pl...
>
>
> Jak przyrzadzic ghee? w necie znalazlem 2 rodzaje przepisow - w jednych
> sie samo maslo podgrzewa, w innych gotuje w wodzie, ktory przepis jest
> wlasciwy?

Najbardziej kompletny - i osobiście sprawdzony - przepis jaki znam jest
następujący:
Masło należy najpierw wypłukać z białek w zimnej wodzie, tzn. włożyć kostkę
do gara (polecam) lub michy, zalać letnią wodą, dobrze wymiesić, wymienić
wodę, czynności powtarzać dopóki odlewana woda jest mętna. Uwaga - jeśli
woda jest za zimna, masło będzie twarde i trudne w obróbce. Jeśli za ciepła,
ryzykujemy, że roztopi się i wymiesza z wodą.
Następnie masło należy ogrzewać na łaźni wodnej (najlepiej w tym samym
garnku, dla ograniczenia strat - dlatego polecam), dopóki nie przejdzie z
dyspersji typu tłuszcz w wodzie do dyspersji typu woda w tłuszczu - można
moment przejścia fazowego poznać po tym, że robi się na chwilę jakby
galaretowate - i ogrzewać jeszcze trochę w celu odparowania jak największej
ilości wody. Ogrzewania bezpośrednio na ogniu nie polecam, bo łatwo
przekroczyć temperaturę powyżej której nastąpi przejście tłuszczów
nienasyconych z izomeru cis do trans, co nie jest zbyt zdrowe, i można
przypalić resztki białek, co zasadniczo zmienia smak - choć są i tacy,
którzy to lubią - takie masło trochę smakuje "krówką".
Na koniec tłuszcz należy przesączyć do zakręcanego słoika, np. przez zwykły
filtr do kawy. Niestety filtr szybko się zatyka krzepnącym masłem, więc jest
trochę zabawy z przelewaniem masła z powrotem do garnka, ogrzewaniem,
wlewaniem z powrotem do filtra...
Poza tym razem z masłem przedostają się czasem do słoika również resztki
wody, w postaci kulek opadających na dno. Można je później usunąć, po
schłodzeniu zawartości, albo zignorować. Na jedno wychodzi. ;)
Faktura masła, o ile ma dla nas znaczenie, zależy od dwu czynników: im
wolniejsze schładzanie tym bardziej ziarnista (np. można słoik wstawić do
dużej ilości gorącej wody, i poczekać aż stopniowo ostygnie), im szybsze tym
bardziej gładka (można od razu wstawić do zamrażalnika). Drugi czynnik to
skład samego masła: im bardziej fałszowane tłuszczami roślinnymi, tym
bardziej papkowata konsystencja - przy prawdziwym maśle powinno być twarde i
"skrobalne" łyżeczką.
Tak przygotowane masło daje się bardzo długo przechowywać, podobnie jak np.
olej roślinny - wobec braku wody i innych substancji drobnoustroje
niechętnie biorą się za taki tłuszcz. Oczywiście przechowujemy zakręcone,
żeby się nie utleniało.

Miłej zabawy!

T. D.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2008-02-18 04:46:34

Temat: Re: ghee
Od: Kyllyan <m...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

NAY pisze:
> Jak przyrzadzic ghee? w necie znalazlem 2 rodzaje przepisow - w jednych sie
> samo maslo podgrzewa, w innych gotuje w wodzie, ktory przepis jest wlasciwy?
>
>
Oba. Róznią sie nieco w smaku, ale efekt taki sam.
--
Sławomir Jan Marusiński
Gdańsk.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2008-02-18 20:32:03

Temat: Re: ghee
Od: Jerzy Nowak <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

Kyllyan pisze:
> NAY pisze:
>> Jak przyrzadzic ghee? w necie znalazlem 2 rodzaje przepisow - w
>> jednych sie samo maslo podgrzewa, w innych gotuje w wodzie, ktory
>> przepis jest wlasciwy?
>>
>>
> Oba. Róznią sie nieco w smaku, ale efekt taki sam.

O ludzie kochani, czy nikt już nie wie kiedy sie topi masło na
jesienno-zimowo-wiosenne przechowanie?
pozdr. Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


6. Data: 2008-02-20 17:01:12

Temat: Re: ghee
Od: "NAY" <N...@N...com> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Jerzy Nowak" <0...@m...pl> napisał w wiadomości
news:fpcq9k$jjn$2@nemesis.news.tpi.pl...
> Kyllyan pisze:
>> NAY pisze:
>>> Jak przyrzadzic ghee? w necie znalazlem 2 rodzaje przepisow - w jednych
>>> sie samo maslo podgrzewa, w innych gotuje w wodzie, ktory przepis jest
>>> wlasciwy?
>>>
>>>
>> Oba. Róznią sie nieco w smaku, ale efekt taki sam.
>
> O ludzie kochani, czy nikt już nie wie kiedy sie topi masło na
> jesienno-zimowo-wiosenne przechowanie?
> pozdr. Jerzy

w takim razie powiedz jak?


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


7. Data: 2008-02-20 20:02:44

Temat: Re: ghee
Od: Jerzy Nowak <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

NAY pisze:
> w takim razie powiedz jak?

Chemia praktyczna dla wszystkich, str. 272
pozdr. Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


8. Data: 2008-02-21 04:44:06

Temat: Re: ghee
Od: "NAY" <N...@N...com> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "Jerzy Nowak" <0...@m...pl> napisał w wiadomości
news:fpi1ai$hq5$1@nemesis.news.tpi.pl...
> NAY pisze:
>> w takim razie powiedz jak?
>
> Chemia praktyczna dla wszystkich, str. 272
> pozdr. Jerzy

tzn nie wiesz. tak myslalem


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


9. Data: 2008-02-21 20:20:14

Temat: Re: ghee
Od: Jerzy Nowak <0...@m...pl> szukaj wiadomości tego autora

NAY pisze:
> Użytkownik "Jerzy Nowak" <0...@m...pl> napisał w wiadomości
> news:fpi1ai$hq5$1@nemesis.news.tpi.pl...
>> NAY pisze:
>>> w takim razie powiedz jak?
>> Chemia praktyczna dla wszystkich, str. 272
>> pozdr. Jerzy
>
> tzn nie wiesz. tak myslalem

Na wodzie.
pozdr. Jerzy

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


10. Data: 2008-02-28 15:34:49

Temat: Re: ghee
Od: <t...@y...com> szukaj wiadomości tego autora

w youtube.com - wiesz co to takiego...? wpisz "how to make ghee" i zobacz co
tam jest... kub duzo masla wrzuc do gara lekko gotuj i zbieraj piane - nie
mieszaj. jak zostanie przezroczyste to przewilturj przez metalowe sitko i
papier toalet (jedna war) do sloikow albo innych garow i do lodowki - albo
na parapet.

--
GiveMeHug Inc.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Mini opiekacz - kupic czy nie kupić ? Co o nim sądzicie ?
Fasolka po bretońsku a cassoulet
cassoulet - gdzie kupić
mój makser
Pasztet zajęczy.

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »