Strona główna Grupy pl.sci.medycyna http://klinika-zdrowia.city.net.pl/jak.htm

Grupy

Szukaj w grupach

 

http://klinika-zdrowia.city.net.pl/jak.htm

Liczba wypowiedzi w tym wątku: 5


« poprzedni wątek następny wątek »

1. Data: 2001-07-13 11:55:05

Temat: http://klinika-zdrowia.city.net.pl/jak.htm
Od: "Robinhod" <r...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora

http://klinika-zdrowia.city.net.pl/jak.htm





› Pokaż wiadomość z nagłówkami


Zobacz także


2. Data: 2001-07-13 11:56:20

Temat: Re: http://klinika-zdrowia.city.net.pl/jak.htm
Od: "Robinhod" <r...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


"Robinhod" <r...@p...onet.pl> wrote in message
news:9imng9$r5$1@news.onet.pl...
> http://klinika-zdrowia.city.net.pl/jak.htm
>
>
>
>
> . Czy wolno nam proszę ojca, sięgać czasem od czasu do czasu po smakowicie
pachnący, przetopiony w domowych warunkach smalec ?

. Byle ów smalec nie spotkał się z białym pieczywem i cukrem, a możemy go z
pożytkiem dla zdrowia spożywać. Przez całe wieki był w powszechnym użytku,
smarowano nim chleb, wypiekano placki. Ludzie dożywali 70-tki, zachowując
jasność umysłu.

. Wobec tego zapytamy o słoninę?

. Bierzemy dość grube plastry zwykłej surowej słoniny /rzecz jasna,
smaczniejsza będzie ta z wiejskiego, uboju opalona ogniem, o specyficznej
strukturze/ i nacieramy ją solidnie czosnkiem roztartym z solą. Następnie
kładziemy go do glinianego garnka, przyciskamy czymś ciężkim.

Po paru dniach, kiedy słonina nieco się sprasuje, przewracamy ją. Robimy to
kilka raty, mniej więcej przez dwa tygodnie. Kiedy zauważymy, że słonina
wchłonęła wcześniej wydzielony płyn i naciągnęła czosnkiem, wyjmujemy ją,
oskrobujemy z nadmiaru soli i wieszamy na haczykach w przewiewnym miejscu.
Podsuszoną przechowujemy w lodówce, a wieczorami kroimy do razowego chleba z
kwaszonym ogórkiem i zbożowej kawy. Zamiast kiełbasy. Jest także bardzo
smaczna do piwa.

. Czy vegeta - przyprawa, która zdobyła sobie szturmem polskie kuchnie nie
szkodzi naszemu zdrowiu?



› Pokaż wiadomość z nagłówkami


3. Data: 2001-07-13 12:21:29

Temat: Re: http://klinika-zdrowia.city.net.pl/jak.htm
Od: "Robinhod" <r...@p...onet.pl> szukaj wiadomości tego autora


"Robinhod" <r...@p...onet.pl> wrote in message
news:9imng9$r5$1@news.onet.pl...
> http://klinika-zdrowia.city.net.pl/jak.htm
>
>
>
>
>



WYRZUĆ MARGARYNĘ PRZEZ OKNO !

"Mądrze prowadzona kuchnia jest błogosławieństwem dla domu. Trzeba z niej
wyrzucać

zachodnie śmiecie, nadmiar chemii i przetwórstwo spożywcze. Polskie kobiety,
przynajmniej te, które nie chcą do cna zdurnieć, niech uważają szczególnie
wtedy, kiedy jest nadzwyczaj piękne opakowanie i głośna reklama w
telewizji".



- Ojcze Janie, co znajduje się w ziarnku grochu? -

Najzwyklejszy groch, byle nie specjalnie oczyszczany i nie łuskany zawiera
magnez, kobalt, żelazo, fosfor, błonnik, białko roślinne, przeciwciała
antyreumatyczne, antymigrenowe, antycukrzycowe; jest kopalnią witaminy
B-kompleks, witaminy A. I już mamy 12 składników z potrzebnych 68, o których
wcześniej mówiłem.

Do tego - jeśli gotujemy grochówkę - dochodzi cebula zasobna w witaminę C i
siarkę, białko zwierzęce z kawałka wędzonki lub - lepiej - pół kilograma
pokrojonej w kostkę kiełbasy, zawartość odżywcza wygotowanej marchwi,
pietruszki; kartofli, dodatków w postaci majeranku pieprzu, liścia
bobkowego... Wystarczy policzyć, ile jest w samej grochówce , elementów
dających zatrudnienie naszym pracowitym krwinkom.

