Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia gotowanie kaszy inaczej?

Grupy

Szukaj w grupach

 

gotowanie kaszy inaczej?

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 1


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2003-05-08 09:45:56

Temat: gotowanie kaszy inaczej?
Od: PatryCCCja <k...@s...TO_WYTNIJ.pl> szukaj wiadomości tego autora

za wiem:
"100 gramów produktów zawiera średnio, następujące ilości magnezu; [...]
kasza jaglana i jęczmienna - 270 do 290 miligramów, [...] kasza gryczana
prażona - 220 miligramów,"
"Duże straty magnezu powstają podczas procesów oczyszczania ziaren zbóż i
przetwarzania produktów w procesach przemysłowych. Podczas gotowania potraw
magnez podobnie jak witaminy B i witamina C wypłukiwany jest z pokarmów
przez wodę."

czy mozna jakos inaczej gotowac kasze niz normalnie w wodzie? cos mi chodzi
po glowie ze ktos kiedys pisal o "gotowaniu" w piekarniku - tyle ze chyba
ryzu, ale kasza przeciez podobnie na pewno sie da.

pozdr, pat
--
vege.pl http://www.vege.pl
PuszKKKa http://puszkkka.spinacz.pl
SPINACZ http://www.spinacz.pl/

--
Serwis Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


1. Data: 2003-05-08 09:55:39

Temat: Re: gotowanie kaszy inaczej?
Od: Peyton <p...@t...pl.POTRZEBNA.pozyczka.500.tys.zl.0601.49.19.98.04> szukaj wiadomości tego autora

PatryCCCja <k...@s...TO_WYTNIJ.pl> wrote in
news:3EBA2754.A0FED63B@spinacz.TO_WYTNIJ.pl:

> czy mozna jakos inaczej gotowac kasze niz normalnie w wodzie?

hm? ale przeciez woda czesciowo odparowywuje, a czesciowo pozostaje w
namoczonej kaszy. chyba skladniki mineralne nie odlatuja do atmosfery?

my gotujemy kasze do momentu, kiedy w garnku nie ma wody.

--
p|||||e||y|||||||||||t|||||||||o||n

Decyzja oswojenia niesie w sobie ryzyko łez. -- "Mały Książę"

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-05-08 09:58:32

Temat: Re: gotowanie kaszy inaczej?
Od: Jo'Asia <j...@r...art.pl> szukaj wiadomości tego autora

PatryCCCja wystukała:

> za wiem:
> "100 gramów produktów zawiera średnio, następujące ilości magnezu; [...]
> kasza jaglana i jęczmienna - 270 do 290 miligramów, [...] kasza gryczana
> prażona - 220 miligramów,"
> "Duże straty magnezu powstają podczas procesów oczyszczania ziaren zbóż i
> przetwarzania produktów w procesach przemysłowych. Podczas gotowania potraw
> magnez podobnie jak witaminy B i witamina C wypłukiwany jest z pokarmów
> przez wodę."

> czy mozna jakos inaczej gotowac kasze niz normalnie w wodzie? cos mi chodzi
> po glowie ze ktos kiedys pisal o "gotowaniu" w piekarniku - tyle ze chyba
> ryzu, ale kasza przeciez podobnie na pewno sie da.

Przecież kasze "nie w torebkach" gotuje się tak, że cała woda ulega
wchłonięciu. To jak tu coś można wypłukać?

Jo'Asia

--
__.-=-. Joanna Słupek j...@h...pl .-=-.__
--<()> http://bujold.fantastyka.net/ http://esensja.pl/ <()>--
.__.'| ....................................................
.. |'.__.
W życiu bywa różnie, ale pinga lepiej mieć krótkiego, niż długiego. (TomasH)

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-05-08 10:27:36

Temat: Re: gotowanie kaszy inaczej?
Od: "AB" <a...@N...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

> czy mozna jakos inaczej gotowac kasze niz normalnie w wodzie? cos mi chodzi
> po glowie ze ktos kiedys pisal o "gotowaniu" w piekarniku

A ja właściwie kasz ...nie gotuję. Dotyczy to także ryżu. Wsypuję potrzebną
ilość kaszy do szybkowara, zalewam wodą (circa x2 pojemność kaszy, zależy od
tego czy to ma być np. sypka kasza gryczana czy legumina z ryżu - w tym
ostatnim przypadku wody/lub mleka daję więcej). Solę albo nie, zagotowuję w
OTWARTYM szybkowarze, zamykam pokrywę - i już! Kasze są gotowe po ok. 15
minutach, ryż ok. pół godziny. Płyn wchłonięty. Jeszcze jedna zaleta - w
zamkniętym szybkowarze kasza pozostaje ciepła przez kilka godzin!

