Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia ghee Re: ghee

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: ghee

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.internetia.
pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Tomasz Dryjanski" <T...@s...o2.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: ghee
Date: Sun, 17 Feb 2008 22:03:53 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 49
Message-ID: <fpa7rg$ndc$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <fp9cql$h8n$1@node1.news.atman.pl>
NNTP-Posting-Host: cnj240.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1203282608 23980 83.31.163.240 (17 Feb 2008 21:10:08
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 17 Feb 2008 21:10:08 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.3138
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.3198
X-Antivirus: avast! (VPS 080217-0, 2008-02-17), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:310470
Ukryj nagłówki

Użytkownik "NAY" <N...@N...com> napisał w wiadomości
news:fp9cql$h8n$1@node1.news.atman.pl...
>
>
> Jak przyrzadzic ghee? w necie znalazlem 2 rodzaje przepisow - w jednych
> sie samo maslo podgrzewa, w innych gotuje w wodzie, ktory przepis jest
> wlasciwy?

Najbardziej kompletny - i osobiście sprawdzony - przepis jaki znam jest
następujący:
Masło należy najpierw wypłukać z białek w zimnej wodzie, tzn. włożyć kostkę
do gara (polecam) lub michy, zalać letnią wodą, dobrze wymiesić, wymienić
wodę, czynności powtarzać dopóki odlewana woda jest mętna. Uwaga - jeśli
woda jest za zimna, masło będzie twarde i trudne w obróbce. Jeśli za ciepła,
ryzykujemy, że roztopi się i wymiesza z wodą.
Następnie masło należy ogrzewać na łaźni wodnej (najlepiej w tym samym
garnku, dla ograniczenia strat - dlatego polecam), dopóki nie przejdzie z
dyspersji typu tłuszcz w wodzie do dyspersji typu woda w tłuszczu - można
moment przejścia fazowego poznać po tym, że robi się na chwilę jakby
galaretowate - i ogrzewać jeszcze trochę w celu odparowania jak największej
ilości wody. Ogrzewania bezpośrednio na ogniu nie polecam, bo łatwo
przekroczyć temperaturę powyżej której nastąpi przejście tłuszczów
nienasyconych z izomeru cis do trans, co nie jest zbyt zdrowe, i można
przypalić resztki białek, co zasadniczo zmienia smak - choć są i tacy,
którzy to lubią - takie masło trochę smakuje "krówką".
Na koniec tłuszcz należy przesączyć do zakręcanego słoika, np. przez zwykły
filtr do kawy. Niestety filtr szybko się zatyka krzepnącym masłem, więc jest
trochę zabawy z przelewaniem masła z powrotem do garnka, ogrzewaniem,
wlewaniem z powrotem do filtra...
Poza tym razem z masłem przedostają się czasem do słoika również resztki
wody, w postaci kulek opadających na dno. Można je później usunąć, po
schłodzeniu zawartości, albo zignorować. Na jedno wychodzi. ;)
Faktura masła, o ile ma dla nas znaczenie, zależy od dwu czynników: im
wolniejsze schładzanie tym bardziej ziarnista (np. można słoik wstawić do
dużej ilości gorącej wody, i poczekać aż stopniowo ostygnie), im szybsze tym
bardziej gładka (można od razu wstawić do zamrażalnika). Drugi czynnik to
skład samego masła: im bardziej fałszowane tłuszczami roślinnymi, tym
bardziej papkowata konsystencja - przy prawdziwym maśle powinno być twarde i
"skrobalne" łyżeczką.
Tak przygotowane masło daje się bardzo długo przechowywać, podobnie jak np.
olej roślinny - wobec braku wody i innych substancji drobnoustroje
niechętnie biorą się za taki tłuszcz. Oczywiście przechowujemy zakręcone,
żeby się nie utleniało.

Miłej zabawy!

T. D.


 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
18.02 Kyllyan
18.02 Jerzy Nowak
20.02 NAY
20.02 Jerzy Nowak
21.02 NAY
21.02 Jerzy Nowak
28.02 t...@y...com
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem