Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia grzyby shi-take

Grupy

Szukaj w grupach

 

grzyby shi-take

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 5


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2006-08-01 09:57:58

Temat: grzyby shi-take
Od: "Barbara K." <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

Jak najlepiej przyrządzić takie grzyby? Czy w panierce smakują tak samo
dobrze, jak boczniaki?

Dzięki i pozdrawiam
Barbara i Maleńka z tacką grzybów i brakiem pomysłów


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2006-08-01 10:03:16

Temat: Re: grzyby shi-take
Od: Konrad Kosmowski <k...@k...net> szukaj wiadomości tego autora

** Barbara K. wrote:

> Jak najlepiej przyrządzić takie grzyby? Czy w panierce smakują tak
> samo dobrze, jak boczniaki?

To wygląda nieźle:
http://heb.com/mealtime/recipe.do?recipeId=80711&cat
egoryId=SIPV00

Shitake jeszcze nieźle pasują do różnego rodzaju pierożków czy
pulpecików z różnym mięsem - ale to jest sporo roboty.

/me głodny

--
+ ' .-. .
. http://kosmosik.net/ * ) )
* . . '-' . kK

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2006-08-01 12:03:13

Temat: Re: grzyby shi-take
Od: "Barbara K." <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

> To wygląda nieźle:
> http://heb.com/mealtime/recipe.do?recipeId=80711&cat
egoryId=SIPV00

Hmm, może się skuszę. Przyznaję, że pierowtnie chciałam pójśc na łatwiznę i
zrobić z nimi to, co robię z boczniakami, czyli usmażyć w panierce, ale boję
się, że je zmarnuję (nigdy ich jeszcze nie jadłam, a tymbardziej w takiej
postaci).

> Shitake jeszcze nieźle pasują do różnego rodzaju pierożków czy
> pulpecików z różnym mięsem - ale to jest sporo roboty.


No właśnie - zdecydowanie za dużo... Ostatnio nie mam siły na pierogi,
makarony domowe i inne tego rodzaju pracochłonne rzeczy.

Pozdrawiam i dzięki za pomysł.
Barbara i Maleńka (~11.10.2006)


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2006-08-01 12:21:49

Temat: Re: grzyby shi-take
Od: Konrad Kosmowski <k...@k...net> szukaj wiadomości tego autora

** Barbara K. wrote:

> > To wygląda nieźle:
> > http://heb.com/mealtime/recipe.do?recipeId=80711&cat
egoryId=SIPV00

> Hmm, może się skuszę. Przyznaję, że pierowtnie chciałam pójśc na
> łatwiznę i zrobić z nimi to, co robię z boczniakami, czyli usmażyć w
> panierce, ale boję się, że je zmarnuję (nigdy ich jeszcze nie jadłam,
> a tymbardziej w takiej postaci).

Ten przepis wyżej na specjalnie trudny/czasochłonny nie wygląda, tyle
co przygotować warzywa i usmażyć. Fasolki wcale nie trzeba dusić, można
ugotować ją na sucho - smażyć na woku ok. 8 min aż zmięknie i końcówki
zrobią się lekko zarumienione, reszta jak w przepisie, dodać grzybki,
dymkę, czosnek, doprawić lekko sosem (sojowy, odrobina cukru,
odrobina octu ryżowego, kilka kropli oleju sezamowego, trochę wody) i
powinno być smaczne (z ryżem np.). :)

>> Shitake jeszcze nieźle pasują do różnego rodzaju pierożków czy
>> pulpecików z różnym mięsem - ale to jest sporo roboty.

> No właśnie - zdecydowanie za dużo... Ostatnio nie mam siły na
> pierogi, makarony domowe i inne tego rodzaju pracochłonne rzeczy.

http://forums.egullet.org/index.php?showtopic=80147

To też mniej roboty, tylko te grzybki podłużne - z nimi może być
problem, można wymienić kiełkami sojowymi, bambusem, dymką.

--
+ ' .-. .
. http://kosmosik.net/ * ) )
* . . '-' . kK

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2006-08-01 14:03:18

Temat: Re: grzyby shi-take
Od: "Barbara K." <smilingdolphin_nospam@nospam_wp.pl> szukaj wiadomości tego autora

Tym razem poeksperymentowałam sama.
Posmażyłam grzyby na maśle z oliwą, dolałam trochę wody. Poddusiłam. Dolałam
kremówkę i chwilę potrzymałam patelnię na ogniu, żeby trochę stężała.
Wyszło całkiem, całkiem :-)

Pozdrawiam
Barbara i Maleńka


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Warzywa z sosem
rybka z grilla
sandacz w smietanie
Sos gorgonzolowo szpinakowy
Sos rybny - czy to normalne że tak śmierdzi?

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »