Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfe
ed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: Konrad Kosmowski <k...@k...net>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: grzyby shi-take
Date: Tue, 1 Aug 2006 14:21:49 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 33
Message-ID: <eanh5t$846$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <ean8ig$2na$1@opal.icpnet.pl> <ean8u6$ci3$1@atlantis.news.tpi.pl>
<eanftc$bgr$1@opal.icpnet.pl>
NNTP-Posting-Host: biuro.polmediaexpo.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1154435069 8326 83.15.91.74 (1 Aug 2006 12:24:29 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 1 Aug 2006 12:24:29 +0000 (UTC)
X-Newsreader: Sylpheed-Claws 2.3.1 (GTK+ 2.8.20; i386-redhat-linux-gnu)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:274506
Ukryj nagłówki
** Barbara K. wrote:
> > To wygląda nieźle:
> > http://heb.com/mealtime/recipe.do?recipeId=80711&cat
egoryId=SIPV00
> Hmm, może się skuszę. Przyznaję, że pierowtnie chciałam pójśc na
> łatwiznę i zrobić z nimi to, co robię z boczniakami, czyli usmażyć w
> panierce, ale boję się, że je zmarnuję (nigdy ich jeszcze nie jadłam,
> a tymbardziej w takiej postaci).
Ten przepis wyżej na specjalnie trudny/czasochłonny nie wygląda, tyle
co przygotować warzywa i usmażyć. Fasolki wcale nie trzeba dusić, można
ugotować ją na sucho - smażyć na woku ok. 8 min aż zmięknie i końcówki
zrobią się lekko zarumienione, reszta jak w przepisie, dodać grzybki,
dymkę, czosnek, doprawić lekko sosem (sojowy, odrobina cukru,
odrobina octu ryżowego, kilka kropli oleju sezamowego, trochę wody) i
powinno być smaczne (z ryżem np.). :)
>> Shitake jeszcze nieźle pasują do różnego rodzaju pierożków czy
>> pulpecików z różnym mięsem - ale to jest sporo roboty.
> No właśnie - zdecydowanie za dużo... Ostatnio nie mam siły na
> pierogi, makarony domowe i inne tego rodzaju pracochłonne rzeczy.
http://forums.egullet.org/index.php?showtopic=80147
To też mniej roboty, tylko te grzybki podłużne - z nimi może być
problem, można wymienić kiełkami sojowymi, bambusem, dymką.
--
+ ' .-. .
. http://kosmosik.net/ * ) )
* . . '-' . kK
|