Mądra gospodyni nie wyrzuci wczorajszego chleba, ale pokroi go w plastry i
przyrumieni na oleju, duże, pachnące i chrupiące grzanki. Poda je dzieciom i
mężowi do grochówki. A jeśli jeszcze chce zatrzymać starego w domu, żeby nie
wyrwał się z kumplami na piwo - to niech mu do tego wszystkiego po cichutku,
dyskretnie, naleje do szklanki czystego piwa. Po takim obiedzie chłop już
nigdzie nie będzie się szwendał.



Te nieszczęsne rogaliki z nadzieniem czekoladowym /reklamowane/ - toż to
paskudztwo nad paskudztwami, bez żadnej wartości odżywczej.

-A margaryna, proszę ojca? Bardzo intensywnie ostatnio reklamowana?

-Wyrzucić to mazidło z kuchni, natychmiast. Z tłuszczów używać tylko masła,
oleju /najbardziej wartościowy produkowany kiedyś z konopi, smalcu, czystego
łoju. Margaryna, jako produkty o wysokim stopniu przetworzenia, robi szkody
w ludzkim organizmie. Pomyślcie tylko - jaki proces technologiczny musi
przejść olej naturalny, ile po drodze trzeba dodać do niego substancji
chemicznych /w tym i rakotwórczych, sztucznie produkowanego kwasu masłowego
/który prawdopodobnie niszczy śluzówkę, utrwalaczy i barwników /gdyby nie
pomarańczowa farbka margaryna byłaby trupio blada, aby uzyskać postać
efektownie zapakowanej kostki.

Nawiasem mówiąc, nie ma dotąd na świecie żadnej pracy naukowej, która
uzasadniałaby i potwierdzała zdrowotność spożywania margaryny.

Agresywność chemii spożywczej pojawia się również w naszych domach pod
postacią wybielonych cukrów i soli. Do końca zeszłego wieku cukier był
rarytasem zaszczycającym szlacheckie stoły, przez pospólstwo prawie nie
używanym. Jedynie w czasie świąt pojawiła się



"głowa" cukru - krystalicznego, gruboziarnistego, którą rozbijało się
wydzielając domownikom po kawałeczku. Ciasto natomiast słodziło się miodem.
O ileż to zdrowsza forma żywienia. Dziś używamy cukru bez ograniczeń, a ten
oczyszczony cukier jest najzwyklejszą chemią, która zwiększa niepomiernie
ilość kalorii, a nie daje spodziewanej energii. Przechodząc w organizmie
kilkakrotną przemianę, produkuje po drodze mnóstwo substancji złośliwych. W
dodatku bardzo gorliwie szuka towarzystwa tłuszczów nasyconych i wiąże się z
nimi, tworząc masę cholesterolu.

-A jeśli ktoś bardzo, ale to bardzo lubi cukier?

- To weź sobie, jegomość, ogórka kwaszonego, tak na przekór, a do herbaty -
łyżeczkę miodu. Miód wytwarzany przez te - jak je nazywał Zagłoba "muchy
Boże", jest naturalnym środkiem słodzącym, zawierającym czystą glukozę,
bogatym w życiodajne substancje, przechodzącym do krwiobiegu z przewodu
pokarmowego prawie bez żadnej przemiany i zmieniającym się tam w energię
życiową.




› Pokaż wiadomość z nagłówkami


4. Data: 2001-07-16 12:30:00

Temat: Re: http://klinika-zdrowia.city.net.pl/jak.htm
Od: "Ituś" <w...@i...pl> szukaj wiadomości tego autora

Robinhod

Czy ty na prawdę tak lubisz pisać czy tylko dostałeś zadanie domowe z nauki
szybkiego pisania na klawiaturze?

Ituś

› Pokaż wiadomość z nagłówkami


5. Data: 2001-07-18 22:43:38

Temat: Re:"klinika-zdrowia" und so weiter
Od: "M@ga" <d...@i...net.pl> szukaj wiadomości tego autora

To jest czysta reklama Nutrilite!
I ciut nachalna. IMHO.


› Pokaż wiadomość z nagłówkami


 

strony : [ 1 ]


« poprzedni wątek następny wątek »


Wyszukiwanie zaawansowane »

Starsze wątki

bilirubina
Nieżywi lekarze nie kłamią
proba antykardiolipinowa - gdzie
jak zdobyc promese na lecznie w innej kasie?
WAŻNE !!! - kampania antygrilowa i antyknorrowa

zobacz wszyskie »

Najnowsze wątki

[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem

zobacz wszyskie »