| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2001-07-13 12:02:45
Temat: KLINIKA ZDROWIA
KLINIKA ZDROWIA http://klinika-zdrowia.city.net.pl/klinika.htm
Ratować zdrowie żywieniem
Trzeba było długich lat wypełnionych kosztownymi badaniami naukowymi,
aby współczesna medycyna doceniła znaczenie żywienia w profilaktyce i
leczeniu chorób występujących na skalę epidemiologiczną.
Zgodnie z raportami Światowej Organizacji Zdrowia do chorób z przekarmienia
zalicza się choroby
. Choroby sercowo- naczyniowe, wieńcówka
. miażdżyca,
. nadciśnienie,
. hipercholesterolemia,
. nowotwory,
. dna,
. otyłość,
. cukrzyca insulinozależna,
. osteoporoza,
. zaburzenia immunologiczne,
. próchnica zębów.
Przodujące ośrodki USA Nacional Center Instytute ,New York Akademy of
Scintes,artykuły specjalistycznych czasopism np. "New England Journal of
Medicine""Journal of the American Medical Asociation", Stowarzyszenie
Re-Vita pod opeką dr med. Ewy Dąbrowskiej donoszą, że witaminy, składniki
mineralne i inne składniki znajdujące się w pożywieniu zapobiegają
powstawaniu tych chorób, mogą też opóźniać procesy starzenia.
Przy zmianie odżywiania można by przedłużyć średnio życie o 10 lat.
Większość lekarzy nie podzieliła jednak optymizmu naukowców.
Żywność uważa się za paliwo dla ciała, a tabletka stała się wygodnym
specyfikiem na każdą chorobę. Leki są skuteczne jedynie w usuwaniu objawów
choroby ,a nie przyczyn, wywołują szereg skutków ubocznych ,powodują
nadwrażliwość. Specyfiki chemiczne są jednak wygodniejsze niż zdrowe
odżywianie. Jedynym powszechnie uznawanym lekarstwem są pigułki, które
lekarze przepisują pacjentom, a farmaceuci produkują w ogromnych ilościach,
tworząc potężny przemysł farmaceutyczny. Wymienione choroby zostały nazwane
jako przewlekłe, chorzy przyjmują leki, które łagodzą objawy. A lekarz jak
sama nazwa wskazuje przewlekłe przepisuje te same specyfiki ,koło zamknięte,
system, czy biznes?
Mechanizm powstawania chorób cywilizacyjnych "z żywienia" został częściowo
poznany. Na podstawie piśmiennictwa wiadomo:
1. Duże spożycie tłuszczu i cukru, białej mąki ,mięsa może doprowadzić do
niewrażliwości naszych komórek na insulinę i do powstania zespołu X, czyli
otyłości , choroby wieńcowej, nadciśnienia, cukrzycy i wysokiego poziomu
cholesterolu
2. Spożywanie olejów przetwarzanych przemysłowo, tłuszczów zwierzęcych cukru
i alkoholu może doprowadzić do blokady delta 6-dezaturazy i zahamowania
produkcji prostaglandyn działających przeciwmiażdżycowo i przeciwzapalnie
3. Spożywanie pokarmów oczyszczonych i rafinowanych, czyli niezrównoważonych
np. biała mąka ,cukier może spowodować zubożenie organizmu w szereg witamin
B,E ,składników mineralnych: wapnia, chromu, wanadu.
Następstwa to nadciśnienie, choroby kręgosłupa osteoporoza ,zaniki pamięci
(witamina E ) cukrzyca, reumatyzm, kamienie nerkowe.
Światowa Organizacja Zdrowia zaleca spożywanie dziennie 40 dag owoców i
warzyw tj. 3-5 porcji warzyw i 2-4 porcji owoców, 6-11 porcji produktów
zbożowych i 30 g nasion strączkowych dziennie na 1 osobę.
Sprawą prawidłowego odżywiania nie zajmują się lekarze zajęci leczeniem
chorób często wywołanych niedoborem witamin i minerałów. Na co dzień
zajmują się tym reklamy w środkach masowego przekazu, karmiąc nas zwykłym
śmieciem lub wręcz truciznami.
Nasz organizm potrzebuje dziennie 90 składników , których powinno dostarczać
pożywienie tj. 60 minerałów , 16 witamin,12 podstawowych aminokwasów i 3
podstawowe tłuszcze. Dłuższy niedobór któregoś z tych składników powadzi do
chorób.
Dlaczego nie dostarczamy ich z żywnością?
