Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia gorące, wekowane sosy

Grupy

Szukaj w grupach

 

gorące, wekowane sosy

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-07-16 12:44:05

Temat: gorące, wekowane sosy
Od: "haszka" <h...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam,

ostatnio pojawil sie na grupie fajny przepis na sos hinduski, ktory mozna
wekowac. Znalazłam w sieci jeszcze inny, jak już był to przepraszam. Może są
jakieś inne, które można byłoby przygotować na zime ?

Składniki:
500 g papryki słodkiej
500 g papryki ostrej
500 g wyłuskanych orzechów włoskich
10 główek czosnku (dużych

150 ml oleju (ciut więcej niz pol szklanki)
4 kopiate łyżki soli
4 łyżki octu (ja dałam winny z białego wina), przepis nie precyzował mocy

Przepis:
Obie papryki zemlec, do gara (musi być odporny na przypalanie), dodac olej i
smażyc, aż woda odparuje; dodać zmielone orzechy i sól, dalej wygotowywać,
mieszac i mocowac się z obieraniem czosnku (tasakiem albo szerokim nozem
zdrowo uciskac zabki, potem cos jeszcze trzeba oderwac, ale w zasadzie
"samo" sie obiera). Czosnek też zemlec. Kiedy papryka z orzechami juz jest
tak gęsta, że ledwo się daje mieszać, dodac ocet i czosnek, zamieszać,
poczekać aż znowu zacznie bulgotac i gotowe. Składać gorące do małych
słoiczków, zakręcać, powinno sie zassać.
Wskazówki i uwagi:
Wyszło mi 10 słoiczków 200 ml.



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

co to za kasza kus kus?
a taka tam sobie salata, ale smaczna [P]
P- ciasto z jablkami i cynamonem
Przeliczniki
tofu

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »