Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed.silweb.pl!newsfeed.
tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "haszka" <h...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: gorące, wekowane sosy
Date: Wed, 16 Jul 2003 14:44:05 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 30
Message-ID: <bf3hb8$5tn$1@atlantis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: poczta.futura.com.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1058359465 6071 193.91.26.130 (16 Jul 2003 12:44:25
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 16 Jul 2003 12:44:25 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:164808
Ukryj nagłówki
Witam,
ostatnio pojawil sie na grupie fajny przepis na sos hinduski, ktory mozna
wekowac. Znalazłam w sieci jeszcze inny, jak już był to przepraszam. Może są
jakieś inne, które można byłoby przygotować na zime ?
Składniki:
500 g papryki słodkiej
500 g papryki ostrej
500 g wyłuskanych orzechów włoskich
10 główek czosnku (dużych
150 ml oleju (ciut więcej niz pol szklanki)
4 kopiate łyżki soli
4 łyżki octu (ja dałam winny z białego wina), przepis nie precyzował mocy
Przepis:
Obie papryki zemlec, do gara (musi być odporny na przypalanie), dodac olej i
smażyc, aż woda odparuje; dodać zmielone orzechy i sól, dalej wygotowywać,
mieszac i mocowac się z obieraniem czosnku (tasakiem albo szerokim nozem
zdrowo uciskac zabki, potem cos jeszcze trzeba oderwac, ale w zasadzie
"samo" sie obiera). Czosnek też zemlec. Kiedy papryka z orzechami juz jest
tak gęsta, że ledwo się daje mieszać, dodac ocet i czosnek, zamieszać,
poczekać aż znowu zacznie bulgotac i gotowe. Składać gorące do małych
słoiczków, zakręcać, powinno sie zassać.
Wskazówki i uwagi:
Wyszło mi 10 słoiczków 200 ml.
|