1. Jemy żywność oczyszczoną i rafinowaną: biała mąka, rafinowane
oleje, utwardzone tłuszcze roślinne np. margaryna, biały ryż. Poprawiamy
smak kosztem składników odżywczych
2. Nawożenie mineralne i środki ochrony roślin blokują szereg
składników w uprawianych roślinach
3. Mięso zwierząt hodowlanych przesycone jest hormonami i
antybiotykami
4. Rośliny uprawne zawierają metale ciężkie -zanieczyszczenie
środowiska Działki w miastach ,pola przy ruchliwych drogach
5. Procesy oczyszczania powodują brak błonnika
6. Jedzenie ulubionych pokarmów
7. Uboga i nieurozmaicona dieta przy obfitym jedzeniu jesteśmy
niedożywieni-Paradoks?
Nawet przy prawidłowej diecie są czynniki wpływające na zwiększenie
zapotrzebowania na witaminy i minerały
1. Palenie tytoniu 1 papieros zabija 30 mg wit, C
2. Nadmierne picie kawy , herbaty i alkoholu
3. Zażywanie lekarstw ,choroby
4. Stresująca praca i nadmierna nerwowość np. średnia długość życia
75 lat , średnia długość życia lekarza 57 lat
5. Wiek powyżej 65 lat ( gorsza o 40% przyswajalność)
6. Średni lub intensywny wysiłek fizyczny
7. Wiek niemowlęta , młodzież i kobiety ciężarne oraz karmiące
8. Zanieczyszczenie środowiska
9. Jedzenie w barach i fast foodach
10. Transport i przechowywanie żywności
11. Mycie i gotowanie
Ideałem byłoby jedzenie kilka kilogramów mieszanki z 15-20 roślin, produktów
zbożowych i białkowych. W praktyce niemożliwe, skąd dostęp do czystych
ekologicznie plantacji?
Kompromisem są dietetyczne środki spożywcze , uzupełniacze żywności
naturalnego pochodzenia. Witaminy i minerały to nie antybiotyk, który
bierzesz przez tydzień jak jesteś chory ,a potem przestajesz. Jeśli chcesz
cieszyć się zdrowiem i kondycją przyjmujesz je stale.
Jeżeli Twoje życie jest dla Ciebie ważne zadbaj o swój organizm dostarczając
mu potrzebnych składników produkowanych przez najlepsze , sprawdzone firmy.
Niewiele firm produkuje naturalne , niesyntetyczne suplementy. Należy
sprawdzić czy dana firma ma własne plantacje, gdzie się znajdują i w jaki
sposób prowadzone są uprawy. Musisz wiedzieć, że firmy które produkują
suplementy z roślin pochodzących z obcych plantacji nie mają kontroli nad
procesem uprawy i produkcji.
Należy poznać historię firmy, tradycje ,zaplecze badawcze, system kontroli
,wielkość produkcji rynek odbiorców. Często mówimy ,że zdrowie jest
najważniejsze, a tak naprawdę niewiele dla niego robimy.
Dobre suplementy to najtańsze najlepsze ubezpieczenie na życie i najtańsze
leczenie, bo zapobiega chorobom.
Jeżeli Twój lekarz uważa, że przyjmowanie naturalnych witamin i minerałów
jest Ci niepotrzebne , bo znajdziesz je w pożywieniu, jak najszybciej zmień
lekarza !
Im szybciej to zrobisz, tym dłużej i w lepszej kondycji będziesz żył.
Czego z całego serca wszystkim życzę !
J.
Inglot
Opracowano na podstawie
1. Prezentacja Nutralite. Sarna Rose
2. Joela Wollesa " Niezywi lekarze nie kłamią"
3. E.Dąbrowska "Ciało i ducha leczyć żywieniem"
4. E.Mindell "Żywność jako lekarstwo"
5. E. Mindell " Nieznane sposoby leczenia"
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
2. Data: 2001-07-13 13:56:18
Temat: Re: KLINIKA ZDROWIA>KLINIKA ZDROWIA http://klinika-zdrowia.city.net.pl/klinika.htm
Przepraszam, ze sie wtracam, ale mi wydaje sie, ze wystarczy raz dac na
grupe takie ogoloszcznie nie trzeba po kilka razy..
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
3. Data: 2001-07-16 12:29:48
Temat: Re: KLINIKA ZDROWIARobinhod
Czy ty na prawdę tak lubisz pisać czy tylko dostałeś zadanie domowe z nauki
szybkiego pisania na klawiaturze?
Ituś
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
| « poprzedni wątek | następny wątek » |