Pozdrawiam!
- Amy

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-05-08 10:34:26

Temat: Re: gotowanie kaszy inaczej?
Od: " " <a...@N...gazeta.pl> szukaj wiadomości tego autora

Nie napisałam, że po zamknięciu szybkowara wyłączam gaz, ale to chyba
oczywiste?
Na wszelki wypadek dopisuję tę informację...

Amy

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-05-08 12:37:08

Temat: Re: gotowanie kaszy inaczej?
Od: "waldek" <x...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

=========
Ja zalewam kaszę wodą 1:1,5, zagototowuję,
a gdy wchłonie wodę wkładam do piekarnika
na 20 min w 120-140C. Tak samo z ryżem.
Wszystko wtedy wychodzi na sypko i jest smaczniejsze.

waldek
=========


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-05-08 13:28:16

Temat: Re: gotowanie kaszy inaczej?
Od: "Agata Solon" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "AB" <a...@N...gazeta.pl> napisał w wiadomości
news:b9dbeo$d0m$1@inews.gazeta.pl...

> A ja właściwie kasz ...nie gotuję. Dotyczy to także ryżu. Wsypuję
potrzebną
> ilość kaszy do szybkowara, zalewam wodą

To robisz dokladnie to samo o czym pisza inni, czyli gotujesz, tyle ze w
innym urzadzeniu. ;o)

Agata Solon, naturalna


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-05-08 13:30:56

Temat: Re: gotowanie kaszy inaczej?
Od: "Agata Solon" <a...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


Użytkownik "waldek" <x...@o...pl> napisał w wiadomości
news:b9dk5t$6pn$1@atlantis.news.tpi.pl...
> =========
> Ja zalewam kaszę wodą 1:1,5, zagototowuję,
> a gdy wchłonie wodę wkładam do piekarnika
> na 20 min w 120-140C. Tak samo z ryżem.
> Wszystko wtedy wychodzi na sypko i jest smaczniejsze.
>
> waldek
> =========
>
Wiecie co? ten gosc, ktory pisal o wyplukiwaniu czegos tam z kaszy podczas
gotowania po prostu nie mial pojecia jak sie gotuje kasze, dlatego takie
glupstwo palnal. Ryz - tak, ale w zyciu nie slyszalam, zeby gotowac kasze w
duzej ilosci wody i odcedzac. ;o))

Agata Solon, naturalna


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-05-09 06:38:10

Temat: Re: gotowanie kaszy inaczej?
Od: "waldek" <x...@o...pl> szukaj wiadomości tego autora

> w zyciu nie slyszalam, zeby gotowac kasze w
> duzej ilosci wody i odcedzac. ;o))
==========
Oj, można, można... Wystarczy pójść do baru typu "miś".
Tam podają wyłącznie gotowane kasze. Również gryczane. o zgrozo.
Niektórzy grupowicze też chyba nie słyszeli o zapiekaniu?

waldek
==========


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


1. Data: 2003-05-09 08:07:44

Temat: Re: gotowanie kaszy inaczej?
Od: "Kruszynka" <l...@w...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "waldek" <x...@o...pl> napisał w wiadomości
news:b9dk5t$6pn$1@atlantis.news.tpi.pl...
> =========
> Ja zalewam kaszę wodą 1:1,5, zagototowuję,
> a gdy wchłonie wodę wkładam do piekarnika
> na 20 min w 120-140C. Tak samo z ryżem.
> Wszystko wtedy wychodzi na sypko i jest smaczniejsze.

Moja babcia na etapie wkladania kaszy do piekarnika dodaje jeszcze do niej
lyzke masla (a moze wiecej). Wychodzi niesucha i duzo smaczniejsza :)

Kruszyna
--
"Primum non stresere... "

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ] . 2


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

mirudia
meksykanskie jedzenie...
Mexicana
kuchnia żydowska
Takie "coś" co dają na przystawkę w Tunezji ???

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »