| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-04-23 18:19:11
Temat: grzyby munSluchajcie, moze znacie ciekawy przepis z tymi grzybkami,
najlepiej zeby byl `widowiskowy` (oczywiscie efekt koncowy)
bo potrzebuje na duze przyjecie
pozdrawiam
Jarek R.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
1. Data: 2001-04-24 06:26:03
Temat: Re: grzyby mun
Jerry <h...@p...onet.pl> w wiadomości news:9c1roa$isi$1@news.tpi.pl
napisał(a):
> Sluchajcie, moze znacie ciekawy przepis z tymi grzybkami,
> najlepiej zeby byl `widowiskowy` (oczywiscie efekt koncowy)
> bo potrzebuje na duze przyjecie
ja dodaję do chińszczyzny i sajgonek. chyba niewidowiskowe. ale...
sajgonki 'sajgon w kuchni':
składniki:
papier ryżowy, marchew, grzyby mun zaparzone, pieczarki, seler (kawałek),
zaparzona wrzątkiem proteina sojowa w granulacie, szczypiorek lub cała
dymka, sos sojowy, imbir świeży posiekany (ilość wielkości kciuka) lub
mielony, papryka czerwona świeża, kilka liści kapusty pekińskiej, dodatkowo
różne mało soczyste warzywa jakie akurat są pod ręką, mąka kukurydziana
kilka łyżek, olej do głębokiego smażenia (np. arachidowy)
przepis:
grzyby i warzywa posiekać drobno, dodać proteinę i sos sojowy + przyprawy do
smaku, mąkę kukurydzianą. zmieszać wszystko dokładnie i odstawić na pół
godziny. papier ryżowy maczać w letniej wodzie, dać odcieknąć i na środek
arkuszy nakładać farsz w ilości łyżki stołowej. zawijać wg przepisu na
opakowaniu papieru lub tak jak naleśniki (niewielkie). smażyć na głębokim
(lub co najmniej do połowy wysokości sajgonek) tłuszczu.
uwagi:
papier moczyć aż do zmięknięcia ale żeby sie nie rozpadał.
zawartość farszu można dowolnie modyfikować byleby znalazł się tam imbir i
sos sojowy.
komentarz:
podawać z surówką i ryżem ugotowanym kleiście
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
1. Data: 2001-04-24 10:15:15
Temat: Re: grzyby munJerry napisal:
> Sluchajcie, moze znacie ciekawy przepis z tymi grzybkami,
> najlepiej zeby byl `widowiskowy` (oczywiscie efekt koncowy)
> bo potrzebuje na duze przyjecie
Widowiskowe to nie jest, ale bardzo szybkie:
makaron ryżowy cienki, taki bez gotowania, tylko zalać wrzątkiem,
ugotowane grzybki pokrojone w paski, korniszony w drobną kosteczkę,
coś zielonego - ja lubię koperek, ale szczypiorek też okazał sie niezły,
pieprz, trochę majonezu. Wszysto wymieszać i już. Acha, makaron
pokroić :-)
Krycha
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |