Data: 2006-08-01 12:21:49
Temat: Re: grzyby shi-take
Od: Konrad Kosmowski <k...@k...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
** Barbara K. wrote:
> > To wygląda nieźle:
> > http://heb.com/mealtime/recipe.do?recipeId=80711&cat
egoryId=SIPV00
> Hmm, może się skuszę. Przyznaję, że pierowtnie chciałam pójśc na
> łatwiznę i zrobić z nimi to, co robię z boczniakami, czyli usmażyć w
> panierce, ale boję się, że je zmarnuję (nigdy ich jeszcze nie jadłam,
> a tymbardziej w takiej postaci).
Ten przepis wyżej na specjalnie trudny/czasochłonny nie wygląda, tyle
co przygotować warzywa i usmażyć. Fasolki wcale nie trzeba dusić, można
ugotować ją na sucho - smażyć na woku ok. 8 min aż zmięknie i końcówki
zrobią się lekko zarumienione, reszta jak w przepisie, dodać grzybki,
dymkę, czosnek, doprawić lekko sosem (sojowy, odrobina cukru,
odrobina octu ryżowego, kilka kropli oleju sezamowego, trochę wody) i
powinno być smaczne (z ryżem np.). :)
>> Shitake jeszcze nieźle pasują do różnego rodzaju pierożków czy
>> pulpecików z różnym mięsem - ale to jest sporo roboty.
> No właśnie - zdecydowanie za dużo... Ostatnio nie mam siły na
> pierogi, makarony domowe i inne tego rodzaju pracochłonne rzeczy.
http://forums.egullet.org/index.php?showtopic=80147
To też mniej roboty, tylko te grzybki podłużne - z nimi może być
problem, można wymienić kiełkami sojowymi, bambusem, dymką.
--
+ ' .-. .
. http://kosmosik.net/ * ) )
* . . '-' . kK
|