Data: 2008-02-17 14:33:33
Temat: Re: ghee
Od: Waldemar <w...@c...de>
Pokaż wszystkie nagłówki
NAY schrieb:
> Jak przyrzadzic ghee? w necie znalazlem 2 rodzaje przepisow - w jednych sie
> samo maslo podgrzewa, w innych gotuje w wodzie, ktory przepis jest wlasciwy?
rozumiem, że nie chcesz gotowca z supermarktu. Masło ostrożnie
podgrzewasz w garnku bez wody. Ona ma właśnie odparować. Ostrożnie
grzać, bo spalisz. Po jakiś 20-30 minutach ściągasz pianę białkową z
góry (w międzyczasie też), na końcu filtrujesz przez niezbyt drobny
filtr, papierowe do herbaty są ok. Albo przez pończochę, ale wypraną
;-). Jeszcze płynne wlewasz do jakichś pojemników, najlepiej z ciemnego
szkła, ale z dużą dziurą ;-)
Waldek
|