Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia gulasz z podrobów

Grupy

Szukaj w grupach

 

gulasz z podrobów

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 2


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2005-08-12 09:32:11

Temat: gulasz z podrobów
Od: mamqa <a...@t...pl> szukaj wiadomości tego autora

Witam,
Poszukuję sprawdzonego przepisu na gulasz z podrobów.
Aga

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2005-08-14 13:47:32

Temat: Re: gulasz z podrobów
Od: "ziemianin" <t...@g...pl> szukaj wiadomości tego autora

Użytkownik "mamqa" <a...@t...pl> napisał w wiadomości
news:newscache$0ft3li$6gt$1@seju01.alcatel.pl...
> Witam,
> Poszukuję sprawdzonego przepisu na gulasz z podrobów.

Dla trzech osob, ktore lubia pojesc, przyrzadzam tak:

1/2 kg zoladkow kurzych
1/2 kg serc kurzych
2 duze cebule
kostka rosolowa wolowa
sos do pieczeni (brazowy) Knorr lub zageszczam tradycyjnie mąką
przyprawy: sol, pieprz (duuuzo), majeranek, szczypta galki
muszkatolowej, kurkuma, curry - mozna sie obejsc bez kurkumy i curry ale
my lubimy smak tych przypraw.

Na patelni przesmazam do zeszklenia cebulke pokrojona dowolnie (krazki,
polkrazki, kostka etc.) z odrobina soli i pieprzu. Do garnka sredniej
wielkosci (lepszy jest szerszy niz wyzszy) wrzucam umyte i pokrojone
serca (na polowki) i zoladki (na cwiartki, a jak duze to i drobniej).
Zalewam woda zeby znacznie przykryla zawartosc, wrzucam do wody kostke
rosolowa oraz cebulke i zaczynam gotowac. W trakcie dodaje pieprz,
majeranek, galke, kurkume i curry. Sol jest zawarta w kostce rosolowej.
Gotuje ok. 1 godz i w razie koniecznosci dolewam nieco wody. Nie zbieram
bialka bo sie praktycznie nie gromadzi. Kiedy podroby zmiekna sprawdzam
czy sa wystarczajaco doprawione i wtedy dodaje sos Knorra gotujac dalej
az uzyskam odpowiednia gestosc, lub tez zageszczam maka w sposob
tradycyjny. Czasem i dodaje sos i zageszczam :) Przepis jest prosty bo
coz mozna tu udziwniac :) Trzeba sie tylko uzbroic w cierpliwosc bo
niestety ale te podroby dlugo sie gotuja do miekkosci. Smacznego!

Pozdrawiam.
Tadeusz Ziemianin.

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

Cheb - temperatora pieczenia?
Krewetki duże - pilnie proszę o przepis lub linka
cebula
Piekarnik
Pestki.

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5

zobacz wszyskie »