Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!not-for-
mail
From: "==wojmat==" <w...@v...pl.spaMdauballet.invalid>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: grzyby mun
Date: Tue, 24 Apr 2001 08:26:03 +0200
Organization: cITYbORDERaBSTRACTS aka pixelz
Lines: 36
Message-ID: <9c36bc$e53$1@news.tpi.pl>
References: <9c1roa$isi$1@news.tpi.pl>
Reply-To: "==wojmat==" <w...@v...pl>
NNTP-Posting-Host: 212.244.243.30
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.tpi.pl 988093612 14499 212.244.243.30 (24 Apr 2001 06:26:52 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 24 Apr 2001 06:26:52 GMT
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.00.2615.200
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.00.2615.200
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:50148
Ukryj nagłówki
Jerry <h...@p...onet.pl> w wiadomości news:9c1roa$isi$1@news.tpi.pl
napisał(a):
> Sluchajcie, moze znacie ciekawy przepis z tymi grzybkami,
> najlepiej zeby byl `widowiskowy` (oczywiscie efekt koncowy)
> bo potrzebuje na duze przyjecie
ja dodaję do chińszczyzny i sajgonek. chyba niewidowiskowe. ale...
sajgonki 'sajgon w kuchni':
składniki:
papier ryżowy, marchew, grzyby mun zaparzone, pieczarki, seler (kawałek),
zaparzona wrzątkiem proteina sojowa w granulacie, szczypiorek lub cała
dymka, sos sojowy, imbir świeży posiekany (ilość wielkości kciuka) lub
mielony, papryka czerwona świeża, kilka liści kapusty pekińskiej, dodatkowo
różne mało soczyste warzywa jakie akurat są pod ręką, mąka kukurydziana
kilka łyżek, olej do głębokiego smażenia (np. arachidowy)
przepis:
grzyby i warzywa posiekać drobno, dodać proteinę i sos sojowy + przyprawy do
smaku, mąkę kukurydzianą. zmieszać wszystko dokładnie i odstawić na pół
godziny. papier ryżowy maczać w letniej wodzie, dać odcieknąć i na środek
arkuszy nakładać farsz w ilości łyżki stołowej. zawijać wg przepisu na
opakowaniu papieru lub tak jak naleśniki (niewielkie). smażyć na głębokim
(lub co najmniej do połowy wysokości sajgonek) tłuszczu.
uwagi:
papier moczyć aż do zmięknięcia ale żeby sie nie rozpadał.
zawartość farszu można dowolnie modyfikować byleby znalazł się tam imbir i
sos sojowy.
komentarz:
podawać z surówką i ryżem ugotowanym kleiście
|