| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2003-07-16 12:44:05
Temat: gorące, wekowane sosyWitam,
ostatnio pojawil sie na grupie fajny przepis na sos hinduski, ktory mozna
wekowac. Znalazłam w sieci jeszcze inny, jak już był to przepraszam. Może są
jakieś inne, które można byłoby przygotować na zime ?
Składniki:
500 g papryki słodkiej
500 g papryki ostrej
500 g wyłuskanych orzechów włoskich
10 główek czosnku (dużych
150 ml oleju (ciut więcej niz pol szklanki)
4 kopiate łyżki soli
4 łyżki octu (ja dałam winny z białego wina), przepis nie precyzował mocy
Przepis:
Obie papryki zemlec, do gara (musi być odporny na przypalanie), dodac olej i
smażyc, aż woda odparuje; dodać zmielone orzechy i sól, dalej wygotowywać,
mieszac i mocowac się z obieraniem czosnku (tasakiem albo szerokim nozem
zdrowo uciskac zabki, potem cos jeszcze trzeba oderwac, ale w zasadzie
"samo" sie obiera). Czosnek też zemlec. Kiedy papryka z orzechami juz jest
tak gęsta, że ledwo się daje mieszać, dodac ocet i czosnek, zamieszać,
poczekać aż znowu zacznie bulgotac i gotowe. Składać gorące do małych
słoiczków, zakręcać, powinno sie zassać.
Wskazówki i uwagi:
Wyszło mi 10 słoiczków 200 ml.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
| « poprzedni wątek | następny wątek » |