Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "ziemianin" <t...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: gulasz z podrobów
Date: Sun, 14 Aug 2005 15:47:32 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 34
Message-ID: <ddni28$g9j$1@inews.gazeta.pl>
References: <newscache$0ft3li$6gt$1@seju01.alcatel.pl>
NNTP-Posting-Host: smrw-81-219-167-18.devs.futuro.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1124027273 16691 81.219.167.18 (14 Aug 2005 13:47:53 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sun, 14 Aug 2005 13:47:53 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2600.0000
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2600.0000
X-User: t.ziemianin
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:245880
Ukryj nagłówki
Użytkownik "mamqa" <a...@t...pl> napisał w wiadomości
news:newscache$0ft3li$6gt$1@seju01.alcatel.pl...
> Witam,
> Poszukuję sprawdzonego przepisu na gulasz z podrobów.
Dla trzech osob, ktore lubia pojesc, przyrzadzam tak:
1/2 kg zoladkow kurzych
1/2 kg serc kurzych
2 duze cebule
kostka rosolowa wolowa
sos do pieczeni (brazowy) Knorr lub zageszczam tradycyjnie mąką
przyprawy: sol, pieprz (duuuzo), majeranek, szczypta galki
muszkatolowej, kurkuma, curry - mozna sie obejsc bez kurkumy i curry ale
my lubimy smak tych przypraw.
Na patelni przesmazam do zeszklenia cebulke pokrojona dowolnie (krazki,
polkrazki, kostka etc.) z odrobina soli i pieprzu. Do garnka sredniej
wielkosci (lepszy jest szerszy niz wyzszy) wrzucam umyte i pokrojone
serca (na polowki) i zoladki (na cwiartki, a jak duze to i drobniej).
Zalewam woda zeby znacznie przykryla zawartosc, wrzucam do wody kostke
rosolowa oraz cebulke i zaczynam gotowac. W trakcie dodaje pieprz,
majeranek, galke, kurkume i curry. Sol jest zawarta w kostce rosolowej.
Gotuje ok. 1 godz i w razie koniecznosci dolewam nieco wody. Nie zbieram
bialka bo sie praktycznie nie gromadzi. Kiedy podroby zmiekna sprawdzam
czy sa wystarczajaco doprawione i wtedy dodaje sos Knorra gotujac dalej
az uzyskam odpowiednia gestosc, lub tez zageszczam maka w sposob
tradycyjny. Czasem i dodaje sos i zageszczam :) Przepis jest prosty bo
coz mozna tu udziwniac :) Trzeba sie tylko uzbroic w cierpliwosc bo
niestety ale te podroby dlugo sie gotuja do miekkosci. Smacznego!
Pozdrawiam.
Tadeusz Ziemianin.
|