| « poprzedni wątek | następny wątek » |
1. Data: 2000-07-02 16:58:01
Temat: jadło dobrepostaram się teraz podać wam przepis na moje dobre jadło:
składniki:
1 ryż
2 pierś z indyka
3 boczek wędzony
4 papryka w strąku
5 pieczarki
6 papryka słodka(w proszku)
7 koncentrat pomidorowy
8 pomidory
9 fasolka szparagowa(najlepiej ze słoika)
10 patyki do szaszłyka
11 sól
12 pieprz
Po pierwsze zaczynamy od ryżu, wsypujemy go do gara (oczywiście po dokładnym
wypłukaniu) i zalewamy wodą ale tak aby nad nim było tylko 2 cm wody, dodajemy 2
łyżki oleju ,kopiastą łyżkę papryki,2 łyżki koncentratu , sol , pieprz ,można do
tego dać ewentualnie pół łyżeczki kurkumy (co prawda nie podałem tego w
składnikach,ale można) zagotowujemy to do momentu aż ryż wchłonie wodę. Teraz ten
garnek z ryżem wstawiamy do drugiego (większego) i gotujemy ten ryż na sypko.Jest to
tzw. ryż na czerwono. To jest podstawą mojego dania. Teraz bierzemy indora kroimy go
na kawałki 5 cm na 5 cm i nadziewamy na drewniane szpady przekładając pieczarką
(cieńką) i papryką ,boczkiem cieńko pokrojonym(nie za dużo) . Smażymy te szaszłyki
na oleju ( 3 łyżki) cchyba każdy wie kiedy są dobre,muszą być troszkę zrumienione.
Kładziemy na talerz tj. na jego środek ryz na to szaszłyk ( z patykiem) a na obkoło
obowiązkowo : fasolka , pomidory w ćwiartkach , można dać do tego inne warzywa ale
muszą one komponować się z talerzem i [potrawą. Zapewniam że na talerzu to wygląda
wspaniale . Marek
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
| « poprzedni wątek | następny wątek » |