| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2005-08-12 09:32:11
Temat: gulasz z podrobówWitam,
Poszukuję sprawdzonego przepisu na gulasz z podrobów.
Aga
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2005-08-14 13:47:32
Temat: Re: gulasz z podrobówUżytkownik "mamqa" <a...@t...pl> napisał w wiadomości
news:newscache$0ft3li$6gt$1@seju01.alcatel.pl...
> Witam,
> Poszukuję sprawdzonego przepisu na gulasz z podrobów.
Dla trzech osob, ktore lubia pojesc, przyrzadzam tak:
1/2 kg zoladkow kurzych
1/2 kg serc kurzych
2 duze cebule
kostka rosolowa wolowa
sos do pieczeni (brazowy) Knorr lub zageszczam tradycyjnie mąką
przyprawy: sol, pieprz (duuuzo), majeranek, szczypta galki
muszkatolowej, kurkuma, curry - mozna sie obejsc bez kurkumy i curry ale
my lubimy smak tych przypraw.
Na patelni przesmazam do zeszklenia cebulke pokrojona dowolnie (krazki,
polkrazki, kostka etc.) z odrobina soli i pieprzu. Do garnka sredniej
wielkosci (lepszy jest szerszy niz wyzszy) wrzucam umyte i pokrojone
serca (na polowki) i zoladki (na cwiartki, a jak duze to i drobniej).
Zalewam woda zeby znacznie przykryla zawartosc, wrzucam do wody kostke
rosolowa oraz cebulke i zaczynam gotowac. W trakcie dodaje pieprz,
majeranek, galke, kurkume i curry. Sol jest zawarta w kostce rosolowej.
Gotuje ok. 1 godz i w razie koniecznosci dolewam nieco wody. Nie zbieram
bialka bo sie praktycznie nie gromadzi. Kiedy podroby zmiekna sprawdzam
czy sa wystarczajaco doprawione i wtedy dodaje sos Knorra gotujac dalej
az uzyskam odpowiednia gestosc, lub tez zageszczam maka w sposob
tradycyjny. Czasem i dodaje sos i zageszczam :) Przepis jest prosty bo
coz mozna tu udziwniac :) Trzeba sie tylko uzbroic w cierpliwosc bo
niestety ale te podroby dlugo sie gotuja do miekkosci. Smacznego!
Pozdrawiam.
Tadeusz Ziemianin.
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |